自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Mrs.YeungMeh 發表於 18-12-15 12:48
羨慕你有得食放題,我老公嗰邊次次做節都喺酒樓食,琴晚去平價酒樓食圍菜,兩公婆加埋都要夾$7xx
...

難聽D講句,平價酒樓食(仲要佢覺得2000幾可以落到樓嘅)真係食xx

大宅

畀面勳章

bonbonha 發表於 18-12-15 00:02
放題至少都$300+(大小同價或小童平好少),酒樓如果唔係去D高級嘅,一圍大概$2-3000,已經夠12人食,小童 ...

上星期酒樓去也要四千幾,共四家人分,每家也要一千幾,但我那一家只有兩個人……所以自己家人很難咁分既,一年幾次算把呢

用戶要求終止服務

牛年勳章

bonbonha 發表於 18-12-15 11:58
一年計埋喎,當五、六次,1000-1200,夠買台灣機票啦

恕我直言,咁好計較,計較緊同 c6 屋企食飯嘅開支!一年一千唔係多!c6 屋企有咩習慣,c6 話事,佢比錢,我負責高高興興參加!c6 都成日話我食得唔多,食自助餐唔抵,我都仍然有時食吓!食嘢唔係淨係食飽,食鍾意嘅食物會開心,放題或自助餐可以比各人因應自己口味選擇,做節都係個籍口大家共聚交流,除非生活有困難,如果唔係,我淨係覺得太計較!
未經許可,請勿轉載

侯爵府

seaheart88 發表於 18-12-15 12:40
最重要係其他家人鍾意放題。。。係佢自己覺得小朋友食得少吾抵。。。又覺得老人家唔抵。。但係老人家鍾意 ...

我覺得樓主唔係因為放題食物種類等問題而選擇中餐,而係中餐想付半份價錢for小學生,簡單D講就係諗宿數!
如果經濟真係唔許可,不如提議在家打邊爐算,當然你提議你負責,粉粉鐘有油水執,咁小朋友咪變唔使錢囉

水晶宮

bonbonha 發表於 18-12-15 11:45
小朋友都會計,小學生半份,中學一份,老人家不計。

我不想經常食放題是因為覺得小朋友/老人家食得少 ...

原來係咁
但真係喎中式一啲都唔比放題平㗎
酒樓逢過時過節前後都規定「套餐」仲貴多少少
有啲仲兩場時間添呀
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

瑪瑙宮

大廚勳章

bmuimami 發表於 18-12-15 14:19
原來係咁
但真係喎中式一啲都唔比放題平㗎
酒樓逢過時過節前後都規定「套餐」仲貴多少少

佢小朋友係小學生比半份。。。心理上so d。。。

食得少其實點都吾抵。。。但大圍食飯就吾好咁計算囉。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

水晶宮

rean_chau 發表於 18-12-15 11:34
有得AA淨比自己已經好好架啦!我哋係硬食全包,咁多年都係咁 除左開年老爺會煮但都要我地比錢買餸,其他做 ...

你係大哥/大家姐?
因為乜要比哂?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

象牙宮

2024年龍年勳章

bonbonha 發表於 18-12-15 11:52
我從來冇講過食酒樓小朋友友唔洗俾喎!

小朋友都要計,小朋友半份,中學一份,再加老人家。

食多食少問題,食中餐也會出現。

一年爭千幾,就諗開D。

水晶宮

bonbonha 發表於 18-12-15 11:58
一年計埋喎,當五、六次,1000-1200,夠買台灣機票啦

計出嚟,我屋企兩邊啲「做節飯」夾埋絕對可以一家三口去一次日本豪華遊七日添,因為要跟大圍,佢哋唔揀「經濟實惠型」都要夾要比。
冇計㗎,唯有將呢啲錢算落「家庭開支」囉,就好似供樓水電媒學費一樣,預咗個數係「必要開支」,唔好下下計住「哎呀如果全年唔做節就可以去台灣」,因為係必要開支,一日有親友一日都要比,咁諗會唔會好啲?

大宅

我都不知幾想食放題,可惜我老爺奶奶嘅世界裡面就只有酒樓,每年淨係需要諗去邊間酒樓就得,悶到嘔

大宅

回覆樓主:

你都可以提議食中餐,你搵下酒樓睇下有咩圍餐覺得符合你budget 再比大家選擇囉。

大宅

kayen 發表於 18-12-15 14:16
我覺得樓主唔係因為放題食物種類等問題而選擇中餐,而係中餐想付半份價錢for小學生,簡單D講就係諗宿數!
...

我都睇到,樓主係覺得中餐佢小朋友只係比半份(因為有其他屋企人補貼),而放題佢要比小童假(只比成人價平好少),所以覺得唔抵。

其實可能就係佢C6個邊既家人覺得成日要比埋佢地個初小仔,條數唔公平,所以提出食放題,自己比自己一家,咁就最公平。但樓主就覺得中餐自己條數so啲

子爵府

又唔係成日做節!咪開心下囉!
細路好開心架,任食雪糕!

男爵府

回覆 終極熊貓 的帖子

我老公冇乜野喎,係我覺得講完內疚所以話bk幾極端呀,一句就咁

所以我咪話自己調節檢討囉係嘅我師奶呀嘛,老公搵錢辛苦,唔想fing得心安理得

伯爵府

2018復活節勳章

bonbonha 發表於 18-12-15 00:02
放題至少都$300+(大小同價或小童平好少),酒樓如果唔係去D高級嘅,一圍大概$2-3000,已經夠12人食,小童 ...

無問題

珍珠宮

yan12 發表於 18-12-15 23:08
回覆 終極熊貓 的帖子

我老公冇乜野喎,係我覺得講完內疚所以話bk幾極端呀,一句就咁

我都係代入表達意見,討論下
如有冒犯,唔好意思

男爵府

回覆樓主:

咪提議下都可以架,不過相信吾平幾多,一圍四,五千也是很普通貨色。有小朋友糸咁,無話低吾低既,一家人無計較咁多。

子爵府

catiou627 發表於 18-12-15 00:01
一家人做節,最緊要開心,不要太計較吧~

男爵府

我會叫佢帶個仔去食,因為我食好小野覺得唔底

伯爵府

畀面勳章

bonbonha 發表於 18-12-15 11:52
我從來冇講過食酒樓小朋友友唔洗俾喎!

小朋友都要計,小朋友半份,中學一份,再加老人家。

「做節」意義在於一家人齊齊整整圍埋吃飯,何必計較抵唔抵㗎。
講真酒樓要茶芥仲唔抵,放題計大人小朋友價,合正妳意思-小朋友食得少。

首頁

尾頁

跳至