跳至

首頁

尾頁

大宅

都唔知粉嶺邊間小學適合, 好的小學又難入, 又話要計分, 雖然亞仔係第一個, 家長係基督徒(但又未洗禮, 有分比, 唔算數), 認真煩...煩...煩... 唔知選擇傳統學校定係活動教學...又怕活動教學太易驚上中學跟唔上...

都有諗過讀直資學校, 但係好的都係好遠, 又唔想亞仔"周"車勞動, 撘校車辛苦(要好早起身和好早就要出門口)...

有沒有媽咪要今年9月便要選校架, 分享一下!!

珊瑚宮

好媽媽勳章

我都煩緊

大宅

我都煩緊小學,
而且呢區d學校我唔熟,完全無從入手,
大家交流下,比d意見

大宅

有經驗媽媽請幫忙

ME too.

1. 點樣知邊間係擇傳統學校定係活動教學?

2. 那幾間上水粉嶺出名的除計分外, 有冇面試?

3. 邊間用中文, 邊間用英文面試的?

請過來人幫幫我地呀

Thanks.

民房

幾位準備選校的mama
以我的經驗我首先建議你們看看小朋友本身是一個可唔可以‘谷’及對做功課抗唔抗拒,如果OK的話可以搵一間傳統一D的學校,因為在本區活動教學的學校實在太輕鬆了(個人認為)當小朋友習慣了輕鬆就好難讀到好成績到升中時就難選校了。(因為小朋友在這一個時候是最容易給收和適應的可以谷一谷)。至於直資小學距離本區實在太遠,小學的功課沉重,如果太遠一來一回會好辛苦,到時一定好肉痛!另外第一輪收生是不會有面試的,是要看分數及彩數的,我仔仔就是只有5分靠彩數入了。
上水:上水榮真、曾梅、正慧
Fanling:于良發、靳茂生、嘉褔榮真

民房

補充:
上水:榮真(傳統成績好+運動叻)
曾梅(較輕鬆)
正慧(傳統但英文好)
Fanling:于良發(傳統成績好)
靳茂生(傳統成績好)
嘉褔榮真(傳統)

大宅

"第一輪沒有面試的": 係咪即係第二輪有? 點樣可以爭取到面試?

另李志達相對其他什麼樣?

男爵府

第一輪 計分, 有額外分就入硬!! 只有大仔分, 就真係要好好彩先抽到!! 係有機會, 但真係好少!!

乜分都無唔洗諗!!

第二輪, 超級幸運大抽獎!! 無分計, 只係抽!!
填表要有方法, 心儀學校當然放第一, 係甲乙部寫埋同一間機會就再大D !!
但緊記第二志願唔好再填 top 個幾間, 若果把top 個幾間放晒係一至三志願, 咁派唔到第一志願的結果, 基本上係會西到去第六七志願!!

第三輪
叩門
即係第二輪派得唔好, 咁就要去心儀學校面試!!
但好多小學, 由其top個幾間, 只會派表比在第一,二輪填佢係第一志願的!! 若果唔係, 面試都唔會比機會你!!

大宅

好同意你話如果小朋友習慣左輕鬆好難讀好d呢,咁想問本區有邊幾間係活動教學呢??

原帖由 javybrian 於 09-5-5 18:57 發表
幾位準備選校的mama
以我的經驗我首先建議你們看看小朋友本身是一個可唔可以‘谷’及對做功課抗唔抗拒,如果OK的話可以搵一間傳統一D的學校,因為在本區活動教學的學校實在太輕鬆了(個人認為)當小朋友習慣了輕鬆就好難讀 ...

別墅

我與大家一样,都是正煩選小學問題,若選活動教學又怕太輕鬆,選傳統又怕佢"谷"唔起,因小兒做多d功課都唔願,自己又要番工,根本無多餘時間去教導,好煩!

民房

回覆 4# Cko 的文章

李志達其實同曾梅出於同一間學校,現在的曾梅是以前的上午校,李志達是下午校,成績就上午校較好。

民房

原帖由 kikicookie 於 09-5-6 10:35 發表
好同意你話如果小朋友習慣左輕鬆好難讀好d呢,咁想問本區有邊幾間係活動教學呢??

神召會小學最活動教學,但成績不太突出
曾梅輕鬆得來成績好
*其實現在的小學學習的氣氛都很活動,不像以前般死記爛記及狂抄書,一般我地叫傳統的只是功課多D,你們不用太擔心relax一D啦!只要小朋友喜歡間學校同D老師佢就會肯做,所以一定要帶小朋友去參觀。

大宅

大家好. 我都係同咁多位媽咪一樣, 9月要填表為亞女選小學. 唉... 我只得5分, 通街都係啦....所以想係第一輪入都幾難; 至於第二輪大抽獎, 我邊度有咁好彩喎...
所以, 我都覺得有點煩惱, 因為我唔想去到第三輪interview咁殘酷呀....

原帖由 javybrian 於 09-5-6 16:33 發表

曾梅輕鬆得來成績好
*其實現在的小學學習的氣氛都很活動,不像以前般死記爛記及狂抄書,一般我地叫傳統的只是功課多D,你們不用太擔心relax一D啦!只要小朋友喜歡間學校同D老師佢就會肯 ...

伯爵府

牛年勳章

原帖由 Cko 於 09-5-5 21:58 發表
"第一輪沒有面試的": 係咪即係第二輪有? 點樣可以爭取到面試?

另李志達相對其他什麼樣?

李志達畢業生係鄧顯的成績唔錯喎!
你上佢學校個website睇下。

別墅

唔到諗咁多, 放鬆吓..到時派到邊間先算呀!!

侯爵府

同意你講法, 我亦會輕鬆面對, 我既心水都係曾梅, 你小朋友讀邊間架?
原帖由 javybrian 於 09-5-6 16:33 發表

曾梅輕鬆得來成績好
*其實現在的小學學習的氣氛都很活動,不像以前般死記爛記及狂抄書,一般我地叫傳統的只是功課多D,你們不用太擔心relax一D啦!只要小朋友喜歡間學校同D老師佢就會肯 ...

公爵府

原帖由 virgokaren 於 09-5-7 04:13 發表

李志達畢業生係鄧顯的成績唔錯喎!
你上佢學校個website睇下。

的確係, 我E 生仔是李志達畢業生, 現就讀鄧顯中六, 舊年會考好似是5A.

最勁就係, 他沒有呻辛苦和多功課, 很ENJOY

民房

原帖由 hihirita 於 09-5-7 09:40 發表
同意你講法, 我亦會輕鬆面對, 我既心水都係曾梅, 你小朋友讀邊間架?

我小朋友讀正慧,近幾年正慧入鄧顯的人數不少,甲寅亦唔錯(正慧著重英文成績,學校會有很多增潤課程附助,我仔仔識的英文語句我都唔識)當年我都係想揀曾梅,但當時的校長好冇heart(我認為)有heart果個走了。所以決定放棄,但現在的校長聽聞不錯,你絕對可考慮。

複式洋房

回覆 1# rabbitpiggy 的文章

我都試過你們現在的心情,我是去年揀小學的,第一輪自行收生,你幾心儀都好,没分就講運氣,我個囡又是5分,就唔好彩囉.現在仲等緊大抽獎的結果,都唔知會點?由填表個日一直好擔心到現在,就好似等緊宣判咁樣
.......

侯爵府

c 野, 唔早響
原帖由 rabbitpiggy 於 09-5-7 10:01 發表

的確係, 我E 生仔是李志達畢業生, 現就讀鄧顯中六, 舊年會考好似是5A.

最勁就係, 他沒有呻辛苦和多功課, 很ENJOY

首頁

尾頁

跳至