自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

不是樓主問題,而且你朋友好過份

水晶宮

熱血金章

回覆樓主:

佢事實真係無家教喎

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我覺得好小事,唔會嬲,如果係老友,我晤介意比佢的小朋友玩左先,送埋比佢添。
况且人地真係冇收人工去幫你買,算唔話得啦。

大宅

完全明白你感受
我有個朋友又係咁,話送生日禮物俾我仔,佢仔一句話要開,佢即刻開嚟俾佢仔玩,仲要整唔見左d(係lego),唔見左砌唔到,我善意問佢有無見到?佢竟然答我話佢老公話無開過我仔份禮物
如果嗰個朋友真係好fd,當係送俾佢小朋友玩
幾份玩具當睇清楚佢個人
唔好嬲咁耐啦

珍珠宮

Bk 的jm 真大方,如果係我,一定絕交。可以退番錢 都一樣絕交,如果退唔番,當用錢 送走瘟神。

大宅

2018復活節勳章

回覆樓主:

好明顯樓主朋友有問題
叫佢畀返錢你
咁嘅朋友都係少來往好

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

如果本身 friend, 就交收時先比錢. 我試過叫朋友買一盒眼影, 佢話佢朋友想睇下, 睇完佢朋友要咗. 我雖然未比錢., 但都好 "慶".

男爵府

牛年勳章

OforOsaka 發表於 18-12-14 13:25
佢話隻米奇比唔到我、有隻同款米妮 / Pooh 得唔得?

係wor,點都拎返曬d野、捐出去/free出去條汽會順啲。 ...

我要退番隻米奇$, 話畀佢聽我小朋友係唔鍾意其他,因為佢係男仔, 這個拆咗個盒嗰樣嘢都要裝返影張相畀你睇,如果無爛,算, 總之講清楚一定要有新貨或者退錢, 如果佢話代購都要收錢咁叫佢開始嘅時候講明,唔係之後先坐地起價, 而且佢自己自動提出幫人買㗎, 我覺得朋友先至要講清楚囉,真正嘅朋友係唔會咁

大宅

呢個朋友都有問題要疏遠佢

珍珠宮

回覆樓主:

下。。你朋友事實係唔岩喎~
一係唔好幫人買,幫得邊有話俾自己小朋友拆尼玩左先架~咁肉酸~
仲有,佢嘅小朋友佢控制唔到?唔好話小朋友唔聽,講道理真係要自小習慣架~好多家長一句,小朋友唔會聽架,就連講都唔講~佢咁樣由得小朋友,佢遲早會自食其果!

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

冇貨就退錢,就係咁簡單,求其搵啲野塞俾我就算呀?傻的嗎?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

朋友太熟有時就忘記咗應有既底線 , 我有同學相識咗幾十年 , 佢真係熟到口沒遮欄 , 有時真係想打巴佢 , 有次真係好過份 , 無辦法唯有疏遠佢 , 過咗幾個月佢feel 到唔對路 , 打電話黎問候 , 算啊又ok la,而家耐唔耐都語無倫次 , 無法 , 江山易改 , 品性難移

侯爵府

比著我,錢同貨我都唔會要喇,咁鍾意玩,送比佢d仔女玩飽去!一家三口揾日自己去迪迪尼玩,「朋友」當然唔會再同以前咁交心,會有距離咁接觸或stop。乜嘢拎咗去捐,我都費事搞!

琥珀宮

OforOsaka 發表於 18-12-14 16:19
其實拆左、講聲不如退返錢比你我都覺得舒服d。

可能太熟、太多年。佢覺得唔駛講大家都互相體諒。

算啦,呢d人本質係差,遇上利益就現形,少接觸為妙,朋友都講緣份,緣份盡就由他吧

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

OforOsaka 發表於 18-12-14 12:54
想借BK做樹窿嗔下

前排有朋友入去買野、又WhatsApp 我見到個米奇公仔(我仔喜歡米奇)、話幫我買一個。

呢個朋友都靠唔住

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

OforOsaka 發表於 18-12-14 13:07
我覺得佢一向縱開小朋友、應該本身諗住比自己仔女睇下買左d咩比我、然後小朋友見有玩具就拎左來玩。

人愈 ...

識做呢個字,好多人愈大愈唔識,慣左人地就自己

寶石宮

ninjarabbit 發表於 18-12-14 14:14
就算幾熟都好,明知你大方唔會要佢去買過,都不能老馮到乜都唔講掛?又唔退錢仲講埋D拎返屋企又要交收既籍 ...

朋友正路主動payme返啦,而家比錢幾咁簡單

人地唔要pooh, 是但塞d嘢比樓主就算咩?

男爵府

其實你朋友作為大人都有咁嘅行為,難怪她的小朋友也是這樣
晤哂嬲,撐你!

寶石宮

simple430 發表於 18-12-15 08:10
朋友太熟有時就忘記咗應有既底線 , 我有同學相識咗幾十年 , 佢真係熟到口沒遮欄 , 有時真係想打巴佢 , 有次 ...

根本本性係咁,講真,以前做同學,細個柴娃娃梗冇嘢架

男爵府

OforOsaka 發表於 18-12-14 13:09
佢同我講話個女唔放隻米奇、比唔到我
咁隻米奇咪當佢自己買, 退返隻米奇錢俾你囉

幫人買野, 點會拆人地D野GA, 就算我幫人買野, 朋友未俾返錢我, 到時我都會原好無缺咁交返俾人啦

首頁

尾頁

跳至