母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

男爵府

聽講懷孕時就要食。有無人知是否食左可預防,同 d 奶有無影響架

侯爵府

JNF 發表於 18-12-17 14:17
聽講懷孕時就要食。有無人知是否食左可預防,同 d 奶有無影響架

塞先食,唔塞食黎做咩,唔係人人都會塞架

子爵府

回覆樓主:

卵磷脂 除左預防乳腺閉塞之外,其實仲有其他功效。 我唔反對懷孕後期開始食。 不過我就生完幾日 乳腺塞先開始食。
我覺得生完果日先開始食都OK. 我算係富媽,每日一粒,食左個多月左右,so far 都無再塞。

(Lecithin )意思源於希臘文"蛋黃",是人類細胞的重要成分,特別是對於腦神經、心血管及肝腎等系統有保護作用
而經研究發現,卵磷脂中的主要成分Phosphatidylcholine 能在體內轉換為神經傳導物-乙醯膽鹼(Acetylcholine),能有效幫助學習及記憶,可說是天然聰明藥,此外,卵磷脂還具有降膽固醇、減少肝細胞損傷及減緩大腦退化的效果

男爵府

joetreemo 發表於 18-12-18 09:22
卵磷脂 除左預防乳腺閉塞之外,其實仲有其他功效。 我唔反對懷孕後期開始食。 不過我就生完幾日 乳腺塞先 ...

多謝建議。咁你每日食1200mg? 有無話買邊款好

子爵府

JNF 發表於 18-12-18 11:00
多謝建議。咁你每日食1200mg? 有無話買邊款好

我食GNC 1200mg 。 都幾大粒,大粒過materna少少。

複式洋房

我試過食, 堅有用

禁止訪問

男爵府

Desiree_yi 發表於 19-1-3 18:46
我生完開始keep住食,每日一粒,塞塞地就每日2-4粒。 iherb 買好抵!d奶會稀少少,但我覺得唔明顯,最重要 ...

我都I herb 買左咁要唔要飽肚食,開刀後即刻可以食?再緊要唔塞!咁稀左會唔會無咁飽?

大宅

我係塞先食,之前試過塞左食一日3粒。我覺得70%有效啦,我食完都係要推返鬆啲硬塊。不過聽人講食完啲奶會稀d,bb可能會唔夠飽,所以我無塞就唔食

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊