自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

華人社會好似對home office比較抗拒
老闆想你喺公司唔在講。。
就連街坊鄰居都覺得你長期喺屋企好奇怪
其實好多工作都可以home office。。。

侯爵府

回覆樓主:

其實,Home office 唔一定係好或者唔好,係要睇工種同員工本身。

樓主其實係未Home office 工作緊?

侯爵府

回覆樓主:

坦白講,我外國公司,老闆亦係外國人,我工種都可以Home office (project base), 但我比較喜歡返office. Home office 唔係太合適,但我同事喜歡Home office 多

大宅

魚毛媽2008 發表於 18-12-17 00:12
其實,Home office 唔一定係好或者唔好,係要睇工種同員工本身。

樓主其實係未Home office 工作緊?

我之前係home office
依家唔係
但嗰陣除左朋友連鄰居都覺得我無所事事。。
我覺得如果工種同老闆許可,
home office都未嘗唔係一件好事。
有時見好多ftm想搵d home office工都好似好困難咁

公爵府

Home office太請求自律性, 有人hea做, 有人努力, 香港老闆都係經濟效益至上既人, 唔積極推動都好理解。

伯爵府

間屋咁細,點專心home office 做野,做做下可能返床休息

子爵府

香港home office應該會變24小時on call做野

水晶宮

我home office 已經好幾年,唔駛浪費時間係交通上,又可以訓晏少少起身,唔駛係商業區lunch 餐餐過百蚊,6點關機仲可以去買送。我仲有時間湊下貓貓

珍珠宮

回覆樓主:

我自己唔鍾意 home office, 我覺得工作與家庭時間更混淆。
當然 home office有好處較弹性,但只某有些工種可以 law

侯爵府

回覆樓主:

我自己嚟講係我希望唔Home office. 香港環境嚟講,home office 工種,其實開call 比較多,除非屋企無小朋友,或者小朋友都好乖唔會影響開會,响公司開質素比屋企開係好d.

當然,如果工種係一人起哂成個project又唔駛同其他人溝通,Home office 當然ok.

侯爵府

回覆樓主:

其實,我都偏向如果Home office,係應該比office hr 更flexible. 可能non office hr 都要handle

咁如果hea 做而home office,一定唔認同

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我都曾經有份工可以 home office, 但轉咗香港做阿頭之後佢唔 like 囉!跟本香港唔普遍, 除非自己工啦!

侯爵府

py84ko 發表於 18-12-17 00:58
我都曾經有份工可以 home office, 但轉咗香港做阿頭之後佢唔 like 囉!跟本香港唔普遍, 除非自己工啦!
...

做阿頭可以唔返office,其實真係要知下屬work practice 係點。

其實係你唔confident 下屬所以要返office 定你上司暗示你一定要返?

大宅

回覆樓主:

的確home office要好自律,
如果要hea就唔太啱

侯爵府

難離難捨 發表於 18-12-17 01:02
的確home office要好自律,
如果要hea就唔太啱

所以,自己唔會話自己hea啩

大宅

回覆樓主:

比起外國,香港交通方便d, 所以無咁普遍

子爵府

親子王國15週年勳章

香港方便,同埋少雪災之類,好少需要 home office。

不過我覺得除非屋企大,否則 home office 會令到人好混淆工作同生活。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

我之前幫美國公司做了幾年,係香港home office。個人要好自律,自動自覺一早check email, 做好印有嘢,個個星期比report 老闆。
有時忙到假期都要上廠...
不過無做之後,返office工,都發覺無咩香港老闆會接受home office. 最好你係公司留到夜一夜。而當你請假,就算係屋企覆email,都唔會當你返工,照扣人工。

珍珠宮

要睇工種啦

唔係樣樣工作都可以home office
我識人間唔中一日兩日都會home office
但長期就無見過

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

難離難捨 發表於 18-12-17 00:08
華人社會好似對home office比較抗拒
老闆想你喺公司唔在講。。
就連街坊鄰居都覺得你長期喺屋企好奇怪 :swe ...

我估香港老闆係要見到個人存在先係返工

首頁

尾頁

跳至