夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

我同我老公拍拖結婚在於我黎講係因為佢對我好好,依家結左婚3年,中間我對佢其實唔係咁好,好多野我都好挑剔佢,直到最近佢講想要小朋友,我先認真諗到呢個問題,我發現自己原來從來無愛過佢,所以先洐生咁多我對佢既不滿其實由自己結婚果刻已經開始後悔,只係一直用工作寵物去分散注意力,我睇過好多文章,都話嫁個佢愛我更多既會幸福,但原來在於我黎講唔係,老實講回想過去幾年,我一直開心既係有個人對我好好,但日子耐左發現我只係鐘意佢對我好,並唔愛佢
而依家時間耐左,大家沒有溝通,沒有關心,只係日日返工放工諗食乜,返到屋企佢有佢打機,我有我睇電視,而我地之間機乎零共同興趣零話題
大家可否比啲意見我

侯爵府

SovieHsy 發表於 18-12-15 12:48
我同我老公拍拖結婚在於我黎講係因為佢對我好好,依家結左婚3年,中間我對佢其實唔係咁好,好多野我都好挑 ...

真係遺撼,冇愛嘅生活好難過,比個限期自己,如果限期前冇辦法愛上伴侣,分手可能對大家都好

大宅

見他會話要小朋友,我諗他都愛你
其實可能你同第二個,日子耐左,都有咁既情況,你可以嘗試去維繫,有時係雙方要付出,如果覺得唔work ,先再諗下一步

伯爵府

SovieHsy 發表於 18-12-15 12:48
我同我老公拍拖結婚在於我黎講係因為佢對我好好,依家結左婚3年,中間我對佢其實唔係咁好,好多野我都好挑 ...

你唔知足, 一世都唔開心
佢愛你對你好
你咁既態度, 仲會有咩同你講?
三年了, 想要小朋友好合理
問題在你度
真係要認真考慮

洋房

ninachu 發表於 18-12-15 13:57
真係遺撼,冇愛嘅生活好難過,比個限期自己,如果限期前冇辦法愛上伴侣,分手可能對大家都好
...

真係好難過..我以為時間耐左,我總有一日會愛佢,堅持左5年..到需要對一個生命負責既時候我先諗清楚,我唔愛佢,我唔想生小朋友,我唔想我既小朋友係無愛既環境下長大,好似我咁

洋房

smilesmilefan 發表於 18-12-15 14:24
見他會話要小朋友,我諗他都愛你
其實可能你同第二個,日子耐左,都有咁既情況,你可以嘗試去維繫,有時係 ...

佢好愛我我係知道,可能你講得岩,搵過第二個我未必愛佢如初,亦未必有佢對我咁好,我呢5年一直都付出好多,為家為生計為佢,為左結婚我返兩份工都冇say,到依家結左婚3年,佢想有小朋友,我先開始諗咁樣落去work唔work

洋房

歌莉亞 發表於 18-12-15 14:25
佢愛你對你好

我都知問題係我度..我就係好怕有左小朋友後比起依家更加後悔..

其實由拍拖開始一直無野講,我同佢講我返工比人恰受委屈,佢就答我放工唔好講返工。雖然佢咩都比我話事好就我,我原本以為大家耐左會多啲話題,呢啲我好耐前同佢傾過,佢答我係咪要兩個人日日無野搵野講先岩

佢一直好鐘意打機,其實我唔介意佢打機,只係兩個人生活除左問今晚食乜,返到屋企就各自練功,所有野都係踢一踢郁一郁,都算

洋房

歌莉亞 發表於 18-12-15 14:25
佢愛你對你好

依家我地兩個一齊做生意,明明所有野都係我一手一腳建立,佢只係係我安排好晒時候出現做對客果part,我都冇所謂,直到最近愈來愈多情況係打比我就吩咐我做野,再唔係就質問我點解又唔記得做,一係就話自己乜都做野我咩都唔做,再唔係打黎催我返舖頭接佢力(佢要返屋企訓晏覺)
但其實我處理好多後勤運作貨源交際等等等,屋企同兩隻貓都係我一手包辦

伯爵府

SovieHsy 發表於 18-12-15 14:57
依家我地兩個一齊做生意,明明所有野都係我一手一腳建立,佢只係係我安排好晒時候出現做對客果part,我都 ...

咁好唔妥當
兩公婆點會無野講, 基礎打得唔好千萬不要養小朋友, 影響埋佢地發展
再者
打機的男人會令女人好無安全感

大宅

SovieHsy 發表於 18-12-15 14:57
依家我地兩個一齊做生意,明明所有野都係我一手一腳建立,佢只係係我安排好晒時候出現做對客果part,我都 ...

兩公婆根本就唔應該一起同一個地方工作
越見得多對方,越睇對方唔順眼,兩公婆要保留適當的空間。可能係大家工作有磨擦,傷左感情,所以家庭生活先冇乜話題,事必有因

洋房

smilesmilefan 發表於 18-12-15 18:04

兩公婆根本就唔應該一起同一個地方工作

唔係呀,係本身拍拖時已冇咩講,佢從來唔會陪我睇我鐘意睇既電視或戲,佢唔打機一重出廳就會霸住部電視睇打機野,我唔識打機亦唔會打機,變左我只可以襟電話,大家都係做各自既野無野講,到最近幾個月一齊工作諗住多啲話題,就變左佢多左比說話我聽,比我感覺佢係舖頭做幾個鐘佔左大半生意好巴閉,我果啲後勤野就唔算工作辛苦極有限

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

佢點愛你法?
真係睇唔出⋯⋯

我之前返工唔開心,受氣同ex 呻,佢話個個人都係咁,返工就係要受氣,仲要叫我反省下自己點解會俾人鬧,自己做好d就唔會俾人有位入,根本同佢傾黎都蹝氣亦只會令我更嬲更唔開心!我同佢已到談婚論嫁階段最後都好在分開,分開無耐我就搵到而家既老公有埋個bb, 有bb無令我地嘈多左,反而令我睇到老公有幾咁好,幾咁幸運當初無嫁到ex... 我返工受氣同老公呻,佢會企我果邊,仲有講句即刻辭職、唔好返,產假都唔好要,我聽到呢句咩氣都消曬。日日都開心過之前

男爵府

做避孕,唔好生,放過自己放過佢,分開吧

洋房

littlefunpig 發表於 18-12-15 19:49
佢點愛你法?
真係睇唔出⋯⋯

係囉...我連一句安慰說話都聽唔到..佢淨係話佢咁你咪由得佢囉..都唔知你做咩咁嬲...我果下真係仲嬲..整整下依家咩都唔會同佢講..
你就好啦..老公咁明白你..我都好想有人企係我果邊講下野

佢以前都會氹下我,好多野都比我話事,佢乜都冇所謂咁
依家,挨交佢會燥返我,鬧返我轉頭話我有問題,明明係佢自己應承既野唔做。事後佢做返好應承我既野就會搵機會搵位入我.....

子爵府

畀面勳章

首先分開下俾大家想清楚應點樣行落下。。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

SovieHsy 發表於 18-12-15 22:24

係囉...我連一句安慰說話都聽唔到..佢淨係話佢咁你咪由得 ...

認真,想唔想同呢個人行一世,第一個諗法係唔想就離婚吧
之前我都同你差不多,唔太鍾意個ex, 但想有個人愛我,最後都係唔會work,因為好多野你都嫌棄佢,做咩講咩都唔順眼唔鐘意,不如俾個機會自己,放生大家,之後搵個鐘意既人一齊行仲好

別墅

襯未有bb就回頭吧,有左小朋友要顧慮既只有更多,嘈交既機會仲多。我都有啲後悔,但我有兩個小朋友,唔係話走唔郁,好多時係落唔到決定,寧願等10年8年小朋友大啲先再算。
你諗下,你而家只係計劃生小朋友都衍生咁多問題,萬一真係生左,衍生出黎既問題會以倍咁計⋯
放手,對你對佢,對大家都好

男爵府

生BB真係要諗清楚先好生呀

子爵府

回覆樓主:

咩愛唔愛過多十年你會覺得好閒 價值觀會改變
最緊要相處到 錫自己 !

侯爵府

bobo88hk 發表於 18-12-16 09:59
咩愛唔愛過多十年你會覺得好閒 價值觀會改變
最緊要相處到 錫自己 !

唔認同,我認為愛係首要,我同老公十幾年大家依然好愛對方,如果唔愛好難勉强自己同對方生活落去

首頁

尾頁

跳至