單親天地

跳至

首頁
12345...12

尾頁

洋房

原帖由 ms0665 於 09-5-13 23:55 發表
我終於約了下星期見房署了...不過仲未係配房,希望唔使再等好耐啦mouth:mouth:" />

1st time見房署????

距離上一次社工check 文件,隔左幾耐ar???

大宅

原帖由 PTA 於 09-5-14 09:36 發表

1st time見房署????

距離上一次社工check 文件,隔左幾耐ar???

係呀...第一次見jor
我3月尾交齊文件比社工,佢幫我比佢上頭批,到4月上旬去到房署,等足一個月要催先攞到呢個見面期jor
仲話要見完再等大約成個月先比到屋...真係好難捱

洋房

等大約成個月先有屋米快lo.....

我見其他人寫,交齊文件要4個月,等派屋3個月,你米屬於快lo....

你點打去催呀????打去房署hotline????

大宅

原帖由 PTA 於 09-5-15 22:42 發表
等大約成個月先有屋米快lo.....

我見其他人寫,交齊文件要4個月,等派屋3個月,你米屬於快lo....

你點打去催呀????打去房署hotline????

我情況係特殊d,依家頭尾搞手續都差不多4個月啦...
係社工幫我催...唔係我自己打去...(房署係唔催唔得,每次催都會有dd進展ga )

洋房

頭尾搞手續都差不多4個月???!即係第一次見社工至而家4個月,定係社工叫開始交文件到而家4個月???

我地都係岩岩上個星期交左交件ja wor...咁米有排等???><

OMG....><

可以同我講你的情況點特殊ma ???pm 我ok ????

大宅

原帖由 PTA 於 09-5-18 08:42 發表
頭尾搞手續都差不多4個月???!即係第一次見社工至而家4個月,定係社工叫開始交文件到而家4個月???

我地都係岩岩上個星期交左交件ja wor...咁米有排等???><

OMG....><

可以同我講你的情況點特殊ma ???pm 我ok ???? ...
我既意思係連埋其他手續...因為要取得法庭文件....我交完比社工所有文件,佢地大約2星期審批去房署,再等一個月多d(其間要催先得)就有期約見,跟住我就唔知再要等幾耐先配到屋la...
係呢...你會揀邊區呀?我想新界東...

洋房

我九龍東呀.....!

咁即係交口田哂文件,then 到房署要8個星期.....
thx !!!!

洋房

大家好,我有少少問題想問下..

我而家先申請離婚,而我同個仔呢段其間係暫住係我媽咪度,係一人公屋,我打算離婚後就去申請公屋,甘我係咪都已經可以申請體恤安置ga? 如果ok,我係直接自己申請,定要先搵社工呢? 同可唔可以繼續係我媽咪度住,唔去個d庇護中心ga??

請大家幫幫手話我知..因為想知清楚d情序,pls

謝謝

洋房

原帖由 小kurt媽咪 於 09-5-18 22:03 發表
大家好,我有少少問題想問下..

我而家先申請離婚,而我同個仔呢段其間係暫住係我媽咪度,係一人公屋,我打算離婚後就去申請公屋,甘我係咪都已經可以申請體恤安置ga? 如果ok,我係直接自己申請,定要先搵社工呢? 同可唔 ...

體恤安置一定要社工轉介ga,個個人的case 唔同,你搵左先啦......
不過要搵個岩自己的社工 !!

如果比人打,去保護家庭及兒童組就最好.....http://www.swd.gov.hk/tc/index/s ... serv/id_familyandc/

大宅

原帖由 PTA 於 09-5-18 12:31 發表
我九龍東呀.....!

咁即係交口田哂文件,then 到房署要8個星期.....
thx !!!!

好開心呀...尋日社工幫我問已經派到屋啦...仲係新屋邨(入咗伙唔夠一年)
地點雖然唔算太理想,(唔近阿仔返學)不過已經好好啦,我地2個人比間2/3人單位我,當然唔會好大(尤其依家新起果d),但相信好企理,因為新吖嘛...
我呢兩日會約屋村辦事處上去睇一次屋先,下月頭就正式拎匙,其實我覺得申請到合社署批體恤安置資格先係最耐,其次就係等房署約見,我見完之後雖則房署職員話要等個半至兩個月,但結果就一星期比到我啦
如無特別問題我相信都一定會要啦...始終要有個"兜"同個仔生活先係長遠ma...依家我心都定咗一大半,仲覺得前路充滿希望...好開心呀

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 ms0665 於 09-5-28 18:04 發表

好開心呀...尋日社工幫我問已經派到屋啦...仲係新屋邨(入咗伙唔夠一年)
地點雖然唔算太理想,(唔近阿仔返學)不過已經好好啦,我地2個人比間2/3人單位我,當然唔會好大(尤其依家新起果d),但相信好企理,因為新吖嘛...
我 ...

ms0665,
恭喜你呀!
真係又羨慕又"鄧"你開心!!
可唔可以講係邊區?
有無諗住間房呢?
唔近你仔仔返學? 咁係咪好遠呀?
唔好意思, 好似好8咁.... ^^"

大宅

原帖由 newbiee 於 09-5-28 20:09 發表

ms0665,
恭喜你呀!
真係又羨慕又"鄧"你開心!!
可唔可以講係邊區?
有無諗住間房呢?
唔近你仔仔返學? 咁係咪好遠呀?
唔好意思, 好似好8咁.... ^^" ...
唔好咁講,我呢幾日都好開心四圍搵家人朋友分享我既喜悅
係大x既新屋邨,阿仔返學如果學校肯開架校車來到呢邊就好啦,都要聽日先問到,唔得既話同阿仔坐2程van仔都ok,點都快過依家個幾鐘先返到學
間屋都可以間到房所以都會間,始終我係長遠住,有房間點都歸一企理d...仲係中低層既向南屋(我畏高)

洋房

超正!!!恭喜哂......

希望我都快D 啦......根據你提供D既資料,我地應該可以7月中到拎到HOME !

好期待!!!!

原帖由 ms0665 於 09-5-28 18:04 發表

我 ...

洋房

ms0665
有D野 想pm 問你們!!!!!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 ms0665 於 09-5-28 21:48 發表
唔好咁講,我呢幾日都好開心四圍搵家人朋友分享我既喜悅
係大x既新屋邨,阿仔返學如果學校肯開架校車來到呢邊就好啦,都要聽日先問到,唔得既話同阿仔坐2程van仔都ok,點都快過依家個幾鐘先返到學
間屋都可以間到房所以都 ...

多謝分享呀!!
有時面對太多嘅負能量, 都希望可以接收番一d正能量!

要轉二程車真係好麻煩, 車錢又貴.
希望校車可到喇.
如果經濟許可, 我諗我都會好好咁整靚間屋, 始終係自己屋呀嘛.
收左匙之後, 再同大家分享一下呀!

大宅

原帖由 PTA 於 09-5-28 22:46 發表
超正!!!恭喜哂......

希望我都快D 啦......根據你提供D既資料,我地應該可以7月中到拎到HOME !

好期待!!!!
係呀...我都希望你能夠快d配到合心水既屋
不過據講我之所以配到新樓係因為我從來無申請過公屋,而我又係hk土生土長人
如果係調遷果d只會配到半新舊既樓
不過果d都有好處係比較大...你地有3個人點都有30.xx平方米...我由合社署批出資格去房署其實只要2個月就得啦...你叫你個社工幫你追緊d啦...我大約入紙房署一個月先追到面見審查日期..(大約個半月有多)但係見完佢本來話我要等個半至兩個月
點知我姑娘一星期後幫我問就問到好消息啦..真係要睇你個社工點幫你跟進low...祝你好運

大宅

原帖由 newbiee 於 09-5-28 23:16 發表

多謝分享呀!!
有時面對太多嘅負能量, 都希望可以接收番一d正能量!

要轉二程車真係好麻煩, 車錢又貴.
希望校車可到喇.
如果經濟許可, 我諗我都會好好咁整靚間屋, 始終係自己屋呀嘛.
收左匙之後, 再同大 ...
我屋企人個個都替我高興,佢地仲開始幫我諗有咩野比到我唔使買
而更好就係我阿哥可以幫我裝修,水電都係靠晒佢(專業ga)咁我應該好快就有個安樂窩啦

洋房

我地下個星期終於可以去見房署啦......^^

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 PTA 於 09-6-11 13:30 發表
我地下個星期終於可以去見房署啦......^^

恭喜你呀!

洋房

多謝 ^^ 希望有好消息 ^^

首頁
12345...12

尾頁