自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿仔係大B ,讀名幼k1,剛同老師深入傾下小朋友學校表現

評語係:資質中庸,唔算聰明,但記性同認字能力都好,比一般小朋友快,但慢熱無自信,唔夠主動,貪玩。呢個老師好有經驗,欣賞佢中肯嘅評語,老師話小朋友仲細,潛力估唔到,我唔知係真有其事,定安慰嘅說話,自己都知阿仔唔係天資聰穎果隻,又唔夠專注,所以先諗定佢會唔會適合讀傳統津校(不是神津,但問心都想佢讀到地區名津)

在職媽媽無太多時間陪佢,但每晚伴讀,閱讀能力ok ,有教態度禮貌

其實係咪諗得太遠?幼稚園能力又等唔等於中小學讀書能力?聽完老師咁講,都知自己諗得灰左,無咩信心,所以想呻下

珍珠宮

回覆樓主:

K1太細,好難定準,小朋友能力未必咁快展現,就算上到小學都仍有變數,有些男仔遲熟,到中學才發力都唔少。所以相信自己嘅小朋友,就小朋友發展盡量教導就好。

珍珠宮

回覆樓主:

del

水晶宮

回覆樓主:

其實好多中外老師評論偏静、在上課時不主動舉手發言的小朋友為 缺乏自信。
小朋友未必真的係缺乏自信而不主動發言, 而只是性格問題, 又或者不認為有需要出聲而已。

至於 "资質平庸", 得k1咁大, 難保小朋友日後開竅。再講, 香港教育制度係平庸但肯背肯記就會成績中上, 所以應著重培養小朋友自律, 上到中小學係事半功倍。

既然目標是津小, 即係靠大抽奬, 現在反而不用太擔心個仔適合边類型學校。培養小朋友閲讀興趣及表達能力反而更為重要。

男爵府

回覆樓主:

老師話你仔大仔認字記性好。這不是優點嗎。資質平庸係指邊方便?

大宅

你咁快斷定佢資質平庸?
我仔幼稚園老師認定佢蠢,小一班主任認定佢要去補習先跟得上
但事實由小一開始一直名列前茅,而家中學讀名校亦成績幾好(因剛中一未有成績排名,但統測好多主科分數都是班中第一或頭幾名) 慢熱無自信,唔夠主動,貪玩都是我仔性格,但考中學直資戰績幾好呀!

珍珠宮

K1 咋,唔好太早定論仔仔資質
除資質外,性格反而更重要。
個人應為谷校從來對咩小朋友都唔係好事

用戶要求終止服務

而家去諗太遙遠喇

wcpcelia    發表於 18-12-16 17:13

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

幼稚園太細,我覺得尤其是男仔好難定論。只要不是有明顯問題,資質中庸的結論太早了,小朋友的潛力無限,不要太早下結論限制了小朋友的發展機會。

子爵府

回覆樓主:

其實幼稚園老師嘅評估當參考好啦。
佢哋雖然有經驗,但都只限於幼兒階段,
好多遲熟嘅小朋友,去到小學甚至中學先發力嘅,
為數不少特別係男仔。
所以盡量比小朋友試,唔好因老師嘅評估,
而低估仔仔嘅能力!

大宅

Xmas吸收勳章

回覆 baoyeah2014 的帖子

媽媽唔好灰心 其實我覺得唔好放大老師講果D評語, 什麼資質平庸, 什麼冇自信
此終係講緊幼稚園生

小朋友吸收快, 學得快
可能突然比到驚喜你呢
要相信自己 相信小朋友 加油!

大宅

CorrineNg 發表於 18-12-14 10:57
老師話你仔大仔認字記性好。這不是優點嗎。資質平庸係指邊方便?

係,認字記性好係最大優點,佢閱讀能力不錯,已可自行閱讀青田書仔彩虹級,英文就弱啲,只睇到Oxford reading tree stage 4

老師話佢平庸應該係唔係醒目,唔算一講就明果隻,即唔係老師眼中嘅天資聰敏

有時會諗可能佢學校啲同學太叻,父母又谷,所以有比較之下阿仔就顯得麻麻地

男爵府

baoyeah2014 發表於 18-12-14 11:52
係,認字記性好係最大優點,佢閱讀能力不錯,已可自行閱讀青田書仔彩虹級,英文就弱啲,只睇到Oxford read ...

甘老師眼中唔係叫天資聰明。係天才吧啦。

珍珠宮

回覆樓主:

k1喎
k3先再諗啦

男爵府

名幼老師要求那麼高

我覺得起碼K2才見到,除非真的天資聰穎到bb就可以睇得出,而且仔不嬲遲一點

水晶宮

回覆 baoyeah2014 的帖子

我D仔女已大,中學了,過左你個階段。其實小朋友學習能力可以有大轉變,唔好太擔心。
另外,就算小學唔選傳統,大多中學都係傳統學校,所以,冇謂去到中學至重新適應,倒不如比佢自小適應

你仔仔尚小,發展階段中。自信既野都係重小建立,不用太擔心。至於,慢熱,被動都係可以慢慢建立,也不用擔心。見過唔少小時候係怕羞的,上到中學社交發展都唔錯的,視乎孩子成長中的經歷。

總括係,會揀一間普通津校比佢讀。

水晶宮

好媽媽勳章

baoyeah2014 發表於 18-12-14 10:09

評語係:資質中庸,唔算聰明,但記性同認字能力都 ...

咁細個邊話得埋
大仔幼稚園時語言發展遲緩1年
初小成績下下,到高小已經算係上面果浸,入讀英中
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

水晶宮

baoyeah2014 發表於 18-12-14 10:09

評語係:資質中庸,唔算聰明,但記性同認字能力都 ...

唔讀傳統有咩選擇?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

K1仲細 再觀察吓

水晶宮

回覆 birdbird 的帖子

小朋友未必真的係缺乏自信而不主動發言, 而只是性格問題, 又或者不認為有需要出聲而已

十分同意呀!

有時覺得人地講野無聊,自己唔想搭咀!

首頁

尾頁

跳至