懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

民房

話說我10月24日黎最後一次M我就計住日子同老公XX,11月13/14日咩過
11月尾見未黎M,就驗下,2個牌子都話Bingo,仲好深色

12月11日見有一滴啡色野出左黎,怕係人講既流啡,就去search post話附近有個醫生雖然唔係專科但有得睇同照BB

咁去到佢就照我肚,話睇唔到心跳
再照陰超,就話照到我個B size 太細啦! 得5周!!! 你而家應該有7周架啦!
仲有話BB有心跳,不過唔強,就比高劑葉酸+安胎藥,叫我卧床一W,如果再照都唔得就...................

搞到我勁唔開心勁唔開心勁唔開心勁唔開心勁唔開心

想問下,我同老公明明11月13日先XX,12月11日唔係先得4周咩? 就算佢係計孕齡10月24日到12月11日係7周,但我係35日CYCLE,咁係咪應該要減1個周即係6周? 同埋我照出黎唔係5周,張相係寫5周6日,點解佢要話我5周,跟住就拎7周去量我話我SIZE少左2周唔正常?

心跳佢又無話我幾快幾慢,剩係憑感覺咁..........我見好多POST都話早期唔強/照唔到都正常,但佢就講到要我做定心理凖備咁.........

我都唔明呀~~~~~~~~~~~~~~~~~

複式洋房

tattat817 發表於 18-12-14 21:59
話說我10月24日黎最後一次M我就計住日子同老公XX,11月13/14日咩過
11月尾見未黎M,就驗下,2個牌 ...

咁早,唔使咁緊張吧...
身體都要有個適應期...
過多2星期再搵其他醫生照

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

胎兒週數係從上一次M第一日開始計算的。正常胎兒6-8星期有心跳。我覺得如果你唔信個醫生,可以再做檢查,唔好自己亂諗嘢。你有流啡都要小心啲。

民房

2019新春慶豚圓 2019勳章 環保接龍勳章

抖一week後搵婦產科醫生再照,我6 week時照都未有心跳,隔一定兩星期再照已經有心跳。嗰陣醫生都係開安胎藥俾我食。

人生本是苦

複式洋房

醫生話做果日未必等於受精果日架
所以計做果日呢個方法唔準
唔好自己嚇自己 睇多個醫生啦

大宅

我同你時間差唔多,上次m 29/10,13/12照肚都得胎囊,不過有少少流啡,醫生開左安胎藥,比10日病假,要瞓多d休息,3星期再照先再cfm預產期要唔要延遲
再睇多個醫生啦,休息多d

大宅

2019勳章

唔洗諗得太複雜
計最後一次月經第一日就係
或者即刻再搵個婦產專科再睇,專科會俾到意見你

大宅

2019新春慶豚圓

照計11/28係due day 係4wk,
咁12/11 應該係5WK +6
咁同張相度出黎5WK+6都好忽合喎!

別墅

2019勳章

好好休息,唔好俾醫生嚇親,唔放心再睇多個醫生,我差不多8W果陣照到心跳,隔日就流啡,跟住再返去睇,個醫生話我作小產,我問嚴重嗎?佢答,三個月前有哩D情況都正常,叫我休息多D,我話要卧床嗎,又話卧都無乜用,俾個醫生激死,即刻轉個醫生睇,(emoji)架快16W,BB好健康。D醫生有時真係好嚇人

民房

多謝哂咁多位

Book左星期一睇沙田專科,希望BB乖乖地識大識心跳正常唔好嚇爸爸媽媽啦

子爵府

回覆樓主:

計排卵,你應該得五周至六周

所以未有心跳正常

複式洋房

回覆樓主:

好多醫生同護士都會咁講,我5w流左一個星期啡先知自己有左,開頭以為係m到 ,之後即刻要去瑪麗急症超聲波,乜都照唔到醫生都同我講可能係個胎有問題自然淘汰,
唔使擔心太多住,訓床休息先同埋叫bb痴實媽咪,我8週先照到心跳,bb聽日18週啦

複式洋房

2019勳章

回覆 tattat817 的帖子

加油呀~~我同你一樣~我最後一次黎M係23/10...好緊張..我都BOOK左黎緊星期二去照...我同老公都好緊張~~
打電話問D診所姑娘都係話計返最後一次黎M...
上網睇都係咁講..有朋友就話一定去到照果日先確實~
我自己計黎M後同老公XX其實都係6/11開始..
所以要計我最後一次黎M係23/10..其實相差成兩週~
所以都有D亂~同擔心黎緊照既結果~~><我們加油吧~

複式洋房

搵返婦科醫生好D

珍珠宮

2019新春慶豚圓

唔好太擔心,而家仲早,搵另外個婦科醫生睇

子爵府

2019新春慶豚圓

你10月24日last M,就咁計係7週呀,但當然人人cycle唔同。
有啲醫生話如果睇到心跳正常就唔會播出黎俾媽媽聽,其實醫生大約睇個閃閃都知正唔正常。呢個階段你唔駛諗咁多,多休息養胎

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

系以最後一次M期計,如果覺得唔啱,話姐再睇另外一個醫生。

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

其實用你經期同性行為日子計都係 7+週。
你搵個專科醫生睇啦。你搵個普通醫生睇,又唔知佢識唔識睇識唔識照。

男爵府

2019新春慶豚圓

換一個醫生啦1不需要太擔心

珍珠宮

2019新春慶豚圓

正常來講,都係計last M架~唔係同房果日計起!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊