興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

回覆樓主:

good morning

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

早晨

大宅

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

看到大家的留言,感觸無奈……,
中秋節過得帶點失落,
今年沒去看火龍怕交通

瑪瑙宮

yuenmeimei 發表於 19-9-17 11:38
看到大家的留言,感觸無奈……,
中秋節過得帶點失落,
今年沒去看火龍怕交通

假期似乎係只可在家的日子,最安全,外出又隨時有危險,仲要怕冇車坐回家。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

伯爵府

急步行也可作為一項運動啊!行後心情會好起來的!
但要注意不要吃飽後立刻急行。

伯爵府

以下連結的資訊很有用

長者篇—做個精靈不倒翁

https://www.elderly.gov.hk/tc_chi/books/files/fall_prevention/Fall_Prevention_booklet.pdf

伯爵府

尋找生活中的快樂
正面的情感有很多種,要從日常生活尋找快樂並不困難。譬如:

你會因學懂烹調新菜式而有成就感
你會因家人彼此愛護而感到溫馨
你會因路人幫你開門而心存感激
你會因期待下一次與朋友的聚會而感到興奮
你會因知道「一切安好」而感到安心
你會在安靜的時刻感到平靜
你會在看到新事物時感到好奇
你會因曾克服過逆境而感到自豪
你會從學習中得到啟發
大家不妨每天將這些生活點滴記錄下來,培養對生命中所遇見的人和事常存感恩之心,活在當下,安然地享受人生旅途。

伯爵府

主動創造多些快樂的事情,例如培養新的興趣或重拾以往的喜好、參與社交活動、做義工幫助他人、向鄰居或保安員打招呼、或每天做一些健身運動。 這些都可以幫助大家培養對生活的滿足感,以達致快樂人生。

男爵府

moonlight9198 發表於 19-9-17 07:30
而家老左既人,好多去轉做保安,年紀大,就只可做屋村既保安多。

嗰度做嘅全部係女人,又因為佢哋住嘅地方交通問題,所以有少少限制左佢哋搵工嘅地方。

唉,我嗰仔要見家長,唔知咩事。張 form 話會有社工,心理顧問,語言顧問喺個 meeting, 而家係擔心我個仔有咩讀寫障礙 ...

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

早晨

瑪瑙宮

SweetPanda 發表於 19-9-18 03:18
嗰度做嘅全部係女人,又因為佢哋住嘅地方交通問題,所以有少少限制左佢哋搵工嘅地方。

唉,我嗰仔要見家 ...

冇事的,不用擔心。

瑪瑙宮

回覆樓主:

男爵府

moonlight9198 發表於 19-9-18 07:47
冇事的,不用擔心。

希望啦,我問我嗰仔知唔知道咩事,佢即刻話,我冇喺學校打人喎,我有聽書喎。都唔知俾咩反應佢好。

這兩晚都唔係瞓得咁好,發夢我老公轉工我跟佢轉工但係我好唔鐘意嗰度啲同事。 另一晚又發夢同人去買嘢,唔知點解原本買手鍊便左同人去睇鞋。終於冇買嘢。

彩鑽殿

早晨

瑪瑙宮

SweetPanda 發表於 19-9-19 04:03
希望啦,我問我嗰仔知唔知道咩事,佢即刻話,我冇喺學校打人喎,我有聽書喎。都唔知俾咩反應佢好。

這兩 ...

可能學校都係想同你講下個仔既學校生活,唔好自己嚇自己,

夢既問題,比左自己太多壓力,
擔心太多野,正常會咁。

瑪瑙宮

回覆樓主:

彩鑽殿

早晨

瑪瑙宮

回覆樓主:

男爵府

moonlight9198 發表於 19-9-19 07:48
可能學校都係想同你講下個仔既學校生活,唔好自己嚇自己,

夢既問題,比左自己太多壓力,

希望係啦。我個仔都驚㗎,我呀媽話佢而家一放學便同佢講 "我今日冇打人,我有留心上堂".

希望冇乜特別嘢啦。

我哋這邊溫差好大,一早同中午可以相差十度,所以我都病左。

首頁

尾頁

跳至