自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

伯爵府

今年的12月尾北京會下雪嗎?好想現場看故宫的雪景。

水晶宮

babyf 發表於 18-12-15 15:43
今年的12月尾北京會下雪嗎?好想現場看故宫的雪景。

呢幾日睇accurweather , 北京聖誕節氣溫預測。 曾經見過24號會有陣雪。 但今日就見唔到。
天空之城, 快樂之地

伯爵府

PCCW2319 發表於 18-12-15 15:56
呢幾日睇accurweather , 北京聖誕節氣溫預測。 曾經見過24號會有陣雪。 但今日就見唔到。
...

我昨天都見到24下雪,仲諗住即book高鐵23號去,點知今日又唔見咗。

伯爵府

回覆樓主:

有年聖誕去北京,氣溫已經相當低,凍到我病但都不下雪,乘飛機回港第二天即下了場大雪,激死!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

babyf 發表於 18-12-15 16:05
有年聖誕去北京,氣溫已經相當低,凍到我病但都不下雪,乘飛機回港第二天即下了場大雪,激死!
...

天氣不似預期
放下自在

伯爵府

cattz288 發表於 18-12-15 16:08
天氣不似預期

今年有高鐵好似幾方便,好想學人任性去看雪

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

babyf 發表於 18-12-15 16:16

諗起都覺得型
放下自在

伯爵府

估計今個冬天北京霧霾都好勁

水晶宮

babyf 發表於 18-12-15 16:16

香港搭高鐵去北京要9小時, 而且唔比機票平。 我聖誕節來回搭CX/KA都係$2000(含稅)。 聽聞高鐵要人民幣9xx/程。

不過最大問題係行李。 除左呎吋限制外, 我唔想9小時都睇實d行李, 怕中途站比人拎左。

missnat    發表於 18-12-28 11:16
天空之城, 快樂之地

伯爵府

Mm233 發表於 18-12-15 16:22
估計今個冬天北京霧霾都好勁

所以好想襯佢未有霧霾的初雪日子去一趟。

水晶宮

babyf 發表於 18-12-15 16:00
我昨天都見到24下雪,仲諗住即book高鐵23號去,點知今日又唔見咗。
...

好難講。

我前2年去加拿大, 出發前都無落雪顯示。 但到最後1天(去機場當天)就有落雪。 我係前1晚睇accuweather 講朝早7點落雪。 咁我嗰朝6點望出窗都無落雪。但我之後7點幾再睇, 已經成地雪, 仲落雪添。我老公即刻走出屋外(著緊短衫褲) 迎雪。
天空之城, 快樂之地

伯爵府

PCCW2319 發表於 18-12-15 16:25
香港搭高鐵去北京要9小時, 而且唔比機票平。 我聖誕節來回搭CX/KA都係$2000(含稅)。 聽聞高鐵要人民幣9xx/ ...

我是3日2日的故宫雪景快閃遊,不想浪費時間在機場

水晶宮

babyf 發表於 18-12-15 16:33
我是3日2日的故宫雪景快閃遊,不想浪費時間在機場

但好似高鐵係早車去晚車到(北京)。所以我覺得仲唔so。

如果係晚車早車到(即可以瞓可以遊景點), 咁就可以考慮。

我今早至上故宮官網買左故宮入場券。

我就搭9點幾機, 12點就到北京。仲有半日可以遊景點。
天空之城, 快樂之地

伯爵府

PCCW2319 發表於 18-12-15 16:37

如果係晚車早車到(即可以瞓可以遊景點), 咁就可 ...

但要安排往返機場的交通和時間,加上以往坐飛機遇氣流的不安經歷,我應該不考慮飛機了。
其實我都有考慮去加拿大過聖誕,但好似太打擾那邊的親人,而且又凍又遠又要預早book機票,任性唔到

水晶宮

babyf 發表於 18-12-15 16:44
但要安排往返機場的交通和時間,加上以往坐飛機遇氣流的不安經歷,我應該不考慮飛機了。
其實我都有考慮去 ...

我都係玩4日3夜。我反而唔想浪費時間係搭高鐵。

當然飛機無高鐵咁準時, 或會delay。 但聽聞早機會比較好d。

我今次會參加1天團去南山滑雪。就算落唔到落雪, 都睇到人造雪
天空之城, 快樂之地

象牙宮

PCCW2319 發表於 18-12-15 16:37

如果係晚車早車到(即可以瞓可以遊景點), 咁就可 ...

係喇! 晚去早到係very good! 如果早去晚到已浪費一日坐車
放下自在

伯爵府

PCCW2319 發表於 18-12-15 16:49
我都係玩4日3夜。我反而唔想浪費時間係搭高鐵。

當然飛機無高鐵咁準時, 或會delay。 但聽聞早機會比較好 ...

我那次聖誕去北京都有去滑雪場,但因為没有下雪,只有人造雪,感覺唔好玩。

水晶宮

babyf 發表於 18-12-15 16:52
我那次聖誕去北京都有去滑雪場,但因為没有下雪,只有人造雪,感覺唔好玩。
...

今年農曆新年(即2018年) 去韓國都無預到落雪。 但滑雪時就落雪, 真係特別興奮(雖然唔識滑雪 )。

伯爵府

PCCW2319 發表於 18-12-15 16:57

今年農曆新年(即2018年) 去韓國都無預到落雪。 但滑雪時 ...

你就好啦,見過咁多次下雪
講出來都幾好笑,我縱使去過雪山,都從未遇過下雪

象牙宮

babyf 發表於 18-12-15 17:04
你就好啦,見過咁多次下雪
講出來都幾好笑,我縱使去過雪山,都從未遇過下雪
...

咁可惜! 我有年3月頭去東京竟然落雪! 好開心又好凍! 因為果日全日行程係戶外兼貪靚著裙
放下自在

首頁
12345...10

尾頁

跳至