跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下在澳洲的各位媽咪,有無在澳洲買鋼琴的經驗可以share下?最近想幫個女買部鋼琴,她是初學,本來想買部平平地二手琴,主要系日本琴利潤系Yamaha U 1,但研究下之後,發覺澳洲的二手琴多數已經系好多手,好少有真正的"二手", 而且好多上幾手其實都系買翻新琴而唔系原裝琴甘買。於是我就去研究翻新琴refurbished piano, 發覺都唔系平好多,而且質量其實無咩保證。於是就覺得系咪直接買個全新的琴好d?但又唔知道個女其實會學到幾多級,大個會唔會要兼顧學習無時間再練琴。好矛盾,請問有無人有類似經歷的可以指點迷津?多謝‼

別墅

baby_alpaca 發表於 18-12-18 21:46
想問下在澳洲的各位媽咪,有無在澳洲買鋼琴的經驗可以share下?最近想幫個女買部鋼琴,她是初學,本來想買部 ...

我當初諗住買新琴,但個sales同教琴老師都suggest買2手琴。佢地話初學唔好買住全新,等小朋友大約3級或以上,學定先考慮換新琴,而且你唔使擔心2手琴唔值錢。呢到2手琴都好有價。我最後買了部8幾年既yamaha U1,2千幾,個SALES同我講如果第時我換琴,佢會原價幫我買返,當然要係佢到再買琴,佢係張單上寫左呢個OFFER比我的。 我買左琴,佢送一次免費TUNE琴,我問個TUNE琴師部琴點,佢話好好,無問題,部琴有排用。
同埋你可問你個教琴老師邊到買琴比較可靠,佢地始終會知多些。

大宅

HxH 發表於 18-12-19 17:12
我當初諗住買新琴,但個sales同教琴老師都suggest買2手琴。佢地話初學唔好買住全新,等小朋友大約3級或以 ...

多謝你回复,老師系建議我上gumtree買,但我間gumtree都唔平,30年琴都要三千幾,又無warranty。而翻新琴U1都去到5、6,千都有,但有10年warranty.所以覺得唔抵

別墅

我當初諗住買新琴,但個sales同教琴老師都suggest買2手琴。佢地話初學唔好買住全新,等小朋友大約3級或以 ...

我個仔學咗幾年依家吾學,我係新琴買返嚟移民帶埋過澳洲,有興趣PM我。

大宅

回覆 baby_alpaca 的帖子

我係Sydney 有部Yamaha u1,因為回流而家冇人彈. 如果有人香港有Yamaha u1,大家可以交換。當然各地運費自付,大家亦可以先試。大家慳運費

大宅

airforce1 發表於 19-1-1 07:07
回覆 baby_alpaca 的帖子

我係Sydney 有部Yamaha u1,因為回流而家冇人彈. 如果有人香港有Yamaha u1,大 ...

可惜我唔系悉尼,希望其他有心人可以同你交換

大宅

請問有買琴資料嗎?可分享?

大宅

yungma 發表於 18-12-27 20:19
我個仔學咗幾年依家吾學,我係新琴買返嚟移民帶埋過澳洲,有興趣PM我。

Still have ?

別墅

raebykciv 發表於 19-2-8 17:58
Still have ?

Yes, Tokiwa 日本牌子

別墅

raebykciv 發表於 19-2-8 17:57
請問有買琴資料嗎?可分享?

我唔係Sydney 喎。。。我係Canberra,未必幫到你

複式洋房

My boy don't play piano anymore and we are thinking to sell it.

Yamaha UX10A serial no. 5162598

pick u in glen Waverley, VIC 3150

Asks for $6,000

複式洋房

回覆 yungma 的帖子

請問你從香港運琴到澳洲,用那間搬運公司?

首頁

尾頁

跳至