興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

moonlight9198 發表於 19-7-10 07:54
今日香港中六生DSE放榜日,
又一班學生,唔知係繼續讀書定出黎工作,
我覺得而家讀IVE或副學士,都唔係有 ...

其實讀IVE或副學士, 叫做都繼續讀書㗎咋。講真大學生都唔容易搵工,除非係好top 嗰啲,如果唔係,僱主一般都會選擇大學生。 不過讀IVE或副學士, 都好過中學畢業。因為中學畢業, 都要學返一技之長先容易啲搵份好啲嘅工。

靜思語
是非當教育,讚美作警惕,嫌棄當反省,錯誤作經驗。

瑪瑙宮

SweetPanda 發表於 19-7-10 23:54
其實讀IVE或副學士, 叫做都繼續讀書㗎咋。講真大學生都唔容易搵工,除非係好top 嗰啲,如果唔係,僱主一 ...

香港讀書好辛苦,壓力又大,做父母既都好緊張,香港而家想搵番好工都艱難。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

早晨

瑪瑙宮

回覆樓主:

good morning

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

侯爵府

happywl 發表於 19-7-1 20:53
一個今天抵得上兩個明天。撕一張日歷,很簡單,把握住一天,卻不容易。相信別人,放棄自己,這是許多人失敗 ...

多謝! 這句説的好:
(在最艱難的時刻,更要相信自己手中握有最好的獵槍。)

伯爵府

ying_mail 發表於 19-7-11 17:14
多謝! 這句説的好:
(在最艱難的時刻,更要相信自己手中握有最好的獵槍。)

伯爵府

伯爵府

没有哪种教育能及得上逆境。

侯爵府

happywl 發表於 19-7-11 20:48
没有哪种教育能及得上逆境。

對! 我又一次面對逆境。但有過經歷,感覺好像又没那麽糟。仍努力面對,也是歷練是修行。

伯爵府

ying_mail 發表於 19-7-11 21:04
對! 我又一次面對逆境。但有過經歷,感覺好像又没那麽糟。仍努力面對,也是歷練是修行。
...

很好!這是十分寶貴的經驗。

伯爵府

生命只在念念分明的此時此刻。

伯爵府

不要浪費生命中任何一刻,讓生命中的每一刻都深刻地活着,而這些時刻皆是滋養和療癒的。-一行禪師

男爵府

moonlight9198 發表於 19-7-11 00:00
香港讀書好辛苦,壓力又大,做父母既都好緊張,香港而家想搵番好工都艱難。
...

所以我都同老公講,唔會寄望小朋友第二時養我哋,佢哋搵到工,養到自己已經好好。佢哋養我哋係 bonus.

我見我老公個細佬,結左婚同老爺奶奶住,俾得$4000 一個月,包食包住,一有時間便飛去日本睇演唱會。老爺奶奶叫佢加家用都唔俾多啲。

瑪瑙宮

SweetPanda 發表於 19-7-12 01:14
所以我都同老公講,唔會寄望小朋友第二時養我哋,佢哋搵到工,養到自己已經好好。佢哋養我哋係 bonus.

...

而家咪指望,仔女第日養自己 ,
自己儲錢日後生活,
用晒就閃人最好,
唔使拖累仔女。

瑪瑙宮

回覆樓主:

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

早晨

伯爵府

伯爵府

moonlight9198 發表於 19-7-12 05:44

Cute cat

男爵府

moonlight9198 發表於 19-7-12 05:44
而家咪指望,仔女第日養自己 ,
自己儲錢日後生活,
用晒就閃人最好,

其實係㗎,任何人包括自己仔女,冇金錢, 冇利害關係,相處嘅問題會相對地減少。 我會盡力供書教學,但係以後嘅路都係要佢哋自己行。 希望佢哋喺冇附擔嘅情況下,可以選擇佢哋適合嘅路。

係喎我想問吓,我爸爸走左差不多一年,可唔可以做附薦?

靜思語:

願是成功的起點,人生最需要的就是願,也即是希望。

瑪瑙宮

SweetPanda 發表於 19-7-12 23:03
其實係㗎,任何人包括自己仔女,冇金錢, 冇利害關係,相處嘅問題會相對地減少。 我會盡力供書教學,但係 ...

附薦先人往生後,年年都可以做的。

首頁

尾頁

跳至