夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

Kowing118 發表於 18-12-16 00:51
襯未有bb就回頭吧,有左小朋友要顧慮既只有更多,嘈交既機會仲多。我都有啲後悔,但我有兩個小朋友,唔係話 ...

我自己原生家庭無咩幸福可言,我唔想既小朋友都係一樣係無愛既環境下長大

洋房

ninachu 發表於 18-12-16 12:25
唔認同,我認為愛係首要,我同老公十幾年大家依然好愛對方,如果唔愛好難勉强自己同對方生活落去
...

我好羨慕你呀,我見好多夫妻之間好有愛我就好羨慕,時間愈耐我就愈怕見到人地浪漫,因為我好清楚我純粹過緊日子

洋房

littlefunpig 發表於 18-12-16 00:32
認真,想唔想同呢個人行一世,第一個諗法係唔想就離婚吧
之前我都同你差不多,唔太鍾意個ex, 但想有個人愛 ...

佢聽日生日,月尾又聖誕,我應該幾時開口好..
我應該準備好晒離婚既野先開口定係大家坦白完再搞手續會比較好?

別墅

SovieHsy 發表於 18-12-16 12:31
我應該準備好晒離婚既野先開口定係大家坦白完再搞手續會比較 ...

攤出嚟講完先再行動好啲。果埋呢啲日子之後坐低,一五一拾冷靜慢慢同佢傾,都係講比佢知自己感覺。好多時佢愛你你未必愛佢、你愛佢既佢又未必愛你;甚至有啲咁岩大家想結婚想生小朋友,喺冇乜基礎下都照行,到之後就衍生更多問題

洋房

Kowing118 發表於 18-12-16 12:42
攤出嚟講完先再行動好啲。果埋呢啲日子之後坐低,一五一拾冷靜慢慢同佢傾,都係講比佢知自己感覺。好多時 ...

係咪最好過年前叫佢搬返屋企會比較好?
財產方面應該點分配?我依家既舖頭所有投資既
錢係我上一間舖賺返黎+埋我既嫁妝,之前間舖佢一分錢都冇出過,加上結婚佢都冇點儲過錢,8成都係我出,佢係依家舖頭大概做左半年既零售部分

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

ninachu 發表於 18-12-16 12:25
唔認同,我認為愛係首要,我同老公十幾年大家依然好愛對方,如果唔愛好難勉强自己同對方生活落去
...

X2

唔愛好多野你會忍唔到、睇唔順眼

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

SovieHsy 發表於 18-12-16 12:31
我應該準備好晒離婚既野先開口定係大家坦白完再搞手續會比較 ...

聽日生日唔好同佢做任何野啦,飯你話約左人食,禮物唔買咩都無,俾d心理準備,佢應該會feel 到

你可以呢幾日理順一下大家手上既野,應該點分,俾個你覺得ok既方案,到時佢同意簽紙就完。唔洗到時話簽紙又因爲d野唔知點分又拖拖下拖再唔知幾時

洋房

littlefunpig 發表於 18-12-16 13:18
聽日生日唔好同佢做任何野啦,飯你話約左人食,禮物唔買咩都無,俾d心理準備,佢應該會feel 到

你可以呢 ...

但係我唔知應該點分好,雖然個人感覺上生意上既野都係屬於我,但屋企佢都有佢付出既金錢部分,而如果分開佢就需要由零開始、搵工之類,我會要佢搬返去自己屋企,我繼續自己租返呢度住
我唔知應該點分好..

簽紙方面我上網搵資料,話需要分居一年先可以提出申請,咁我應該點做?同一張床但分被襟算唔算?定係應該傾既時候比佢左簽先,到分居足一年先遞交申請?

別墅

點分配好睇個人同你地平時係點。我見人地係冇咩點分,嫁妝比個女既拎,男既唔會拎返,拿拿聲各有各就算,話哂冇小朋友唔洗贍養費咁複雜。但你地有生意在手⋯又或者諗下,以佢性格,佢聽到之後會點呢?會唔會性情大變?發爛渣?或者佢要求要分返佢應有既話你又接唔接受呢?我果件癲起上黎會出手⋯要為小朋友擋冇辦法

洋房

Kowing118 發表於 18-12-16 13:33
點分配好睇個人同你地平時係點。我見人地係冇咩點分,嫁妝比個女既拎,男既唔會拎返,拿拿聲各有各就算,話 ...

佢都算係厚道,只係我覺得佢好似一無所有咁,係咪應該分比佢,但又唔知點分好...

大宅

SovieHsy 發表於 18-12-16 12:49
係咪最好過年前叫佢搬返屋企會比較好?
財產方面應該點分配?我依家既舖頭所有投資既
錢係我上一間舖賺返 ...

離婚大家財產又點分配先,真係要諗下,真係有點男人收入低過女方,去女方追討返

洋房

smilesmilefan 發表於 18-12-16 14:17

離婚大家財產又點分配先,真係要諗下,真係有點男人 ...

依家住呢度係新租架,我冇屋企返,佢有,佢間房仲係度,一定係佢搬走,呢樣野我唔會讓步,屋企裡面我打算只要佢需要既都可以比佢帶走
問題係其他收入..雖然舖頭佢冇比過錢,但都有賺半年錢..呢樣真係唔知點搞

大宅

SovieHsy 發表於 18-12-16 14:22
依家住呢度係新租架,我冇屋企返,佢有,佢間房仲係度,一定係佢搬走,呢樣野我唔會讓步,屋企裡面我打算 ...

你仲會去諗賺左的錢應該點,我諗你都係重情意的人。鋪頭賺錢就係鋪頭,大家每個月都有糧,仲有鋪頭又有開支,又要交稅,好難樣樣計到足...... 你講到他乜都從頭來過?本身經濟點先?你都要諗埋,如果他唔做,鋪頭生意有冇影響,真係樣樣都係錢

大宅

我諗起以前我一個前男朋友,他都我好好,但就係我好似睇他乜都不順眼,乜都想話他,最後三年分開了,果陣三年唔分開只係因為他對我好,我冇乜愛過他,但分開好易,不是離婚。同個唔愛的人一起又好辛苦既........

點解你唔愛,當年又會肯去結婚?去到結婚一步其實又唔容易

洋房

smilesmilefan 發表於 18-12-16 14:35
你仲會去諗賺左的錢應該點,我諗你都係重情意的人。鋪頭賺錢就係鋪頭,大家每個月都有糧,仲有鋪頭又有開 ...

多謝你!我想盡能力做到大家無拖無欠,佢未係舖頭幫我之前做地盤,人工唔算高,佢只負責交租同佢自己洗費,有時晚飯係佢比錢,5年來未比過超過10次家用,依家舖頭啲錢都係我管,不過我從來冇理佢拎幾多去用,因為我知佢冇咩錢要洗,兩個人既開支全部係舖頭錢,冇計過人工之類,要用就拎咁樣
若成功要佢搬走,佢需要搵一份新工,佢屋企方面從來唔需要佢比錢,佢亦從來冇比過家用佢父母
所以我真係唔知呢樣野要點分

洋房

smilesmilefan 發表於 18-12-16 14:40
我諗起以前我一個前男朋友,他都我好好,但就係我好似睇他乜都不順眼,乜都想話他,最後三年分開了,果陣三 ...

因為過往拍拖太愛別人,令我好痛苦
後來遇到一個我好鐘意既人,但佢冇等我,果時我乜都冇晒從頭黎過,現任就係呢個時候出現,佢話會照顧我一世
5年過去,我覺得係我幫人教仔湊仔,從來唔覺佢照顧過我乜野,包括生活情感等等..但佢實在對我好專一,我唔需要再擔心有人離我而去,我當時希望自己有一日會愛上佢,原來唔會..我根本唔愛佢..
其實佢求婚果晚我並唔開心,只係礙於佢係朋友面前就答應了,結婚前有嘈過我話唔想結,最後諗返以前既經歷,就覺得算啦..再加上所有朋友都幫佢講說話,就答應keep and go

大宅

SovieHsy 發表於 18-12-16 14:54
因為過往拍拖太愛別人,令我好痛苦
後來遇到一個我好鐘意既人,但佢冇等我,果時我乜都冇晒從頭黎過,現任 ...

他應該要對你好啦,生活情感都照顧唔到你,如果連基本對你好都乜,根本就唔可以一起。如果計過,如果分開一個人過開心過一起咁生活,咁分開啦

洋房

smilesmilefan 發表於 18-12-16 15:04
他應該要對你好啦,生活情感都照顧唔到你,如果連基本對你好都乜,根本就唔可以一起。如果計過,如果分開 ...

我其實唔知分開會唔會更開心,但我唔想下半生都係後悔中渡過,其實結唔結婚生唔生小朋友到呢一刻我都唔敢斷言我想或唔想
係呢度我見到好多女仔比我負擔更大都可以有勇氣面對,我覺得我唔可以再拖落去,我想有個開心幸福既人生,即使往後唔如意,起碼我都爭取過努力過,大不了一個人行落去,開開心心

翡翠宮

SovieHsy 發表於 18-12-16 13:25
但係我唔知應該點分好,雖然個人感覺上生意上既野都係屬於我,但屋企佢都有佢付出既金錢部分,而如果分開 ...

你有需要分咩?就咁聽佢又無放過錢落去。本身無投資咪無得拎。預佢0,佢嘈咪聽佢講再算。分手費係女俾個男架咩?佢俾個租既按金咪俾返佢最多咪。

又唔係有小朋友,洗乜幫佢諗,佢搬返去佢自己既屋企,做返佢既地盤,你住返自己地方,做返自己生意,大家各行各路

翡翠宮

SovieHsy 發表於 18-12-16 15:16
我其實唔知分開會唔會更開心,但我唔想下半生都係後悔中渡過,其實結唔結婚生唔生小朋友到呢一刻我都唔敢 ...

幾多歲而家?越後生就盡快重新開始好d

首頁

尾頁

跳至