自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

木土土 發表於 18-12-18 13:42
呢方面,我真係覺得自己幾叻,信用卡賺既積分錢價值,應該每年超過五位數

當然,我係有花時間去處 ...

想請問要簽幾多帳才有五位數積分錢價值?

侯爵府

木土土 發表於 18-12-18 13:42
呢方面,我真係覺得自己幾叻,信用卡賺既積分錢價值,應該每年超過五位數

當然,我係有花時間去處 ...

我就一張卡&一張附屬卡,集中用佢,我諗”look”左一兩年,換左張美加來回商務。

琥珀宮

smile828 發表於 18-12-18 17:19
想請問要簽幾多帳才有五位數積分錢價值?

不是單靠一般簽賬,係要配合跟唔同信用卡不同時期的promotion

例如HSBC呢期優惠,Nov - Feb每月最多有additional $300,若四個月都meet到簽賬requirement(可計網上交稅),就additional多$1200(不計正常bonus pt)

珍珠宮

mama01 發表於 18-12-18 17:30
我就一張卡&一張附屬卡,集中用佢,我諗”look”左一兩年,換左張美加來回商務。

...

24萬 miles, $5 里,簽120萬

侯爵府

youhello507 發表於 18-12-18 19:25

我果張係citX ,d分永久都唔會過期,$12一里,都無計過look左幾多錢,呢兩年使得勁左,日常使費&私家醫院費+買賣樓&車位,無心插柳就儲到足夠換商務。

珍珠宮

mama01 發表於 18-12-18 19:34

我果張係citX ,d分永久都唔會過期,$12一里,都無計過look ...

很利害呢

男爵府

減齡達人勳章

youhello507 發表於 18-12-18 19:25

拎大舊錢去渣打開戶都有10萬8萬里送。
要儲2x萬里通常係唔會慢慢碌架!
開張新卡又賺1-2 萬里迎新咁!

珍珠宮

kekawai 發表於 18-12-19 11:46
拎大舊錢去渣打開戶都有10萬8萬里送。
要儲2x萬里通常係唔會慢慢碌架!
開張新卡又賺1-2 萬里迎新咁!

當100萬,3% 年息已3萬了

珍珠宮

回覆樓主:

我無儲asia miles,但碌卡有1% rebate, 確實好使好用

男爵府

減齡達人勳章

mmya 發表於 18-12-19 13:01
我無儲asia miles,但碌卡有1% rebate, 確實好使好用

中信同earnmore有2%,
渣打cash back都有1.5%
前排申請citibank卡,碌$6000 (可以玩payme), 送$1200 入返張卡+ $1200 sogo coupon
唔需要為攞著數而洗錢架!
而家好多時都就咁左手交右手就有錢賺~

珍珠宮

earnmore 2% 超正,去旅行銀聯 rate 好,仲有2% 回

珍珠宮

金管局公布,第三季在港發行的支付卡統計資料。於第三季尾,在市面流通的信用卡總數為1932萬張,按季上升0.8%,按年上升3.3%。

期內,信用卡交易量為18561萬宗,按季增加3.5%,按年則增加16.6%;信用卡交易總額為1791億港元,按季增加0.3%,按年增加11.8%。交易總額當中,76.3%為香港消費,16.8%為海外消費,6.9%為現金貸款。

第三季涉及零售銷售及支付帳單的扣帳卡總交易量,按季減少2.2%至3350萬宗,總額則按季減少0.3%至794億港元。扣帳卡總交易量按年增加1.6%,總額按年增加10.4%

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

其實我唔覺唔覺都有1x 張,但只用2張,其他完全好alert 佢有無收我年費

大宅

回覆樓主:

我簽卡唔玩飛行里數,要現金回贈,一年都回到幾千蚊,月供股票,交水電煤差餉,電話費上網費,八達通,payme, wechat, 支付寶增值,平時行街睇戲食飯,d 錢都係要使,只係唔用現金,轉用卡簽,夾岩唔同卡有唔同優惠,又有回贈,一個月都係用一個鐘管理下 d statement, 一年慳返幾千蚊,其實都唔丫

大宅

kekawai 發表於 18-12-19 15:34
中信同earnmore有2%,
渣打cash back都有1.5%
前排申請citibank卡,碌$6000 (可以玩payme), 送$1200 入返 ...

同意

禁止訪問

回覆樓主

男爵府

我媽都係咁

首頁

尾頁

跳至