自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

fanlee 發表於 18-12-17 14:25
我有次食抗生素。又係食到成身痕。抓到紅色一條條痕,同有啲氣管收窄。同醫生講,佢話我之前都食過無事。無 ...

其實我都想d醫護正視個問題, 次次問有冇藥物敏感, 我次次答有, 但醫護既反應好多時唔同, 有d就會就下, 有d會話冇嘢既(特別係d姑娘)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

tintinlam 發表於 18-12-17 15:35
其實我都想d醫護正視個問題, 次次問有冇藥物敏感, 我次次答有, 但醫護既反應好多時唔同, 有d就會就下, 有d ...

有時病人將普通反應當成敏感
如抗生素食後有肚瀉,唔算敏感

大宅

回覆樓主:

食物同藥物敏感,唔係未食過先會敏感

我20歲開始,對酒精、某一啲有色素嘅食物、同埋消炎止痛藥,開始陸續敏感,全部都係一直食開嘅。

敏感嘅時候係會氣管收窄,最嚴重一次係飲廿四味,個個月都有飲,突然之間有一次飲完,氣管收窄呼吸困難到嘴唇紫色,去到急症室,醫生話我遲十分鐘到已經救唔返。

之後我睇親醫生,醫生見到我张藥物敏感卡,一係就唔開藥,一係就開錯藥令我敏感。

後來只睇一個家庭醫生,不嬲都冇事,突然一次食一隻食開嘅藥,成隻眼又紅又腫,先知我又有一隻直食開嘅藥敏感了。

大宅

回覆樓主:

藥物敏感不能掉以輕心,食完一隻藥令你有啲唔舒服,應該要即刻聯絡診所,睇下係正常嘅反應,還是係藥物敏感,因為藥物敏感係會致命嘅。

當然有d醫生同診所護士,佢哋未必會話你知你係有事,總之唔妥,尤其係呼吸困難,就要立即去急症室。

公爵府

cbeyond 發表於 18-12-17 14:17
唔大獲, 朋友同事因藥物敏感引致失明, 佢先大件事。

永久?

珊瑚宮

十分鐘 發表於 18-12-17 15:49
永久?

係永久。
藥物敏感引致全身灼傷, 包括眼睛。
入左幾個月ICU, 命仔保住, 但眼角膜燒壞了。
因為淚線亦燒壞了, 不可能移植眼角膜。
廿幾歲就永遠傷殘

珍珠宮

回覆樓主:

藥物敏感真係隨時無命或有後遺症,唔係食完唔食就會無事,如果未好返,最好去睇下醫生。

侯爵府

alicecmc2003 發表於 18-12-17 14:33
我都想個藥物敏感定義係點?

例如一年前食過無事,一年後再食後身體即時出風癩(當時食完壽司,再經過過一 ...

呢種唔係藥物敏感,因為你係食左某一樣野而敏感而唔係藥物。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

cbeyond 發表於 18-12-17 15:53
係永久。

多謝你,我都唔知藥物敏感可以咁嚴重。
家人曾經食藥,開始時冇事,之後出紅疹,但唔嚴重,過後又冇事,以為冇咩。但醫生堅持唔比佢再食呢隻藥。
初時,我都覺醫生是否誇張左,聽完你朋友經驗,停藥絕對正確。

男爵府

我試過一次食抗生素敏感, 全身起到一撻撻, 又腄又痛, 快d睇醫生, 記住mark低食過咩藥會敏感, 以後睇醫生時記住提佢唔好開果款藥

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 18-12-17 15:26
食開無事都會突然黎料架
我女就係突然對augmentin敏感,豬頭喇叭嘴,醫生即時叫停
所以而家佢睇親醫生要食 ...

醫生就係話我唔係葯物敏感。因無發腫。佢話敏感應該起到一「達達」咁。
身體健康,生活愉快

公爵府

我十幾歲時,差啲因爲咁死咗
之後間中出入急症搶救

珍珠宮

alicecmc2003 發表於 18-12-17 15:24
回覆 brindlewin 的帖子

唔明咩叫"天生終生"?

天生就有,終生隨同。

禁止訪問

珍珠宮

tintinlam 發表於 18-12-17 15:35
其實我都想d醫護正視個問題, 次次問有冇藥物敏感, 我次次答有, 但醫護既反應好多時唔同, 有d就會就下, 有d ...

驗證藥物過敏有隨身卡,唔可能輕視架喎。

細個我有手鏈帶住,怕參加學校活動/意外送院被誤用藥物。我係唔會隨便換醫生,係公立醫院個record就更一早註明。

子爵府

敏感仲繼續食
唔知就冇法姐,知道一定要講!
就算之前冇,依家有都立即停服,同返醫生講!

侯爵府

小瓜 發表於 18-12-17 14:14
上星期杜牙根, 牙醫俾咗3日藥, 第一次食有手板有少少痕少少紅, 我無為意, 繼續食, 但係越食越痕, 口又損, ...

我對消炎藥有嚴重敏感,差d 連命都冇,隔離房住左一個月,我差不用要了半年時間先養好身體,所以不可睇少藥物敏感,除時無命架。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

cbeyond 發表於 18-12-17 15:53
係永久。

嘩! 好嚴重啊
放下自在

子爵府

Charlotte_mom 發表於 18-12-17 15:37
有時病人將普通反應當成敏感
如抗生素食後有肚瀉,唔算敏感

我係食完有好大反應, 醫生check過d反應話對某d藥物敏感, 所以大部份醫生都會就住開藥, 但都有少部份醫生以及姑娘當小事, 話冇嘢既, 你以前都試過有d醫生覺得醫到現時症狀唔死人就ok. (但專科醫生就好鬼火, 因出左d反應佢好多嘢要check, 都擔心影響)

男爵府

好媽媽勳章

fanlee 發表於 18-12-17 14:25
我有次食抗生素。又係食到成身痕。抓到紅色一條條痕,同有啲氣管收窄。同醫生講,佢話我之前都食過無事。無 ...

痴線 藥敏會死人架
咁講野都有架 好無良的醫生

首頁

尾頁

跳至