婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

事緣咁既,一直嫁入黎果陣99都好似唔係幾鍾意咁,好似我搶左佢仔咁.好多時候我都會一直忍讓佢,買野佢又唔鍾意,咩都好多意見.
話就話嫁左一家人,其實講黎講去個媳婦 都係外人黎.
咁好啦,而家搬左啦有樓啦,6299有用金錢津貼我地,我真係好感激,

但99成日要我點樣去提佢地幾好,好似要周圍講比人知佢出錢好偉大
我心係衷心感激,但我媽湊我仔從來唔會話要點點點,只係覺得湊就要最好.
我仔而家重細,果陣99話湊所以 我即刻生,有左一段時間, 一個屈尾十話要跟62番工唔湊我仔
叫我搵定媽湊,我媽照硬,因為我媽一直想我番工,就係咁 就逼左我媽湊.
最慘係,由細到大99都好唔使我C6做任何野,而家同C6 兩個住,咩都唔識...
仔仔照比媽咪湊,C6都唔習慣成日話要番佢媽到食,
上星期6 帶個仔番99到食飯,一開門我都叫左人99又係黑口黑面,我唔知做錯咩?
到食飯,平時我餵完個仔食飯食完,我先食,佢全家個個都食哂,
99照收野,冇理我食唔食,亦都唔問.(我C6望住,但佢唔出聲)
事後我叫佢問點解,佢話因為入伙果日99親戚問99有冇食入伙飯,我地冇叫99
但其實真相係入伙前一晚已食左,因為99話62要番工,所以入伙果日費時夜.所以早一晚食.
C6話我冇諗99感受,當然又講佢幾偉大呀之類既野,所以佢咁嬲收起哂我既食緊既野.
最後 最嬲既係, C6話因為我食得慢,個個食哂,99收起好正常,
身為C6,佢盲目幫佢媽,我呢?佢覺得我成日同媽有野,其實每次我都冇出聲,(比99收野果次都冇)
我冇出聲唔代表我接受,諗住同C6分享下,點知換來咁既結果.
同埋C6 重話唔想我再講佢媽點點點
我覺得同C6相處都好有問題,我好想分開,因為根本冇得傾
C6同叔仔一開始就係依賴佢媽,咩都係阿媽,
你地係我會點~???

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

算啦,睇在她出錢比你們買樓的份上算啦~不一起住已經好好~我們買樓99無出過一分錢之外,仲日日去我屋企發晦氣,話點解要買樓,又唔係無樓住~(都系自己買樓舊樓換新樓,無同99住過)

別墅

回覆 0030 的帖子

其實我一直都係嬲,點解佢阿媽就係付出
我媽唔係付出?
重要我以後唔好講佢媽點點點我從來冇當面講,只係同佢兩個講.
佢幫親不幫理.
所以我真係嬲到呢...

伯爵府

2024年龍年勳章

我會揀唔去99屋企食飯,要湊小朋友,要OT,要番阿媽到食,要幫公司出街買野,
仲之就好忙,但同時為左安撫C6,會叫C6買0的野上99度,話係老婆買上黎
唔係C6面前提99,亦唔講99問題
當自己又龍又盲,唔硬碰
仲之就係少見少問題
但我完全接受唔到大家食完飯,收晒0的野,究竟當太太係咩,工人都有啖飯食丫

別墅

回覆 hkgra 的帖子

個老公唔係枕邊人嗎?同老公呻下都唔得?
我就係做唔到又聾又啞
我唔知點解佢會咁,重要大我話我點點點唔番去食飯重衰..
又話我不孝.

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 神婆昕 的帖子

係囉,你都知呻完都係甘,仲呻得唔到認同,又影響夫妻關係,不如同朋友講或者上黎講仲好,
完全明白你感受,但一日係媽寶,通常黎講一世都係媽寶~
阿媽講既先係至理名言,太太無飯食,聲都唔出一句,就知你C6係咩人~
連C6都唔幫你,你期望99會對你好!?99最怕只有自己仔女,其他人係佢地眼中只係路人,
做好自己,唔好期望人地對你好,甘你會好過好多
對自己父母好0的啦

別墅

所以我已經諗住同我老公灘牌,唔岩就分居,分開.
我頂唔順.佢完全當我唔係一回事.
其實佢唔應該結婚.

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

神婆昕 發表於 18-12-20 12:51

個老公唔係枕邊人嗎?同老公呻下都唔得?

你試下幾次等c6自己返去,慢慢俾自己小d出現。

侯爵府

畀面勳章

神婆昕 發表於 18-12-20 13:44

所以我已經諗住同我老公灘牌,唔岩就分居,分開.

如果你咁諗就去攤牌,不過唔好攤完你老公唔幫你你又縮,否則只有比佢更睇死。

你奶奶立場間屋佢有份出錢,佢同其他人講有出錢亦係事實,咁佢講事實冇乜問題,除非你地一早唔要筆錢,唔係預左一定講到天荒地老。你C6一向錫呀媽,你覺得你"分享"佢媽的事,佢立場覺得你講佢媽是非唔尊重佢媽,如果你真係接受到分居分開先攤牌,想清楚先决定下一步。

別墅

回覆 c60300 的帖子

心灰意冷係佢唔幫我,,小唔小出現都算啦,我唔介意啦

公爵府

神婆昕 發表於 18-12-20 13:59
回覆 c60300 的帖子

心灰意冷係佢唔幫我,,小唔小出現都算啦,我唔介意啦

你宜家在氣頭上,先不要做任何決定(以免做錯決定)等你冷靜落來之後再考慮將來的路,其實你現在經歷的這些比起我們這裡的眾jm所經歷的只是微不足到的小事,不必放在心上,你只要不生氣,99就失敗了(她最想你嬲)以後你要以公司要ot做為借口減少見面(不是完全不見)而bb又在你媽媽家,所以也不必去見99.暫停一段時間見。

別墅

回覆 o_____o 的帖子

我明白,只係我老公剩係同我講佢媽點點點好
佢要我好孝順佢媽, 但係我媽湊我仔係特別行為既兒童
佢媽對我咁樣,點解重要我忍佢呀?
可能對於你地黎講係小事,
不過我純粹搵地方講下,點都多謝你地先

別墅

回覆 美之選468 的帖子

你岩既,但長遠落黎唔係方法因為心都灰哂,
連同老公呻下都唔得,其實好難再行落去.
點都多謝你既安慰先.

子爵府

你c6 都幾搞笑,咩話你冇請99 食飯,其實個阿媽佢嘅,佢自己可以邀請,點解旨意晒個老婆,仲要認同佢阿媽咁樣嬲係無錯?
自己阿媽出左錢就當神咁拜,外母出心出力照顧個仔, 比起出錢更加偉大啦,咁點計呀?

伯爵府

2024年龍年勳章

先冷靜,因為有小朋友,好好再諗一下,事情係咪無轉彎餘地
亦可以同你媽媽商量一下,慢慢減少出席同奶奶既聚會
亦可以同你老公講,嫁俾你,我會尊重99,但你娶我時既承諾有無做到~
你為左我地既家又付出幾多,照顧孩子你又付出幾多~

大宅

回覆樓主:

如果連同老公相處都有問題,好好考慮下離婚,婚姻係一世,唔係忍幾下就得,係要忍一世,你做到嗎!?

男爵府

贊成樓上講,入伙飯單嘢點解淨係入樓主數,樓主老公冇份咩?食晚飯下次叫老公餵仔,自己食先,再唔係預咗自己冇得食,餵完阿仔之後走人

伯爵府

Xmas吸收勳章

神婆昕 發表於 18-12-20 12:00
事緣咁既,一直嫁入黎果陣99都好似唔係幾鍾意咁,好似我搶左佢仔咁.好多時候我都會一直忍讓佢,買野 ...
其他嘢唔講, 但人哋未食完就收起曬D餸好唔尊重冇禮貌喎

男爵府

回覆樓主:

其實你老公好有問題。
比99服侍慣, 成日掛住番去99到梳乎, 無諗過自已做爸爸既責任。平時小朋友太椅賴外母/老婆湊, 搞到自已主動餵個飯都唔識, 佢仲話你食得慢??? 跟本是你老公極度自私極度癈, 完全不理人感受。
下次不要投訴99了, 跟本你要直接point out 你老公既極度自私, 食餐飯對老婆仔女不聞不問。無盡爸爸/老公責任。叫佢好好反醒下。
佢唔肯改, 就算以後都唔去99度食飯, 咁都要去其他地方食飯架... 到時佢咪又係唔理你地2母子。

子爵府

回覆樓主:

同老公呻吓都唔得
呢個想法好有問題
唔係個個受得對方批評自己家人嘅
除非佢一樣唔老泥自己阿媽啦(我老公就係)
你自己搵錯人呻
對婚姻嘅期望錯咗
老公唔係乜都能即時認同你企你嗰邊
要有一個過程
咁就離婚好兒戲
建議你週圍同人呻吓講吓先。下咗啖氣,再心平氣和咁溝通吓
呢個係夫妻問題
唔係話你老公好啱
不過你都唔係啱喎咁樣郁啲就話離婚

首頁

尾頁

跳至