想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家好!唔好意思比較長篇

上個月11月去左美國旅行唔知自己有左,有日揸緊車比個發雞盲鬼佬撞我車尾,咁call白車入左醫院啦

入到院覺得好似谷M咁又有少少啡,以為M

點知醫生檢查後話我原來有左,仲作小產,當時有照超聲波照到入面有bb,但係冇心跳,醫生話可能係因為個b太細未有心跳,叫我反香港再搵醫生檢查,(最後一次M104號)

當時醫生話大概4 5週左右,未有心跳都屬正常

兩星期後反到香港後約見醫生,照超聲波照到有心跳,bb大約7週幾,當時我睇住個Mon見到有閃閃真係由個心到笑出黎,第一次懷孕見咁心仔跳跳下真係覺得好奇妙,但醫生話胎盤著床位置近子宮口,有機會會變成胎盤下置,要多留意,走時約定3星期後再覆診

[size=25.33333396911621px]今日覆診,照唔到bb心跳,而且size停留左喺8週4日,今日理應係10週幾,醫生細心地多角度照,最後都係冇閃閃,嗰下真係喊左出黎,最後醫生比左4個選擇我,希望大家幫我揀下應該點做

[size=25.33333396911621px]第1:等佢自然排出,醫生比左2粒藥我,如果有日見紅又子宮痛,就食兩粒,粒藥係幫助子宮收縮,收縮個胎會自動排出,成功率都好高但問題係唔知等幾耐,醫生話答唔到時間,可能今晚可能聽日可能下星期,我問唔會等半年掛?佢答唔會,但幾時真係答你唔到

[size=25.33333396911621px]第2:而家食呢兩粒藥,等佢排出,但因為雖然係死胎但子宮同包住bb嘅水long依然正常係好實淨咁癡住子宮,強制排出會好痛苦,所以1嘅方法係等佢本身都快要排出時加藥令佢加快速度排出

[size=25.33333396911621px]第3:寫紙去私家醫院,佢地嘅做法同2一樣食2粒,訓醫院等排出,排唔出就做刮宮,呢個大概會收萬幾2萬蚊

[size=25.33333396911621px]第4:寫紙去排政府,政府醫院做法一般都係比同樣嘅藥你食4粒,會係最痛苦,因為子宮急劇收縮會好痛好痛,排唔出又係刮宮,

[size=25.33333396911621px]大家有冇類似嘅經驗?我應該點揀好,係等定點好??

[size=25.33333396911621px]因為醫生都話自然排出對我身體係最少創傷,因為而家子宮依然好實淨,強制打開子宮可能會刮傷,同埋手術始終有一定風險,術後感染唔定,傷到子宮唔定 etc

[size=25.33333396911621px]藥我已經有2粒係手,係等佢見紅就食,但自從喺美國撞車時見到少少啡後冇再有見紅啡,所有都正常,就係咁先唔知要等幾耐

[size=25.33333396911621px]咁我應該點做??thx各位有經驗絲打麻煩比點意見我吖謝謝

[size=25.33333396911621px]btw真係好傷心

大宅

ruruko 發表於 18-12-18 02:23
大家好!唔好意思比較長篇上個月11月去左美國旅行唔知自己有左,有日揸緊車比個發雞盲鬼佬撞我車尾,咁call ...

好明白你心情。我上年都係6weeks見到有心跳,到9weeks流啡無左心跳,希望你唔好太傷心!我自己就喺無食藥之下去廁所流左出嚟,但未清哂,所以要做刮宮,我覺得去私院做手術好D,可以快D清左D組織,快D recover。

複式洋房

大家好!唔好意思比較長篇上個月11月去左美國旅行唔知自己有左,有日揸緊車比個發雞盲鬼佬撞我車尾,咁call ...

我同你經歷差不多,我上年去加拿大,旅行中知道自己懷孕,回到香港照到心跳,跟著過左一日流啡,一星期冇左心跳,醫生話係機率問題,個胎唔健康,係自然淘汰,你也不必太過難過,因為當時決定快D解決,唔想拖太耐令自己難過的心情持續,所以選擇私家醫生到私院刮宮,因為個人唔係好信政府醫生,希望你早日平復心情,因為個人拖得耐,難受的心情又耐一日

男爵府

Sorry to hear that.
介唔介意講吓當時心跳係幾多同埋有冇先兆停心跳?
我前排都小產左所以好擔心

別墅

我去年6月尾都試過,10w但size6-7w
因為唔想藥流唔乾淨最後都要刮宮
同埋自己心情好差
於是去仁安吸宮約2萬幾蚊
之後都recover 得快宜家18週了
心理關口唔易過但唔需要迫自己咁快放低
最緊要養好身子休息多啲
Hug hug ~

複式洋房

ayako 發表於 18-12-18 13:14
Sorry to hear that.
介唔介意講吓當時心跳係幾多同埋有冇先兆停心跳?
我前排都小產左所以好擔心

完全冇任何先兆架,都有懷孕嘅反應,上次7週產檢係見到有心跳
今次10週4日就冇左心跳
照聲波到睇到佢嘅發育去到8週4日
即係b已經走左兩星期
但到今日呢一刻都冇肚痛冇見紅或啡,一切都正常

大宅

回覆 ruruko 的帖子

之前9月做左流產,果陣時係9W, 我果陣時都係冇痛,冇見紅...乜事都冇
只係因為我做ivf...開頭果陣CHECK得密D, 8W果陣時CHECK到冇左閃閃, 就係9W果陣時做。

我係威爾斯做吸宮既, 係照住超聲波吸返個胎出黎,只係局部麻醉, 做之前其實一樣要食兩粒'星星'藥丸, 但我食完都冇乜感覺就入左去吸宮, 醫生話其實藥流同吸宮傷害性係比較少, 而傳統刮宮傷害性較高。

點解我做吸宮, 係因為我想驗胎, 所以果陣時冇揀藥流。
但我唔知係咪間間醫院都有得吸, 之前聽JM講過屯門醫院都有。

大宅

好明白你心情,我今個月頭11w發現bb心跳停了,停在10w,兩日後塞藥,反應不大,只流了少許血,我自己煲益母草,當日和過兩日就屙了肧胎出來,拎左番醫院,一星期後番醫院照,醫生話仲有點組織,好少,提議我食藥清,我決定不吃,因為覺得藥對我反應不大,我而家睇緊中醫,飲了兩碗生化湯,流了好少血,跟住已咩都無流了,而家食緊中藥溫補,中醫話我血虛。呢段日子最難過是等排組織的過程,希望你都快d好番。

男爵府

私家都可以食藥排, 唔貴幾千蚊, 都會食下睇下效果唔會急住趕你出院等排, 呢個係我朋友既經歷

公家藥流, 有塞同食, 睇返醫院做法, qe會係食既, 我上胎11w發現胎停係8w4無左心跳, 威院係塞既, 但塞完就會送你出院

藥流好處, 最唔傷身, 自然排出, 可以快d restart
唔好處係有機會唔清, 就要做手術

如果你揀做手術, 建議真係唔好係公家做, 公家撞正個新手/學神, 可能會有後遺症, 連公家做既姑娘都唔建議d人係公家做

複式洋房

Miss_S 發表於 18-12-18 02:46
好明白你心情。我上年都係6weeks見到有心跳,到9weeks流啡無左心跳,希望你唔好太傷心!我自己就喺無食藥 ...

借問聲流啡之後幾日左右排出?
等待時間好痛苦,我到而家都冇流啡呀;唔知要等幾耐

複式洋房

cavy0511 發表於 18-12-18 22:58

私家都可以食藥排, 唔貴幾千蚊, 都會食下睇下效果唔會急 ...

好的謝謝你的解答

男爵府

ruruko 發表於 18-12-18 23:56
好的謝謝你的解答

我上胎胎停, 直到塞藥都一直無紅無流啡, 但留得耐唔好, 要盡快決定點處理

bb執齊野會返黎, 希望你快d搞掂, 重新開始

別墅

我同你情況差唔多,上兩星期去做產檢發現個胎停左係9wk,本來應該係11wk,所以知道既時候個胎已經停左2星期了,當時係有流啡(不過係好少量)
醫生都比左兩個選擇我,一係等自然排出,一係食藥,我最後選擇等,因為醫生話我已經開始流啡有機會自排,可以觀察多一星期,冇反應先再食藥將傷害減到最低,結果我等多兩日就自然排出了

大宅

2018復活節勳章

同你接近一樣。8週照到心跳。10週照唔到。胎停在8週1日

我揀左塞藥入陰道。然後等佢排出。真係排出組織時要2-3日。第一天很多血,第二已減少。第三天很淡,然後再排埋一舊無血既粉紅色組織出來。然後10多日裡抹先抹到有啡...

過左一個月多4日了。坐完月 正常生活。

大宅

回覆 ruruko 的帖子

5/12 塞藥, 流好少血;8/12 飲益母草,當晚排了一個類似膜的組織;10/12 排了肧胎,跟住開始慢慢少血;14/12 醫院照話仲有少少組織;15/12 去睇中醫飲生化湯,一日一碗,流了少許血;17/12 睇另一中醫,開了上補湯幫排,有少許血同啡,希望下次再覆診會乾淨。我由塞藥開始都是用薑水沖涼,不掂水喉水,持續約兩個禮拜。西醫話盡快清埋d組織,免得發炎,我話唔想食藥排,佢開了兩個禮拜後覆診再照,我中醫話唔好有心理壓力,剩番少少組織唔駛太過擔心,因為肧胎已排,佢叫補番好個人最緊要。
你都係,心理生理都需要時間好番的,我開頭幾晚瞓唔著,眼光光到天光。我覺得都是機率問題,好好保重,重新出發。

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cavy0511 發表於 18-12-18 22:58

私家都可以食藥排, 唔貴幾千蚊, 都會食下睇下效果唔會急 ...

我之前因bb冇心跳,我怕痛,唔想食藥流出來,想直接吸宮(另外concern係流得唔清都要做吸宮),問過私家醫生,佢話公院同私院做吸宮其實冇咩分別,因為係一d最低level最容易既手術,私家醫院做就1萬左右。醫生話如果我在公立醫院做,通常佢一定會叫你藥流先,但只要你堅持一定要做手術吸宮,佢都會幫你安排,最終我去左威記,成個過程都好順利,醫生姑娘都好好。
Anyway the wind blows, doesn't really matter to me, to me...

男爵府

orangekkkkk 發表於 18-12-20 10:06
我之前因bb冇心跳,我怕痛,唔想食藥流出來,想直接吸宮(另外concern係流得唔清都要做吸宮),問過私家醫 ...

公家唔一定有吸宮俾你揀, 仲要好多時都係無得揀, 我個時如果有吸宮我都唔介意公家做, 可惜佢得刮宮揀呢

子爵府

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

cavy0511 發表於 18-12-20 18:48
公家唔一定有吸宮俾你揀, 仲要好多時都係無得揀, 我個時如果有吸宮我都唔介意公家做, 可惜佢得刮宮揀呢
...

公立醫院第一步絕大部份係建議用藥先,但只要同醫生講堅持唔用藥要吸宮,其實係可以,呢個係私家醫生比我既建議。結果入公立醫院後,醫生遊說我兩次用藥,我都好堅持只要吸宮,最終安排左。

複式洋房

kayi1030 發表於 18-12-19 12:10
我同你情況差唔多,上兩星期去做產檢發現個胎停左係9wk,本來應該係11wk,所以知道既時候個胎已經停左2星期 ...

我等到今日都仲冇啡冇紅
我等唔到喇,約左聽日見醫生,因為再等多一星期
就聖誕節,醫生大部分都出門旅行
可能又要再等到月尾先有得做
我唔想留喺身體入面太耐

複式洋房

ruruko 發表於 18-12-21 02:57
我等到今日都仲冇啡冇紅
我等唔到喇,約左聽日見醫生,因為再等多一星期
就聖誕節,醫生大部分都出門旅行 ...

我好明白你的心情和情況...

我7/12 8周4產檢 心跳剛停了兩三天 之前6周都照到心跳 完全冇先兆

我覺得本身要睇你對藥有冇反應 好似我 食完藥 食埋止痛藥 都係得個痛字 仲要痛到急症 都排唔出 連血都流得唔多.... 咁唯有都係做手術...

但亦有好多人 可以自排 或者食藥/塞藥有效的。

但因為我已經用左藥 醫生唔建議我拖太耐 始終胎long本身好有營養 但胎死後 啲營養keep住響子宮 好容易會發炎 發炎仲大件事 所以7/12确定冇心跳後 18/12就做手術 自己都掙扎左一星期。

首頁

尾頁

跳至