3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問有無葵青區石籬邨幼稚園的媽媽?

想問下以下3間幼稚園意見:

1. 麥理浩
2. 葵涌浸信會
3. 荃浸石籬

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 KMALL特別版勳章

你是報全日定半日?
因它他們都各有優點, 你可以上教育處網站 , 有各間幼稚園的評核報告

洋房

Catchan0306 發表於 18-12-19 15:36
你是報全日定半日?
因它他們都各有優點, 你可以上教育處網站 , 有各間幼稚園的評核報告 ...

我係報全日制的,睇完都覺得差不多。

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 KMALL特別版勳章

那又要看看你用不用上班, 以下是小小資料

1. 麥理浩 - 校長理念樸素, 學校假期少, 放學時間可延長, 有彈性, 適合工作媽媽
2. 葵涌浸信會 - 地方大, 資源豐富, 但假期多, 學費較其他高
3. 荃浸石籬 - 口碑好, 但全日位學位少, 資源豐富, 學費最平, 但早放學及不能延遲接

洋房

Catchan0306 發表於 18-12-20 09:54

1. 麥理浩 - 校長理念樸素, 學校假期少, 放學時間可延 ...

多謝你的意見!

大宅

Catchan0306 發表於 18-12-20 09:54

1. 麥理浩 - 校長理念樸素, 學校假期少, 放學時間可延 ...

JM你好厲害,咁請問知唔知荃灣商會邱健鋒和仁濟醫院裘錦秋邊間好?學費假期之類?

男爵府

回覆 kinsue 的帖子

因我之前幫小朋友報讀, 做了些資料收集, 所以便了解多DD
荃灣商會邱健鋒 - 只知道學費便宜, 學位多, 因這間不是我心水, 所以沒有了解太多
仁濟醫院裘錦秋 - 口碑好, 大B有著數, 整年學費約6千多, 放學可延長, 假期不算多, 較彈性

大宅

Catchan0306 發表於 18-12-27 15:35

因我之前幫小朋友報讀, 做了些資料收集, 所以便了解多DD

哇好多謝你咁詳細介紹,學費6千幾算貴嗎?我是新手媽媽,其實幾錢一個月才叫便宜?因為我有2個小朋友一齊讀,真係有壓力,希望扣除學券後會交少一點,不過屋企人心水裘錦秋,應該都會讀這間了

男爵府

呢區學費有最平2千幾,也有最貴1萬3千元多, 看不同人的需要^^
但全日班除了交學費還有膳食費, 每間學校不同, 膳食費約2百至4百元左右, 所以裘錦秋一個月學費+膳食費約800-900元.

現在政府沒有學券了, 用註冊証, 在政府資助下, 大部份學校半日班都是免費, 而全日制便要付學費及膳食費, 不過, 如果經濟有困難, 學費都可以再申請資助的!

大宅

Catchan0306 發表於 18-12-28 15:40

呢區學費有最平2千幾,也有最貴1萬3千元多, 看不同人的需要^^

好詳盡,多謝你。感激不盡!

首頁

尾頁

跳至