親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

nicole_wan 發表於 18-12-31 20:46
謝謝你分享,請問你今年去南山滑雪場係自己搭地鐵去定定跟一日團?老公都想去滑雪,依家考慮要吾要新年去 ...

我係參加1天團, 即日來回北京市區。所以無轉酒店問題。

如果你農曆新年去, 去到當地至訂酒店, 危險d喎。因為農曆新年係國內大假期, 有其他省份人士去北京旅行, 酒店會比較full, 而且會貴。

我參加既1天團有3個集合上車地點, 你可以上網睇下。

亦都可以自己去。 你去南山滑雪場官網睇下。 有車由北京市去滑雪場。不過就每日1班。係官網可以睇到各項收費。
天空之城, 快樂之地

子爵府

nicole_wan 發表於 18-12-30 13:10
回覆 粉紅虎 的帖子

如果去齊果幾個景點,自己坐車會吾會好麻煩?使吾使包車?定有地鐵可到?thx ...

北京地鐵轉線行超遠, 而且好多樓梯行, 有老人家就CALL滴滴. 我上次酒店去王俯車地鐵20分鐘, 主要時間係轉線行左超耐, 返酒店就直程行路, 都係行20分鐘...... 大部份主要景點都有地鐵到, 公交車又得. 其實天安門, 故宮, 景山, 什剎海, 鼓樓....差不多都係係附近. 冬天冇雪既北京其實冇咩嘢好睇, 全部都乾枯枯, 春夏長城靚, 昆明湖又可以坐船.

侯爵府

mmpo 發表於 18-12-23 22:12
我都想跟團,有老人家又有導遊講解下,不過唔知邊間旅行社好

有老人家必須跟團,諗起上次同媽咪自由行慘痛經歷

男爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章

kayen 發表於 19-1-1 14:49

同老人家去必須要坐車來回。

公爵府

kayen 發表於 19-1-1 14:49

咩經歷

大宅

nicole_wan 發表於 18-12-31 20:46
謝謝你分享,請問你今年去南山滑雪場係自己搭地鐵去定定跟一日團?老公都想去滑雪,依家考慮要吾要新年去 ...

南山雪場是坐雪場巴士,預早幾日用wechat book,我在三元橋坐一小時到南山,所以book左一晚三元橋酒店。早上臨上車時check out 寄行李在酒店去坐雪場巴士

大宅

15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 PCCW2319 的帖子

都系避開中國大節日去啦,加上冬季北京霧霾都比較嚴重,所以都系按返原定計劃復活節去比較好。謝謝你分享

水晶宮

nicole_wan 發表於 19-1-2 19:54

都系避開中國大節日去啦,加上冬季北京霧霾都比較嚴重,所以都系按返原定計劃復活節 ...

我剛聖誕節, 天氣好好喎, 無霧霾喎。
天空之城, 快樂之地

大宅

除左行古蹟,請問有冇d遊樂設施啱小學生玩呢?我怕日日行睇風景有人會叫悶。

大宅

Duffy727 發表於 19-1-6 16:54
除左行古蹟,請問有冇d遊樂設施啱小學生玩呢?我怕日日行睇風景有人會叫悶。
...

推介中國科技館(北京科學館),預4小時左右,我去過台灣,澳門,北京,廣洲和香港的科學館,最好是北京。
另外有一地方叫Hifun 樂園是留下張相,打機和爬上爬落玩,好似要4百幾人仔一位右要排隊,所以我無去,自己找下合唔合

珍珠宮

tintinlam 發表於 19-1-1 14:34
北京地鐵轉線行超遠, 而且好多樓梯行, 有老人家就CALL滴滴. 我上次酒店去王俯車地鐵20分鐘, 主要時間係轉 ...

北京係好大,但都好塞車,如果繁忙時間搭巴士,真係暈低

大宅

PCCW2319 發表於 19-1-2 19:58
我剛聖誕節, 天氣好好喎, 無霧霾喎。

剛剛新年初三出發,跟團5天,都無霧霾,但超凍,日間零下3-8度。跟團去左主要景點,有老有少,新年大陸超多人,跟團穩陣d,車出車入,一上車有暖氣,又可放下大衣,手套d類........
但就浪費左時間在購物點(不過ok, 只是2,3處)

男爵府

tintinlam 發表於 19-1-1 14:34
北京地鐵轉線行超遠, 而且好多樓梯行, 有老人家就CALL滴滴. 我上次酒店去王俯車地鐵20分鐘, 主要時間係轉 ...

住咗咩酒店呀!我想參考下,打算復活節去,但 check 咗價格近天安門果邊都比較貴。

子爵府

tabolau 發表於 19-2-13 21:34
住咗咩酒店呀!我想參考下,打算復活節去,但 check 咗價格近天安門果邊都比較貴。
...

我住既都係四人套房 (2室1廳) 不過唔貴, 每晚6百人仔樓下. (分開BOOKING.COM 及E-LONG訂)

- RJ Brown Hotel Beijing 係天壇附近 (不過多外國人住) - 後面條街晚飯幾抵食, 行去天壇西門10分鐘.
- 新世界中心公寓 (近地鐵站) 去天安門好似2站, 我就直程行去前門大街(一條大直路), 呢間有廚房.

男爵府

tintinlam 發表於 19-2-14 12:38
我住既都係四人套房 (2室1廳) 不過唔貴, 每晚6百人仔樓下. (分開BOOKING.COM 及E-LONG訂)

- RJ Brown Hot ...

謝謝你呀!

男爵府

我剛報左永安復活節CAPBB05Y, 14/4 出發5天, 有與趣可以睇吓, 我覺得行程都可以啦, 住方面都好好. 全程包餐.

侯爵府

甜姐兒 發表於 19-2-14 20:03
我剛報左永安復活節CAPBB05Y, 14/4 出發5天, 有與趣可以睇吓, 我覺得行程都可以啦, 住方面都好好. 全程包 ...

How much ar?thank you so much

侯爵府

2024勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

請問你係邊度參加一天圑? 幾錢一位? 我都想試下自由行再加local tour.
係 KKDay 報個D 好唔好架?

水晶宮

nicksonma 發表於 19-2-22 12:07

請問你係邊度參加一天圑? 幾錢一位? 我都想試下自由行再加local tour.

我係淘寶網報1天團。

我係淘寶網報過北京, 台北(九份十分野柳)d1天團。

旅行機場接送及包車, 都係淘寶網搵。
天空之城, 快樂之地

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PCCW2319 發表於 19-2-22 12:30
我係淘寶網報1天團。

我係淘寶網報過北京, 台北(九份十分野柳)d1天團。

我4月都自由行北京,請問可以分享一天團嘅Link, thx
珍惜自己,珍惜身邊人...珍惜眼前人
不要給自己一個遺憾~

首頁
12345...6

尾頁

跳至