想生BB

跳至

首頁

尾頁

洋房

我今年36歲,有卵巢早衰及催乳素問題。今個月再驗AMH得返5.56pmol/L (0.78ng/ml), 比3年前驗跌左4成(果陣9.8)。催乳激素高需要每日服藥(證實腦下垂體有一個好細既腺瘤影響)。
2017年尾至2018年頭做了3次IUI(瑪麗醫院公家症)都失敗。醫生話先生精子數量嚴重不夠(雖然其他形態係合格),建議我們下一步做IVF (ICSI)。

今年10月抽了9粒卵,4粒可受精,最後得2粒可放。因為年紀,醫生只放一粒,雪一粒。但雪的果粒卵子屬grade 4 (3 cell), 成功率都好低。 如果雪卵都失敗,就只剩2次IVF cycle可做(瑪麗公家症)。

有睇開中醫(之前睇金鐘許惠珍醫師),剛剛轉了千金方謝佩儀醫師。謝醫師說我體質弱,現階段需要先調理(唔建議而家放埋雪卵,就算著到床都唔會穩,因為雖然grade 4, 但她亦有高齡成功案例)

所以而家想再仔細啲尋求科學方法睇下身體有無其他問題(例如網上見有女生是免疫問題、血太膿... 等等),可以在台灣不育治療上找到出路,並成功做到媽媽.

希望有呢方面資訊的媽媽/ 準媽媽可以分享一下。萬分感謝🙏🏻🙏🏻🙏🏻

大宅

Im_Blessed 發表於 18-12-16 13:24
我今年36歲,有卵巢早衰及催乳素問題。今個月再驗AMH得返5.56pmol/L (0.78ng/ml), 比3年前驗跌左4成(果陣9 ...

[email protected]

你可以email 去愛群預約檢查,有什麼問題可以email 問,回答都好清楚的

洋房

回覆 Manmanman12345 的帖子

非常感謝你

大宅

回覆 Im_Blessed 的帖子

我都有催乳激素高的情況,唔使太擔心,2017年ivf成功生左個囡囡,你要加油,我是台灣做的

複式洋房

Im_Blessed 發表於 18-12-16 13:24
我今年36歲,有卵巢早衰及催乳素問題。今個月再驗AMH得返5.56pmol/L (0.78ng/ml), 比3年前驗跌左4成(果陣9 ...

你1年內做曬3次iui同1次ivf?公家症,點解可以甘快既?我前兩日先見完醫生,佢話1次iui要排半年,我威院

禁止訪問

洋房

回覆 sugar727 的帖子

非常感謝你!請問你是台灣哪一間做IVF及有醫生可介紹嗎?
求子之路真的不容易,但每次聽到同路人成功的案例都很令人鼓舞,非常感謝你的分享:)

洋房

回覆 miumiumomo 的帖子

我排了2年多才有得做IUI,2017年10月第一次,12月第二次,1月尾第三次。原本IVF是排到2019年11月,但有一日姑娘打電話黎話可以提早,所以今年10月就做了第一次IVF。

洋房

回覆 mwsiipb2 的帖子

非常謝謝你的介紹

大宅

回覆 Im_Blessed 的帖子

我係台灣寶醫師(陳啟煌師醫)度做,其實台灣的醫師會因應每一個情況治療,同埋我果陣係台灣醫師幫我轉左降催乳激素的藥,原本香港是一日一次,但台灣果隻藥就一星期食一次方便好多同埋,你可以到以下址了解下https://www.tmuh.org.tw/team/team/054/640
當然其他jm好多都搵其他醫師做,你可以去台灣初診下睇下邊個適合自己

大宅

我係送子鳥,王醫生做, 一開始做啲檢查都好全面, 又抽血驗免疫, 又做子宮檢查,個醫生都好有耐心幫我分析身體狀況~

大宅

其實台灣都好多間,我就揀左送XX,貪佢地係香港有辦事處可以問,又有人識廣東話,好過咩都唔知就去台灣,您可以比較下啦,加油

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至