1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

一歲bb流鼻水, 睇完醫生,之後仲咳,又唔肯飲水,食咗兩日藥都未見有好轉,後來轉睇兒科,而家食緊第三日藥,仍然冇好轉, 到底小朋友康復時間,真係要咁長,定係我個小朋友免疫力差,bb食親西藥胃口都唔好,真擔心!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得病都會有一個過程架,你咪以為一食藥就可以即刻好,多飲水喇

大宅

我要做媽媽 發表於 18-12-17 19:59
我覺得病都會有一個過程架,你咪以為一食藥就可以即刻好,多飲水喇

我知道,不過bb唔肯飲水,又唔肯食粥,好彩都仲肯飲少少奶,好心痛!

珍珠宮

唔舒服,胃口係會差D,飲多D水,睡眠充足

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

ling103 發表於 18-12-17 21:39
我知道,不過bb唔肯飲水,又唔肯食粥,好彩都仲肯飲少少奶,好心痛!

佢唔肯飲水嘅話,不如你試吓加啲葡萄糖喺水度。甜甜地嘅話佢應該就會肯飲㗎

公爵府

ling103 發表於 18-12-17 17:16
一歲bb流鼻水, 睇完醫生,之後仲咳,又唔肯飲水,食咗兩日藥都未見有好轉,後來轉睇兒科,而家食緊第三日 ...

感冒冇咁快嘅,起碼一個禮拜,咳嗽仲耐,尤其宜家乾燥,咳嗽好難好

男爵府

ling103 發表於 18-12-17 17:16
一歲bb流鼻水, 睇完醫生,之後仲咳,又唔肯飲水,食咗兩日藥都未見有好轉,後來轉睇兒科,而家食緊第三日 ...

我仔仔又係咁

珍珠宮

hoganbaby 發表於 18-12-18 14:30
感冒冇咁快嘅,起碼一個禮拜,咳嗽仲耐,尤其宜家乾燥,咳嗽好難好

係亞,呢個天氣,咳嗽係會拖耐D㗎
回覆 ling103 的帖子

Hello ling103, BB病左有可能需要多d時間比佢慢慢好番, 好多時鼻水倒流都會致咳, 打側少少訓佢會舒服d架, 除左按時食藥同多休息, 都要俾BB飲多D暖水/滋潤湯水, 充足嘅水份能夠滋潤呼吸道, 減少咳嘅機會, 近排涼左, 要確保BB衣著夠暖 (尤其係頸部), 減低氣管受刺激呀
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-19 17:47
回覆 ling103 的帖子

Hello ling103, BB病左有可能需要多d時間比佢慢慢好番, 好多時鼻水倒流都會致咳, 打 ...

今日好番些了!不過好黐身,感冒完又中咗手足口,之後而家又感冒,斷斷續續都病咗成個月, 出世到而家,大部分時間都係晚晚醒一至兩次,真係好攰!
bb拎每一樣嘢都先掉落地聽下聲音,跟住再放落口,都好難唔病, 我已經盡量消毒,清潔家居! 謝謝分享!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

BB唔舒服,實無胃口,同大人一樣。
ling103 發表於 18-12-19 18:13
今日好番些了!不過好黐身,感冒完又中咗手足口,之後而家又感冒,斷斷續續都病咗成個月, 出世到而家,大 ...

媽媽都要保重身體呀! 等bb好番之後, 除左係飲食上攝取足夠營養之外 (每日要食五穀類、水果類、蔬菜類、奶品類及肉/魚/蛋), 都可以同bb出去戶外活動, 增加運動量, 有助增強番免疫力架, bb依家胃口點呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-20 16:02
媽媽都要保重身體呀! 等bb好番之後, 除左係飲食上攝取足夠營養之外 (每日要食五穀類、水果類、蔬菜類、奶 ...

奶都可以飲返六安,粥就食以往嘅一半, 不過已經冇咁扭計, 瞓醒仲係聽到有痰聲,鼻水都收咗喇! 如果唔食西藥,請問點樣可以幫bb清痰呢? 因為食咗西藥bb好忟憎好計,謝謝!

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-20 16:02
媽媽都要保重身體呀! 等bb好番之後, 除左係飲食上攝取足夠營養之外 (每日要食五穀類、水果類、蔬菜類、奶 ...

每餐粥仔都會有魚肉同埋菜,有事會煮麥皮比佢,但水果佢都仲未接受到,佢會吐返出嚟唔肯食,用果汁得唔得呢?請分享!謝謝!

複式洋房

回覆 GCHK 的帖子

其實傷風看醫生就7日好番,不看醫生就要1星期才好番。如果能睡(鼻水過多或咳嗽太厲害會影響睡眠),沒有發燒,沒有神情呆滯,其實不用看醫生。個人覺得診所是最危險的地方。沒有必要不要去。

大宅

sillyoldman 發表於 18-12-20 23:11
回覆 GCHK 的帖子

其實傷風看醫生就7日好番,不看醫生就要1星期才好番。如果能睡(鼻水過多或咳嗽太厲害會 ...

bb食左五日藥,食完好扭計又忟憎,唔想再比西藥佢,而家冇發燒,仲有少少鼻水,仲有啲痰,我打算同佢洗鼻吸鼻,食猴棗末,等佢自己慢慢好!
ling103 發表於 18-12-20 16:10
每餐粥仔都會有魚肉同埋菜,有事會煮麥皮比佢,但水果佢都仲未接受到,佢會吐返出嚟唔肯食,用果汁得唔得 ...

唔好客氣 ,BB情況好轉緊媽媽可以放心 ,媽媽俾軟身、容易咀嚼食材俾BB好好,胃口會慢慢恢復架 痰係呼吸道中嘅分泌物,當有刺激物(冷空氣/塵蟎)入侵或生病後,分泌物就會增加造成呼吸道不適,未必可以馬上清哂痰,室內濕度唔好太乾燥,溫暖濕潤的空氣可滋潤呼吸道,沖涼後放熱水俾BB吸多一陣蒸氣, 保持喉嚨濕潤,有助減少喉嚨分泌。飲水可以改善血液循環、新陳代謝,將廢物或毒素從尿液中排出身體,新鮮水果有助增強免疫力,如果BB未接受到水果,稀釋果汁都OKBB唔鍾意嘅食材,可以遲2-3星期再嘗試,多元化飲食可吸收全面營養,BB免疫力都好D!

珍珠宮

sillyoldman 發表於 18-12-20 23:11
回覆 GCHK 的帖子

其實傷風看醫生就7日好番,不看醫生就要1星期才好番。如果能睡(鼻水過多或咳嗽太厲害會 ...

係亞,我都聽過話,其實傷風感冒係會自癒嘅

公爵府

ling103 發表於 18-12-17 21:39

個個遇到咁都頭痛嘅,不過俾啲時間佢回復,祝佢早日康復!,

首頁

尾頁

跳至