懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

我一直以來都有自己做避孕既,但最近年齡都開始步入結婚生小孩既階層,亦有開始打算會同現任男友計劃呢兩年結婚,自知身體一直都唔太好,但自己好想要小朋友,所以係早兩個月就開始停用避孕,用番最傳統方法避孕套去避孕。咁我自己避孕已用左7年架啦,所以一直以來經期都非常準確,而我無用避孕頭兩個月都係好準既,但今個月已經遲左二十幾日,期間驗過兩次捧捧都顯示無中招,咁耐都一直無黎m或懷孕既任何跡象,宜家好不知所措,想請教一下大家我應該點做?我唔想係我未確定係咪真係無小朋友前用打針或食藥黎谷m,我可以有咩方法知情自己到底係咩事??有人可以幫到我嗎?

大宅

睇醫生

洋房

chaxxcha 發表於 18-12-14 09:24
睇醫生

我應該直接去睇婦科嗎?定普通科都可以?

大宅

misskhavefun 發表於 18-12-14 09:49
我應該直接去睇婦科嗎?定普通科都可以?

婦科啦 你m遲甘多又驗左無中獎

大宅

如果你以前經期一直都準,但係今次已經遲咗有二十幾日驗咗都無中,應該都係無中嘅喇。擔心嘅話,最好去睇下婦科醫生。

洋房

cookingbaby 發表於 18-12-14 16:18
如果你以前經期一直都準,但係今次已經遲咗有二十幾日驗咗都無中,應該都係無中嘅喇。擔心嘅話,最好去睇下 ...

我都上網搵緊資料,去睇下邊間婦科比較好

大宅

misskhavefun 發表於 18-12-14 09:19
我一直以來都有自己做避孕既,但最近年齡都開始步入結婚生小孩既階層,亦有開始打算會同現任男友計劃呢兩年 ...

係咪轉左避孕方式所以身體未習慣啊?因為食避孕藥其中一個功能係調經,所以嚟得好準嘅,你擔心可以去普通科睇睇咩事,醫生一般會開通經藥比你架,食完幾日就嚟m,之後或者食啲中藥調理下啦,如果真係擔心就搵婦科照個陰超睇下子宮狀況啦

洋房

chanlazy 發表於 18-12-14 18:09
係咪轉左避孕方式所以身體未習慣啊?因為食避孕藥其中一個功能係調經,所以嚟得好準嘅,你擔心可以去普通 ...

我本身都係諗因為宜家停左無自己避孕所以會亂,但我停左頭兩個月都好準,到第三個月即係今次就遲左好多,所以我都唔知關唔關事

複式洋房

直接睇婦科醫生啦,佢一定幫到你
我有個睇開,幾好,不過男醫生
要介紹你嗎?

大宅

停藥有機會經期會亂,我之前停針都亂左成3,4個月

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

可能你停咗避孕身體有D未適應到,睇婦科醫生喇

大宅

misskhavefun 發表於 18-12-14 20:20
我本身都係諗因為宜家停左無自己避孕所以會亂,但我停左頭兩個月都好準,到第三個月即係今次就遲左好多, ...

照下啦 唔好估估下

別墅

misskhavefun 發表於 18-12-14 09:19
我一直以來都有自己做避孕既,但最近年齡都開始步入結婚生小孩既階層,亦有開始打算會同現任男友計劃呢兩年 ...

最好就係去啲有得抽血既診所驗bHCG就知道有無懷孕,有時你個胎太細未必照USG睇到嫁!

洋房

料呀b 發表於 18-12-14 21:15
直接睇婦科醫生啦,佢一定幫到你
我有個睇開,幾好,不過男醫生
要介紹你嗎? ...

好呀,請問係邊間?謝謝你啊

洋房

MokFuMaMa 發表於 18-12-15 07:40
最好就係去啲有得抽血既診所驗bHCG就知道有無懷孕,有時你個胎太細未必照USG睇到嫁!

...

有無介紹,對呢方面唔係太熟悉(emoji)(emoji)

男爵府

睇醫生呀

複式洋房

misskhavefun 發表於 18-12-15 08:43
好呀,請問係邊間?謝謝你啊
已pm咗你 ^^

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

最好睇中醫調理下。

大宅

如果年輕氣盛冇必要緊張,我試過一次遲了十日有多最後來了,跟著一直都是正常。我冇避孕措施,只是體外射!冇懷孕,一次半次內分泌失調小意思

首頁

尾頁

跳至