自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

咁你自己教小朋友, 如人地送糖, 應該點做,
你都定立規則, 食定唔食, 或限住每次幾粒,

其實好睇學校文化,
我女由N班,到而家K3, 都係個班,
N班學校萬聖節,已交換糖,
平時家長放學都有..

除非我女唔舒服, 如果唔係,
我都准佢食一兩粒.

當然每個家長做法唔同,
我認我.. 好手松..

男爵府

薯圈 發表於 18-12-21 08:50
收禮物無得控制人地,我地自己做家長可以做出適當指引。

對。樓主孩子識拎回家無食到。好乖乖。
外面引誘一定存在,教育想法才是上策。
遲啲面對既,煙、酒、賭博等等,都要自身學識say no

水晶宮

回覆樓主:

2次生日會存下來,多到,掉又好浪費,送比人又有好多家長唔鐘意小朋友食

我b冇食呢d習慣,送比佢係唔會食,佢慣左食水果,乾果,面包嗰類,所以可以培養佢食健康的食品大人可以做到

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

teaspoon 發表於 18-12-21 07:09
學左尖叫

偷糖食(以前從來不會俾),隨地掉垃圾,抺鼻水用手,亂放D嘢唔肯執,瀨(emoji)尿講句thank you.......(全部後退緊,佢仲話邊個邊個都甘做)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我覺得派糖唔緊要,唔好派d响大陸買,仲要唔係大陸大牌子嘅糖囉!你派徐福記我可以自己食,派d唔知邊度黎嘅我只可以掉左佢

男爵府

laalaap 發表於 18-12-21 09:08
偷糖食(以前從來不會俾),隨地掉垃圾,抺鼻水用手,亂放D嘢唔肯執,瀨(emoji)尿講句thank you.......( ...

懶尿講thank you?知你勞氣但忍唔住笑左。你bb好可愛

珍珠宮

siumak 發表於 18-12-21 08:30
唔關 N 唔 N 事﹐
就算無讀 N﹐
一入學就 K 也一樣﹐

佢識講返學校做乜發生乜事,成日都聽佢講唔見咗老師,老師做乜乜...

珍珠宮

teaspoon 發表於 18-12-21 09:10
懶尿講thank you?知你勞氣但忍唔住笑左。你bb好可愛

唔係,以前識講去廁所,而家學校有姐姐包換片又唔會鬧人喎變成瀨係理所當然嘅事,個個都甘瀨

侯爵府

陪月勳章

laalaap 發表於 18-12-21 09:11
佢識講返學校做乜發生乜事,成日都聽佢講唔見咗老師,老師做乜乜...
...

咁你一係問下老師。

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我通常睇返有無曰子嘅,有就轉送,或留大食會,無曰子散糖,俾佢食小小啦,剩左收起free俾人整環保酵素,糖果分解得耐啲,不過都有人會要
想認識多啲屯門友

珍珠宮

siumak 發表於 18-12-21 09:13
咁你一係問下老師。

佢話老師出咗去喺門口偷飲檸檬茶(點問)

男爵府

teaspoon 發表於 18-12-21 08:58
對。樓主孩子識拎回家無食到。好乖乖。
外面引誘一定存在,教育想法才是上策。
遲啲面對既,煙、酒、賭博 ...

教係會教佢唔食,但係咁掉哂d糖覺得好折墮d糖喺上堂時派,我又唔喺旁邊教,2歲幾嘅仔見嘢暫時都係拎左先,未識say no。糖喺我屋企唔受歡迎到工人姐姐都唔要,好浪費。
唔知有無接收糖嘅機構呢?

珍珠宮

回覆樓主:

氹下小朋友開心je~
如果你小朋友無食開,就算派左,佢都唔會一派就食~
我個女都係,成日派,每日都會有一至兩粒,不過佢每日都無食,有時請左同學,有時收埋放學話我地聽佢有糖派~
就算俾佢食,佢都係食幾啖,就話唔食啦~就因為佢平時無食開糖~

水晶宮

laalaap 發表於 18-12-21 09:15
佢話老師出咗去喺門口偷飲檸檬茶(點問)

男爵府

KILW 發表於 18-12-21 09:16
教係會教佢唔食,但係咁掉哂d糖覺得好折墮d糖喺上堂時派,我又唔喺旁邊教,2歲幾嘅仔見嘢暫時都 ...

樓下管理處

伯爵府

我女幼稚園鐘意派糖派零食,家長係生日會聖誕節呢D日子又會互相派,樓下個保安姨姨都鐘意派糖俾小朋友....咁唔通人地派我就要食晒咩?

最重要係教識小朋友就算收到糖,都要問左媽媽先可以食,間中一粒起兩粒止滿足下佢,唔需要完全禁晒既,到小學有小食部你想禁都禁唔到,到時可能仲有反效果

大宅

因為個仔好易咳 所以佢到4歲我都無俾糖佢食
而家就算有人拎糖佢食佢都知自己唔食得
記得前幾日聖誕活動
呀仔同我講有老師派糖 老師都知我仔唔食糖 話不如俾貼紙你啦 我仔話好
但我仔同我講佢最後都唔記得俾貼紙佢
我問呀仔你有無唔開心
佢又話無~

我都發覺幼稚園派糖都好多下 成日打開個書包都有幾粒糖

子爵府

李露眉 發表於 18-12-21 08:55
咁你自己教小朋友, 如人地送糖, 應該點做,
你都定立規則, 食定唔食, 或限住每次幾粒,

珍珠宮

laalaap 發表於 18-12-21 09:13
唔係,以前識講去廁所,而家學校有姐姐包換片又唔會鬧人喎變成瀨係理所當然嘅事,個個都甘瀨
...

明白你勞氣。 始終呢個係群體社會。除非你諗住自己教到佢一世,否則群體教育就係有d缺失。

而呢d缺失其實係好事, 因為如何從缺失中學識放手,釋懷,對自己負責,體諒,選擇都好重要。 否則人就變得太自我中心,淨係懂得睇其他人不是,在社會生存便會很痛苦。

侯爵府

好媽媽勳章 睛靈勳章

回覆樓主:

惹痰呢D事少,只係短期出現,但小朋友一食開養成習慣先嚴重。

N班真係好多嘢學,學咗打人,吐口水,大叫,推撞,叫人收聲。。。唉。

首頁

尾頁

跳至