想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係新手,不好意思,sis 話自己多囊,會影響到生育嗎?
我上次照超声,佢話有多囊,但不用follow,會自己消失,即係點?

子爵府

回覆 patparat 的帖子

多囊指係多囊性卵巢,好似唔會消失
你話會消失,會唔會係指水囊?

大宅

patparat 發表於 18-12-14 14:55
我上次照超声,佢話有多囊,但不用follow,會自己消 ...

唔會消失架,睇你係輕微定嚴重,唔生仔就唔駛理住,要生仔就要搵生殖科醫生攪攪去喇,因為多囊會難/無排卵

複式洋房

zuniceso 發表於 18-12-14 19:43
唔會消失架,睇你係輕微定嚴重,唔生仔就唔駛理住,要生仔就要搵生殖科醫生攪攪去喇,因為多囊會難/無排卵 ...

想生BB,係未要看婦科,打排卵針?保險有無得claims ?

大宅

patparat 發表於 18-12-14 23:29
想生BB,係未要看婦科,打排卵針?保險有無得claims ?

如果多囊,想調經,可以睇婦科,如果為左生BB,建議直接睇不育科,醫生會俾你做各項生育檢查&建議適合你的輔助生育方法

正常一般保險無包輔助生育醫療,你要睇返自己份保單內容

大宅

patparat 發表於 18-12-14 23:29

婦科只係檢查,你想生b要搵生殖科,以我所知應該無得claim

複式洋房

zuniceso 發表於 18-12-15 00:10
婦科只係檢查,你想生b要搵生殖科,以我所知應該無得claim

要怎樣找生殖科,要寫紙?怎樣轉介?

複式洋房

patparat 發表於 18-12-15 13:26

打排卵針貴嗎?how much

大宅

patparat 發表於 18-12-15 13:34
打排卵針貴嗎?how much

生殖科會跟蹤排卵或進行iui,ivf等療程,打電話去約就可以,唔使轉介的,每次見醫生1,2千,唔一定係打排卵針,如果食藥就可以排卵,藥費就平啲,如果係婦科可能只係開排卵藥叫你自己咁上下日子交功課,但可能無得跟進,例如卵子在藥效下有無長大,藥量夠唔夠咁

大宅

patparat 發表於 18-12-15 13:26

樓上已經解答左了

複式洋房

zuniceso 發表於 18-12-15 15:56
樓上已經解答左了

我由零開始,又係高令... 而家有點慌亂!
年度body check 照到有多囊。其他未check過
1. 我要去哪裏check 先?婦科?家計會?check d 乜?
2. C6 又係未check.係未要去家計會驗精子?
3. 如果要政府排隊等候IUI或IVF?怎样申請?
有沒有(年令)限制?
謝謝大家回覆!

禁止訪問

大宅

patparat 發表於 18-12-16 16:54
我由零開始,又係高令... 而家有點慌亂!
年度body check 照到有多囊。其他未check過
1. 我要去哪裏check ...

其實你上網鎖定左自己搵邊個生殖科醫生,去到你同佢講你既問題,佢地會識得同你跟進,如果你已經高齡都唔建議你排政府同搵家計會喇,搵個醫生直接follow啦,個人意見直接做ivf,唔好浪費時間!

大宅

patparat 發表於 18-12-14 14:55
我上次照超声,佢話有多囊,但不用follow,會自己消 ...

樓主,我都有多囊呀(PCOS),係身體檢查時發現(嗰時只是27歲),但我因爲唔想咁快生b所以無理到,一路都是60-90days的period。之後過左3年就意外地有左,但最後流產,再經歷過一段辛酸史,在我32歲時生左女女。
我PCOS有正常排卵、亦都好易懷孕(我共有5次懷孕經歷,但只生了一個女女),中醫話我屬多囊的易孕難穩體質,要做多啲運動(我嗰時隔日跑7km),同埋你可以用下紅D check下有冇排卵(要深粗)、同埋有冇蛋清分泌。PCOS都可以有bb的,只要注意調養身體

別墅

回覆 yuenyuen9 的帖子

好有鼓勵性, 我都係多囊, 努力中

大宅

回覆 babylover53 的帖子

請問如果多囊
FSH
AMH 
LH
指數可以點反映到?

大宅

18babycome 發表於 19-2-3 16:21