自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

歐洲十幾日行山好辛苦

禁止訪問

珍珠宮

尼泊爾我20幾歲去過,行山及其他行程至今都好難忘。不過只是一次。行山那次只是5日到。你是否行慣山行咁耐?還是成個Trip十幾日?
歐洲已去了好多次。好容易就去到

男爵府

回覆樓主:

揀2啦!
歐洲的風景真係好靚㗎, 好值得去!

伯爵府

ms_maybb 發表於 18-12-14 00:41
投尼泊爾一票,我都想去

Me too

子爵府

hebesiu 發表於 18-12-13 23:46
如果兩個地方都未去過 , 假設日數/價錢都一樣

襯後生去左行山先
食喝玩樂可以等

公爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

1 喇, 年紀大左去唔到, 無論生理及心理方面

2 就來日方長, 坐住輪椅都可以遊覽, 真係眼見唔少, 人地文化配套都好 respect 行動不便的老人家

水晶宮

回覆樓主:

象牙宮

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果體力夠一定揀 1

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

好睇個人喜好,如果喜歡運動,體能又應付得到,又後生,應該會揀1。

但好似我咁,唔喜歡運動,1就算唔使錢我都唔會去。

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果係我, 一起選2,但每個人的要求不同,你看自己的需要選擇

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

回覆樓主:

對尼泊爾有興趣,但對行山冇興趣,尤其是冬天,揀尼泊爾但唔行咁多日山

用戶要求終止服務

開心吸收勳章 玩具勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

尼泊爾我去過兩次,第一次行8日較易既路線,真係好難忘。所以去第二次行15日較難既路線。我必須強調唔好用香港郊遊行山既標準黎決定自己體力應付到。我個人經驗指標係你可以24小時或更快完成毅行者既程度會比較適合。
“Nothing in the world is more dangerous than sincere ignorance and conscientious stupidity.”
― Martin Luther King Jr.

男爵府

尼泊爾我後生廿幾時去行過,其實好正

歐遊年紀大啲還可以去
如果要我而家再去行個條路,我死比你睇

珍珠宮

ninjarabbit 發表於 18-12-14 09:35
尼泊爾我去過兩次,第一次行8日較易既路線,真係好難忘。所以去第二次行15日較難既路線。我必須強調唔好用 ...

X2,行山多過一星期嘅旅程就唔好用香港行山/普通動運嘅能力估算。
去尼泊爾day trip咁行一兩日休下再行又另一回事。

男爵府

1。過多5年做唔到

子爵府

[quote]hebesiu 發表於 18-12-13 23:46

1) 不過不上5000幾,行6-7日到3000幾
歐洲再老D去都可以

男爵府

夠體力,喜歡體驗,對行山有經驗(絕對唔係平時行下香港一個半個山果隻),適應到環境同食物,我會先揀尼泊爾

感覺上歐洲遊隨和啲,年紀大啲都去得

珍珠宮

唔知你體能好難俾意見。

1)其實純行山,都有長短途,按自己能力選,要考驗自己另一回事。

2)歐洲亦有無數山可行,級數齊備。

子爵府

MommyPanel勳章

ninjarabbit 發表於 18-12-14 09:35
尼泊爾我去過兩次,第一次行8日較易既路線,真係好難忘。所以去第二次行15日較難既路線。我必須強調唔好用 ...

你係自由行去,再去當地搵嚮導?

首頁

尾頁

跳至