自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

帶親27個月女出街都要扭,一定要比佢嘟八達通一齊入閘,有次比漏左扭左超耐。成日搞我手袋既野,要0係銀包逐張卡巢出嚟,唔比就大喊大叫,仲要咬我,鬧佢就更激,全車人眼厲厲,真係唔想帶佢出街。但n班老師又話佢上堂好乖,唉,點捱,要捱幾耐

複式洋房

回覆樓主:

捱到佢明白事理為止!坦白說,你小孩現在學習大人模式,所以你冇比八達通佢,佢覺得同平時撘公共交通的方法不一樣!小孩在車上扭計,你咪可以同佢講,今次媽媽也忘記帶八達通,所以入錢,下次不如我俾你試吓入錢啦!然後俾d coins佢,從中學習!請不要放棄!其實你換轉角度,就會教曉佢不同嘅嘢!

大宅

mikemikewong 發表於 18-12-17 00:43
帶親27個月女出街都要扭,一定要比佢嘟八達通一齊入閘,有次比漏左扭左超耐。成日搞我手袋既野,要0係銀包 ...

我出街會俾呀仔揀帶一樣細細地既玩具,帶定啲零食分下佢心!如果俾個屬於佢既銀包仔呢?有啲嘢揸下手,佢哋會冷靜小小。

水晶宮

回覆 mikemikewong 的帖子

你係咪太就佢呀?
一扭你就就范,你比佢食住你,唔掂架!

大宅

spicyrice 發表於 18-12-17 00:53
我出街會俾呀仔揀帶一樣細細地既玩具,帶定啲零食分下佢心!如果俾個屬於佢既銀包仔呢?有啲嘢揸下手,佢 ...

都是好提議,呢個b成日要抱,唔肯行,仲要指定我抱,其他人抱就唔得,如果佢仲要帶野出街,我真是累死。雖然次次出街1家4口出動,但細b咩都係搵我,人奶b唔通真係痴身到咁。。。。。家姐都似乎冇佢咁痴身

大宅

mikemikewong 發表於 18-12-17 00:59
都是好提議,呢個b成日要抱,唔肯行,仲要指定我抱,其他人抱就唔得,如果佢仲要帶野出街,我真是累死。雖 ...

same same, 同我仔一樣,佢同老豆單拖出街完全無問題架,我一係到就咩都要我!

男爵府

我明,好明白,真係心力交瘁,但我係大果個係咁!係學校佢係成日比老師讚果批,但一出門口就現哂形,又係成日扭同喊,真係好怕同佢出街,細時仲試過訓地,而家好d,係街少扭左好多,多數留返屋企扭,因為我講明會同佢鬥核突,佢要扭大家一齊係街坐!出街前會同佢講定,如果出去佢扭發脾氣同喊,即刻返屋企,邊度都唔去!試過幾次之後,佢出街已改善左好多!

子爵府

親子王國15週年勳章

咁快投降?依家先係開始,遲 d 上小學,考呈分,再到青春期,有排你捱

下次出街畀野佢攞/執(平平地買個袋仔畀佢孭,裡面裝一兩件零食、冒險樂園金幣之類),佢會分心同冷靜 d。如果佢扭計,自己都要冷靜當「冇呢回事」,講一聲「安靜」就 OK。當佢發現自己扭完冇人理佢冇人關心佢,佢就減少去扭。

Poyau    發表於 18-12-17 13:45

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

捱到佢青春期都未捱完! 一個唔好彩到你80歲都仲要捱.

唔好諗咩捱唔捱, 咩人奶b (根本唔關事) 會好過d. 凡事預早準備, 之後見步行步, 見招拆招.

侯爵府

mikemikewong 發表於 18-12-17 00:43
帶親27個月女出街都要扭,一定要比佢嘟八達通一齊入閘,有次比漏左扭左超耐。成日搞我手袋既野,要0係銀包 ...

比佢自己一張八達通,一個細手袋仔,裝d無用嘅卡,自己搞自己手袋心慢慢玩

男爵府

我女細個都係,而家大左少少,會因為我㩒左佢部(emoji)而嬲我,我會話佢如果想要就下次要提我,如果佢自己都唔記得,媽媽點會記得,將個責任比番佢

珍珠宮

回覆樓主:

4 歲啦! 我仔 4 歲真係明顯好好多

但 2-3 歲之前都不能因為佢扭就俾。佢會扭因為之前成功過。我仔細個有好多無謂執著,例如試過叫我黐番埋條剪咗嘅烏冬,但到而家都好少扭我地因為佢知唔 work。佢最高紀錄喺屋企喊咗 45 mins,無人妥協,第二日大幅減到 10 mins 就散場。不過我係自己湊 + 無老人家同住就易 d,有人柴台就難搞好多。巢手袋銀包無可能,佢要瞓地由佢

珍珠宮

回覆樓主:

個個b都係咁上下架啦
到k2會識講道理就好好多
但一樣有其他野煩喎

珍珠宮

縱容出嚟

幾耐收科睇大人。

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

好媽媽勳章

子爵府

回覆樓主:

個個小朋友都唔同,而且每個階段有每個階段嘅問題,所以建議唔好諗幾時會煩完。小朋友通常喺學校都會乖d(如果唔係,俾老師投訴的話咪仲頭痕)。
建議可以同小朋友訂立簡單規矩,同埋雖然佢2~3歲,“being heard ” 都係佢需要嘅野,又係老生常談嘅句式:媽媽知道你想……(嘟八達通),但係………(今日無帶/媽媽嘟左),所以……,不如……

男爵府

回覆樓主:

du 八達通好易解決。可以申請個人八達通,佢未夠三歲拍mtr唔扣錢,巴士好似係四歲。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

mikemikewong 發表於 18-12-17 00:59
都是好提議,呢個b成日要抱,唔肯行,仲要指定我抱,其他人抱就唔得,如果佢仲要帶野出街,我真是累死。雖 ...

我會問佢你想爸爸抱定自己行
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

每個年齡都有不同煩惱 加油

首頁

尾頁

跳至