婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

嬲老爺奶奶!之前後生時為左錢,冇同佢地做生日(有一兩年手頭好緊)之後到大仔出世時,我奶奶叫我用我叔仔個女㷛淨低食唔曬嘅薑醋(叔仔個女大我囝8個月)我地當然冇要,我呀爸幫我預備過。
到細女出細時,2老冇探佢,3個星期之後就到我家帶走一㷛薑醋派比人。打後2年我女生日會請佢地都冇來。
究竟係我太少氣?大家覺得係咪我好有問題,咁都記咁多年!
呢件事我放唔低,每逢有家庭聚會我都去得好唔開心!我囝話我直頭黑面。

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

事件證明親疏有別,又唔駛嬲親自己嘅。
順水推舟,你咪擺明親疏有別囉。照交戲囉。
閒人搞到自己唔開心就無謂。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

brima 發表於 18-12-19 08:46
嬲老爺奶奶!之前後生時為左錢,冇同佢地做生日(有一兩年手頭好緊)之後到大仔出世時,我奶奶叫我用我叔仔 ...

不被專重你嬲都係人之常情,人地都唔在乎你咪由佢地囉,你米飯班主又唔係老爺奶奶,自己同啲仔女開心過日子就可以,唔需要理佢地點諗自然會開懷啲。

禁止訪問

男爵府

相隔咁多年我係記住嘅。但係最近因為要聚會我唔去, 大家重提呢啲事,我老公係咁話我小氣

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

嬲老爺奶奶!之前後生時為左錢,冇同佢地做生日(有一兩年手頭好緊)之後到大仔出世時,我奶奶叫我用我叔仔 ...

手頭緊也可普通同佢哋食餐飯,不過過咗都算啦。 你阿仔話你黑面,應該睇得出你真係唔開心。

算啦。去到唔開心無謂成日去, 我都係間中出席
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

brima 發表於 18-12-19 12:16
相隔咁多年我係記住嘅。但係最近因為要聚會我唔去, 大家重提呢啲事,我老公係咁話我小氣
...

好明白隔左好多年係都會記住。我個人經驗係,你要明白你永遠唔係同6299係一家人,你就算係咪小氣都無必要比老公知,因嗰d係佢家人,佢地一家嘅,當然唔覺有問題,觀點角度不同,已無必要同老公傾。所以將來佢地有咩事,唔該佢地一家人自己處理,記住我呢d外人黎就得。

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

sweetiesbear 發表於 18-12-19 12:13
有一年我咳左一個月,咳到差唔多完
99從來唔比湯我飲,N年被比過野我食
竟然突然有一碗湯飲

你都咳到就嚟好番,如果飲左佢碗湯,實話你全靠佢碗湯先至會好番

男爵府

所謂坐月仇記一世, 好正常既。
你會記咁耐係因為事件發生之後你老公 (作為中間人) 無好好做佢既調解角色。而係由得你係度嬲, 希望你嬲完就算。但佢要知道, 你唔係奶奶個女, 你係一個外人! 外人唔同仔女, 你得罪左外人, 人地都會記你一世啦! 仔女就話嗌完交過多一排唔記得啫... 新抱.. 無乜可能。

好多人都話嫁左入去就係奶奶個女, 但感情上跟本無可能做到, 因為事實係, 奶奶無養過你一日喎。你邊有可能感情上當佢係阿媽, 樣樣野都原諒佢呢?

所以唔係你小氣, 而係你c6 太自私, 淨係係自已角度出發去諗野。

珍珠宮

回覆樓主:

唔覺小氣喎!佢地嘅表現,連朋友都不如,你點樣可以當無野?
同你老公講,感情需要培養,但係6299無俾到機會大家去培養,唔係小氣,只係唔熟je!

水晶宮

唔小氣、係佢父母梗覺無問題啦

水晶宮

做個靚太 發表於 18-12-20 18:12
唔覺小氣喎!佢地嘅表現,連朋友都不如,你點樣可以當無野?
同你老公講,感情需要培養,但係6299無俾到機 ...

我老公仲好笑、成日話好親好親、實質朋友都不如

公爵府

牛年勳章

樓主, 我覺得你嬲, 係好啱呀! 你為他們家, 生的第一個孫, 他們唔幫妳煲薑醋,仲耍為面子, 叫妳用人哋吃淨的薑醋, 簡直係無體會妳的感受, 什至無尊重妳, 無感激妳為家門添丁而高興, 唔錫妳bb, 令妳不被重視而有難過氣憤的感覺, 到第二個bb出世, 只係為左自己面, 拎走薑醋派街坊, 一d 都無為妳做什麼, 其實, 煲薑醋唔容易架, 買料, 替補材料, 也好講技巧, 仲耍拎呢?? 直頭洗埋襯家的心血, 令樓主肉赤和無面子, 因為老爺奶奶唔識做人, 令妳委屈和心痛, 總括來說, 妳覺得老爺奶奶唔錫妳,什至妳的囝囡, 妳不被重視和尊重, 妳好唔甘心

唔好介意我咁講, 你老公幫唔到妳出一口氣, 保護唔到妳的感受, 無企在妳角度去想, 令妳難受, 妳更加應該要調教佢呀!

男爵府

CMMANDY 發表於 18-12-23 14:12
樓主, 我覺得你嬲, 係好啱呀! 你為他們家, 生的第一個孫, 他們唔幫妳煲薑醋,仲耍為面子, 叫妳用人哋吃淨 ...

多謝你完全能體會到我的感受。我老公平時都好錫我,但呢件事上面佢冇企過係我呢邊!令我好難受,咁多年來都冇撐過我呢樣嘢,我亦為左咁哭過好多次。

琥珀宮

其實也不是大事,對你完全無損失,唔值得嬲咁耐放唔低!

仲同老公為咁既舊事有爭拗,無論呢d叫小唔小氣都好,你再咁唔放低,其實係跟自己過唔去令自己生活不好過!

男爵府

叫你食人地食剩既薑醋授受唔到,其實唔想整可以買現成,唔想比錢可以唔好提!

大宅

回覆 CMMANDY 的帖子

我奶奶都係咁,自己乜都唔郁,為咗面子成日想我幫手招乎佢啲親戚朋友,我哋曾經一齊住過半年 ,又因為同住時將媽咪買俾我嘅黃耳同螺片送俾人,話太多食唔晒,我老公知道後選擇唔鬧佢,但要佢即刻要買番俾我,叫佢呢半年乖乖地,唔好再攪我啲野。
樓主你一啲都唔小氣,仲好正常,講真9962又無養過我哋,我哋亦好難有咁大愛無私嘅心去照顧兼包容佢哋,所以每次見面時大家客客氣氣和氣完場就算,慳番啖氣同自己媽咪傾計好過

子爵府

木土土 發表於 18-12-27 16:36
其實也不是大事,對你完全無損失,唔值得嬲咁耐放唔低!

仲同老公為咁既舊事有爭拗,無論呢d叫小唔小氣都 ...

我都覺唔係好大件事, 搞到自己咁唔開心好唔值。可能我唔太傳統又唔太鐘意食薑醋, 99唔煲咪由佢。佢唔珍惜同孫仔孫女既時光佢自己損失, 第時D孫大個都唔會親佢。希望樓主可以釋懷放低件事禮禮貌貌出席男家活動便可,咁可以做個榜樣俾小朋友(你都話阿仔都留意到你黑面),又俾面老公。

翡翠宮

畀面勳章

唔覺得你小氣,但處理方法可以成熟d。99擺明親疏有別,你都可以,當佢係外人一個就得,對外人你唔會黑面,你無需要頻密出席佢地聚會,但出席時唔好黑面,對佢地只需要客氣地冷漠就得,你老公亦冇野可以話你。

日日是好日

首頁

尾頁

跳至