自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我女00後, 小學時已經用速成打中文.

大宅

回覆樓主:

我女小學有教倉頡,上到中學好多同學唔識打,學校電腦得倉頡速成拼音,上電腦堂要打字時啲識打字嘅同學就好忙,未完全普及辦公室語音打字前識多樣都好嘅,始終成間公司大家一齊用語音打文件唔容易實現

子爵府

回覆樓主:

用語音有咩問題?唔明

侯爵府

回覆樓主:

佢哋WhatsApp , 已經用錄音,直頭唔打

子爵府

回覆樓主:

我仔高中生,WhatsApp打英文,因為快。用電腦做嘅功課,都係打英文,用螳螂拳打得ok快 ,明明高小時,已經捉住佢上堂,學英文打字正確方法。
中文字輸入,小學已經學倉頡,但日常唔會用。直至呢一年,佢先的起心肝用速成打中文,不停問我d字點打。是但啦,肯打我一定幫佢。佢上網同台灣d網友傾,我是贊成,因為咁先學得快

用戶要求終止服務

牛年勳章

學校有學,打 emojis 多
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

anyuser18 發表於 18-12-18 08:16
用語音有咩問題?唔明

唔方便聽,我最唔鍾意
未經許可,請勿轉載

子爵府

miffyumiffy 發表於 18-12-18 08:09
我仔00後,讀普教中大,完全唔識打併音

佢做功課打速成, 電話就打英文

我仔都係,小學是普教中,只識睇唔識打(用)併音,呢幾年上到中學,除了聽和講還會,但所有學過普通話嘅,都俾返晒小學老師
開電腦和電話打英文,今年才正正式式用埋速成。不過,佢唔鐘意用語音和錄音,因為男生都喜歡「音訊全無」 ,得個emoji 覆媽咪

男爵府

熊大 發表於 18-12-17 23:26
新一代d人,word 又唔識excel又唔識..都唔知點做野

見工份 form 唔係要填識唔識呢啲咩 ?
如果公司無理都請,就係公司問題了。
我覺得呢啲係文職基本入職要求

珍珠宮

出來工作點都要識打倉頡、速成、拼音是但一瓣,無可能下下語音,因為有d嘢confidencial 架嘛,至於手寫其實好慢,又要吾可以寫得太潦草。依家相信每間公司都有個WhatsApp 群,如果同同事、老細講嘢下下語音,可能佢地會吾鐘意

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

吉蒂0603 發表於 18-12-18 08:32
我仔高中生,WhatsApp打英文,因為快。用電腦做嘅功課,都係打英文,用螳螂拳打得ok快 ,明明高 ...

打online game都要打字..haha

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

老翻太太 發表於 18-12-18 09:01
出來工作點都要識打倉頡、速成、拼音是但一瓣,無可能下下語音,因為有d嘢confidencial 架嘛,至於手寫其實 ...

唔係囉,我公司有人香港讀u 都唔識打中文,我有好奇佢以前點打功課,可能有人幫佢打

又...有人加拿大讀書都識打,有心學唔學嘅問題

子爵府

重之GET THE THING "WELL" DONE 就算,科技進步就會取代一些技能,只是現在的未去到這步,因為如果在公事上,你語音,又要在文件上做多一次,咁未浪費時間,當有能力你能語音就能100%轉到文字上,無問題。但現在不是。因為現在的人連講都未清楚。一句話分開幾十次,好XX。打個電話一分鐘都唔去做。而要用多時間。這才是問題。

子爵府

回覆 難離難捨 的帖子

其實應該係睇當事人的.我自己就一定打倉頡.. 因為速成都覺得太慢了.
我仔係00後, 但學校會教速成, 我都會催阿仔學倉頡.

你同事, 可能新入行, 仲未識打中文... 你們可以建議佢打字, 唔好再用語音了.

另外, 你同事英文又如何? 應該是打字不是語音吧?

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

因為佢地好多都唔識字 全部用同音字,打完你都未必識睇
想認識多啲屯門友

珍珠宮

我都係用速成,好尾的80後

剛過去的暑假做臨時工有部分工作要教新人,係剛畢業做第一份工的大學生,佢用慣語音但公司無依啲設備

水晶宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

因為科技的進步,造就人的惰性,可以語音輸入,點解仲要手指督督
我用速成
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

amyamy123 發表於 18-12-17 23:23
我由識打字已經打速成
係街見好多人用緊筆劃

我都唔識用速成,淨係識用筆劃

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

JD930 發表於 18-12-18 10:29
我都唔識用速成,淨係識用筆劃

JD930    發表於 18-12-18 10:35

大宅

回覆樓主:

我有個屋企人00後,又係用語音 我覺得最起碼要識速成

首頁
23456...7

尾頁

跳至