嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb依家10個月大,由一滿月開始已經有鼻塞問題,撇除真係生病,每日日頭都無事,但夜晚一訓底就鼻塞,以前未識用口抖氣就係咁喊,依家識用口,就打鼻寒,仲要好似大人咁大聲,有時仲會打打下停左然後就會喊醒。
呢9個月試過好多方法,開頭睇西醫,又入醫院吊抗生素,又食藥,睇過幾個兒科醫生,都搞唔好,之後又睇中醫,睇左成個月都唔得⋯⋯ 鼻貼又試過,空氣清新機又用埋,去塵蟎又吸埋,真係唔知仲可以點⋯⋯
有朋友話有野跟,叫我搵師傅請走佢⋯⋯ 唔通真係要去到呢一步?
有無媽媽有類似經驗?可以分享下⋯⋯ 教下我可以點做? 心痛死了⋯⋯

大宅

Cathylamlam 發表於 18-12-20 11:39
Bb依家10個月大,由一滿月開始已經有鼻塞問題,撇除真係生病,每日日頭都無事,但夜晚一訓底就鼻塞,以前未 ...

會唔會係扁桃線大,所以呼吸尤其係訓覺時會困難
回覆 Cathylamlam 的帖子

Hi Cathylamlam ,BB瞓覺經常鼻塞影響夜晚睡眠質素,明白媽媽會好煩惱
一般鼻塞係由於鼻腔內粘液嘅刺激,令鼻入面分泌物增多引起,溫暖濕潤的空氣可滋潤呼吸道,媽媽試下係BB睡前半小時,係沖涼房放熱水俾佢吸蒸氣, 或者將熱毛巾敷係佢鼻上等佢呼吸時吸到蒸氣紓緩鼻黏膜腫脹,滋潤呼吸道,觀察下有冇幫助呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

CLJ 發表於 18-12-20 14:04
會唔會係扁桃線大,所以呼吸尤其係訓覺時會困難

唔知道呀⋯⋯係咪要去check先知㗎?

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-20 14:41

Hi Cathylamlam ,BB瞓覺經常鼻塞影響夜晚睡眠質素,明白媽媽會好煩惱 ...

多謝,今晚會試下

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-20 14:41

Hi Cathylamlam ,BB瞓覺經常鼻塞影響夜晚睡眠質素,明白媽媽會好煩惱 ...

請問, 網上見到有啲 mesh nebulizer霧化器,有無幫助?
Cathylamlam 發表於 18-12-21 13:51
請問, 網上見到有啲 mesh nebulizer霧化器,有無幫助?

霧化器通常俾長期有呼吸道疾病/哮喘患者使用,都需要購買唔同配件配合黎使用,例如呼吸面罩、吸咀,使用時會發出較大聲響,一般鼻塞情況都唔需要用,媽媽用左最簡易方法,睇下有冇幫忙呀!

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

首頁

尾頁

跳至