跳至

首頁

尾頁

侯爵府

明白, 唔該哂
原帖由 javybrian 於 09-5-7 10:45 發表

我小朋友讀正慧,近幾年正慧入鄧顯的人數不少,甲寅亦唔錯(正慧著重英文成績,學校會有很多增潤課程附助,我仔仔識的英文語句我都唔識)當年我都係想揀曾梅,但當時的校長好冇heart(我認為)有heart果個走了。所以決定放棄,但現在的 ...

公爵府

原帖由 hihirita 於 09-5-7 11:00 發表
c 野, 唔早響

你好似知架??? 唔係咩???

大宅

原帖由 javybrian 於 09-5-7 10:45 發表

我小朋友讀正慧,近幾年正慧入鄧顯的人數不少,甲寅亦唔錯(正慧著重英文成績,學校會有很多增潤課程附助,我仔仔識的英文語句我都唔識)當年我都係想揀曾梅,但當時的校長好冇heart(我認為)有heart果個走了。所以決定放棄,但現在的 ...

javybrian, nice to meet you! 我仔仔今年會讀正慧小一, 在bk 唔係有好多正慧既家長, 多多指教

侯爵府

你話你姨生仔讀書好勤力架, 我咪以為間學校勁咪書0個d 囉
原帖由 rabbitpiggy 於 09-5-7 11:55 發表

你好似知架??? 唔係咩???

公爵府

原帖由 hihirita 於 09-5-7 12:05 發表
你話你姨生仔讀書好勤力架, 我咪以為間學校勁咪書0個d 囉

我e 生仔是很like reading 架, 佢睇好多書.

李志達是否催谷我不知呀, 總之我e生and my sister 都冇咩pressure. 亦未聽過佢地說辛苦law.

如果你仲想知多D, 係第二度再傾, 我怕係呢度阻住其他parents.

公爵府

原帖由 新移民ch 於 09-5-7 10:54 發表
我都試過你們現在的心情,我是去年揀小學的,第一輪自行收生,你幾心儀都好,没分就講運氣,我個囡又是5分,就唔好彩囉.現在仲等緊大抽獎的結果,都唔知會點?由填表個日一直好擔心到現在,就好似等緊宣判咁樣
....... ...

係架, 運氣好重要.

不過我覺得基本上大部份北區的小學都不錯的, 不要太擔心. 萬一lucky draw no luck, 咪knock door law. 再唔係小二插班, 好好裝備小朋友, 机會總是有很多的, 世上冇難事, 只盼有心人

good luck

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 rabbitpiggy 於 09-5-7 10:01 發表

的確係, 我E 生仔是李志達畢業生, 現就讀鄧顯中六, 舊年會考好似是5A.

最勁就係, 他沒有呻辛苦和多功課, 很ENJOY

我兩個堂細佬都係讀李志達,大果個一直都係考全級五名以內,而家已經畢業讀緊f.7.而細果個今年都派中學.我見大果個堂細佬成績唔錯,都有請教過我嬸嬸,佢話本身亞哥好鐘意睇書,亦會將勤補詘.而細細佬就好懶,成績只係中上.所以最緊要係小朋友肯努力....

侯爵府

ic 唔該哂呢位家長解答

係第二度再傾, 即係邊度呀
原帖由 rabbitpiggy 於 09-5-7 12:14 發表

李志達是否催谷我不知呀, 總之我e生and my sister 都冇咩pressure. 亦未聽過佢地說辛苦law.

如果你仲想知多D, 係第二度再傾, 我怕係呢度阻住其他parents. ...

大宅

我想問下大家~~ 宣道又有嘜評價呢 ?? 呢間係傳統定係活動呀 ?? 我都係黎緊9月要報名個一族

公爵府

原帖由 drizzle 於 09-5-7 12:45 發表

我兩個堂細佬都係讀李志達,大果個一直都係考全級五名以內,而家已經畢業讀緊f.7.而細果個今年都派中學.我見大果個堂細佬成績唔錯,都有請教過我嬸嬸,佢話本身亞哥好鐘意睇書,亦會將勤補詘.而細細佬就好懶,成績只係中 ...

你講得好正確, 我亦完全同意, 學校識飛都冇用, 小朋友的努力和家長的配合是成功的關鍵

佢地E+都係在鄧顯讀呀?

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

原帖由 rabbitpiggy 於 09-5-7 14:44 發表

你講得好正確, 我亦完全同意, 學校識飛都冇用, 小朋友的努力和家長的配合是成功的關鍵

佢地E+都係在鄧顯讀呀?

唔係呀!!佢隨機派左去李嘉誠.

別墅

好多謝各位媽咪的資料和回應,其實我都還未參觀過曾梅,有無边位知佢地通常會幾時有開放日,可以去參觀及了解一下學校情況 ?

伯爵府

牛年勳章

原帖由 rabbitpiggy 於 09-5-7 12:14 發表

如果你仲想知多D, 係第二度再傾, 我怕係呢度阻住其他parents. ...

你姨甥仔果個年代應該唔算谷,佢Form six 我姨甥女而家讀緊 form five,差唔多年代。

聽講而家谷過以前。

公爵府

原帖由 drizzle 於 09-5-7 15:39 發表

唔係呀!!佢隨機派左去李嘉誠.

李嘉誠好好.

公爵府

原帖由 virgokaren 於 09-5-8 00:28 發表

你姨甥仔果個年代應該唔算谷,佢Form six 我姨甥女而家讀緊 form five,差唔多年代。

聽講而家谷過以前。

IC.

我真係唔明, 點解E+D 小學好似越越來催谷咁, 但得罪D 咁講句, 又唔見得現在的成績比以前好, 令我覺得有D 事倍功半的FEELING

我個人覺得讀書是食腦的, 不是不停地默測考就可以達到好成績的效果, MAY BE 小學還可以, 但再上高班就.....

呢D 只係個人的意見, 如有錯誤, 請更正

珍珠宮

我都將會搬返上水住, 囡囡九月也要選小一, 我自己係宣小舊生, 但它由上水搬到粉嶺, 唔知有冇分? 如果有, 囡囡會有20分. 但會比較遠.

還是靠10分選上水的學校好呢? 依家北區的學校我都唔知邊間好.

首頁

尾頁

跳至