影視娛樂

跳至

首頁
23456...76

尾頁

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 rose-mag 的帖子

真係好得意亞

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

第十集看得解氣呀,孔嬤嬤一番教訓,說的盛紘、林小娘和墨蘭臉皮都丟了,完全體現出薑是老的辣

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

twotigers 發表於 18-12-29 16:41
嚇親,以為播映無期
片尾曲嘅國畫背景好靚
第1集頭15分鐘有啲悶,後面開始好睇 :f ...

原來二虎你開咗劇?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wyl 發表於 18-12-29 18:30
第十集看得解氣呀,孔嬤嬤一番教訓,說的盛紘、林小娘和墨蘭臉皮都丟了,完全體現出薑是老的辣 ...

宮中生活過的老人孔嬤嬤,林小娘墨蘭以為自己是人精,還遠著呢!

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

tsung 發表於 18-12-30 13:40
原來二虎你開咗劇?

睇咗一集,而家睇緊第2集

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

rose-mag 發表於 18-12-30 15:37
宮中生活過的老人孔嬤嬤,林小娘墨蘭以為自己是人精,還遠著呢!
能全身而退的宮鬥幸存者,這種小門小戶的宅鬥自然是小菜一碟

琥珀宮

回覆樓主:

好好睇呀

跟住曼陀又係做d衰角色

伯爵府

導演選角好!盛紘一個眼神都是戲!
老白花夠姣夠天份,小白花夠乞人憎!.
女主真係要休養了,樣子好累!
如蘭幾靚夠直好啱角色,
小桃不錯,就是不夠傻亦壯了點
丹橘,為甚麼那麼多鏡頭?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

知否的小演員們,真的好可愛,這套說各人物小時候戲份不算少。選角真的頗用心,很多個小演員都跟角色長大時候很相像。

https://krcom.cn/6109452047/episodes/2358773:4322712525709458

珍珠宮

其實第11集學堂上就能看出為何最後是二叔贏得了明蘭的心。齊衡把六姑娘當成絲蘿,處處保護,相反二叔卻看出了六姑娘獨立聰慧不外露,絕對能應付自如,結果亦證明相處不多的的二叔反而比齊衡更了解六姑娘的心。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

whywhite22 發表於 18-12-25 23:43
跟播追得好辛苦,等佢做到三分之二先睇

X2

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

rose-mag 發表於 18-12-27 00:27
大娘好煩,睇書時我都同情佢一個比較少心計女人,面對一個攻心計姨娘,又一門大宅家計,的確艱難,但劇入 ...

請問邊到有小說睇呀。

王國長老

wyl 發表於 18-12-31 18:06
其實第11集學堂上就能看出為何最後是二叔贏得了明蘭的心。齊衡把六姑娘當成絲蘿,處處保護,相反二叔卻看出 ...

顧二郎心太軟,所以俾曼娘有機可乘,書入面佢對明蘭佢最初係冇好印象,因為明蘭多事令佢同余小姐婚事告吹,不過後來有D事令佢對明蘭上心而非卿不娶,佢嘅算計居然連盛老夫人都估唔到。劇改咗好多內容,又將情節同時間重新安排,早早安排明蘭同顧二相識於童年,而且將顧二嘅身世一早揭開,呢D都係劇同小說之不同,不過暫時咁改又可以接受,我稍為覺得盛紘過份忽視明蘭,書入面佢對於幾個仔女其實都係錫嘅,只係開初較為偏心墨蘭。

講番齊衡,明蘭臨結婚時遇見佢,佢唔死心問明蘭,明蘭當時話小公爺太似郡主,事事要完美好強,明明已經係天之驕子,偏要比任何人更優秀,明蘭話齊衡太好,佢要唔起,小公爺心太大,佢放不下。

反而顧二對明蘭表明心迹時點明佢明白明蘭過得委屈憋悶,佢就係太聰明,睇得太通透,知道所有規距,佢變得不事事裝傻,凡事退縮,但心入面卻意難平不甘心,偏偏又無可奈何,只能處處敷衍,時時賠小心,逼自己做一個無可挑剔嘅盛家六姑娘。明蘭所處正正同顧二以前嘅境況相同,不同處係一個係女一個係男,一個選擇戰戰競競,一個反抗。

王國長老

AACheungCheung 發表於 18-12-31 19:06
請問邊到有小說睇呀。

其實你google打知否知否綠肥紅瘦小說搜尋會搵到好多個網都有,如果繁體字可以用呢個101小說典藏網,https://novel101.com/novels/ad6eec25-3419-47d4-94af-2cb531121754,入面仲有好多改編電視劇或電影嘅小說。

珍珠宮

rose-mag 發表於 19-1-1 13:37
其實你google打知否知否綠肥紅瘦小說搜尋會搵到好多個網都有,如果繁體字可以用呢個101小說典藏網,https: ...

唔該哂呀

珍珠宮

rose-mag 發表於 19-1-1 13:37
其實你google打知否知否綠肥紅瘦小說搜尋會搵到好多個網都有,如果繁體字可以用呢個101小說典藏網,https: ...

請問係咪呢個呀,唔該。

王國長老

AACheungCheung 發表於 18-12-31 21:48
請問係咪呢個呀,唔該。

Yes, 我冇裝個app,我只係手機上用browser睇,同埋返到屋企就用PC上去睇。
不過佢衰在有廣告,有時廣告會大到遮咗部份字,次次都click走至睇到。

王國長老

回覆樓主:

官宣啦,趙馮夫婦公佈迎來豬寶寶,所以誇年會只有顧二郎一個上晚會唱知否知否主題曲,明蘭要安胎,兩個靚仔靚女,個bb會遺傳靚靚基因吧。

珍珠宮

rose-mag 發表於 19-1-1 13:57
Yes, 我冇裝個app,我只係手機上用browser睇,同埋返到屋企就用PC上去睇。
不過佢衰在有廣告,有時廣告會 ...

知道,唔該哂

珍珠宮

rose-mag 發表於 19-1-1 13:34
顧二郎心太軟,所以俾曼娘有機可乘,書入面佢對明蘭佢最初係冇好印象,因為明蘭多事令佢同余小姐婚事告吹 ...
其實講佢倆識於童年又曾共患難比書中有說服力,看小說時我一直覺得顧二雖摃上六姑娘數次,但要說愛到後來費盡心思忽悠老夫人同盛紘,就讓我硬是沒看出這種非卿不娶的迫切。
暫時我覺得改編得還可以,希望後面繼續給力。

首頁
23456...76

尾頁

跳至