自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

係呀,我都發覺好多地方都有糖派,我女K2,學校就唔派,但畫班,英文班,國語班就每次都一粒。

男爵府

gion 發表於 18-12-21 10:35
惹痰呢D事少,只係短期出現,但小朋友一食開養成習慣先嚴重。

N班真係好多嘢學,學咗打人,吐口水,大叫, ...

我仔n班反而學到全部正面嘢,包括講中文英文、戴口罩、打招呼、去廁所、排隊一個跟一個唔推人、執玩具等。
我係你的話,k一定轉校,因絕對係老師管教嘅問題。

珍珠宮

回覆樓主:

我仔有收糖,我會俾一粒佢食,開心下,其他我會收起

用戶要求終止服務

KILW 發表於 18-12-21 07:51
拎左d糖返屋企,我最多比阿仔揀一粒,其他全部掉哂佢,因老公同我本身都唔食糖,又唔想毒害身邊識嘅小朋友 ...

咁你應該教你小朋友客氣地拒絕或收左交俾你分配。
引誘周圍都有,唔會控制到源頭,只可以自己把關。

水晶宮

回覆樓主:

點解唔可以食糖

唔係日日食,或食大量,我覺得ok

侯爵府

KILW 發表於 18-12-21 02:40
幼稚園平日間中又比,每月嘅生日會或party又有,其他媽媽又得閒送下,小朋友先2歲幾,我本身一粒糖都無比過 ...

其實派糖果好普遍,由N1開始經常收到
幼稚園我會收埋,儲埋一袋就free出去

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

珍珠宮

laalaap 發表於 18-12-21 04:52
返N學曬D壞習慣返嚟
有無得講多啲?謝謝你

男爵府

miffyumiffy 發表於 18-12-21 10:54
點解唔可以食糖

唔係日日食,或食大量,我覺得ok

我唔明點解大家(即學校同家長)會好似鼓勵3歲未夠嘅小朋友食糖。
無營養價值,無需要食,甚至唔健康,開心一陣轉頭拎去掉,幾無謂呢,又浪費資源。大多少少如小學,一兩粒糖我唔反對,點解大家一定要派糖比咁細個小朋友?心意嘢氹小朋友開心大把方法。

男爵府

唉...本身唔俾囝囝食糖。今年K1啲家長成日派糖呀朱古力咁,連kitkat都有。基本上佢知俾我哋見到實收埋,所以而家好醒咁喺party嗰陣已經食,食到出嚟,阻止都阻唔到。

真心唔明小朋友3歲,點會派KitKat,朱古力百力滋,珍寶珠

水晶宮

KILW 發表於 18-12-21 11:03

我唔明點解大家(即學校同家長)會好似鼓勵3歲未夠嘅小朋友食 ...

小朋友食下糖幾好呀,個個細個都會食糖啦

我仔細個咩都任食,佢對零食唔大癮,想食就食小小,屋企擺起度都唔會食

反而見小朋友,屋企唔比食零食,一見到零食發晒狂喪食

大宅

幼稚園平日間中又比,每月嘅生日會或party又有,其他媽媽又得閒送下,小朋友先2歲幾,我本身一粒糖都無比過 ...

我仔k1。佢學校會係特別日子派獨立包裝既零食餅乾。糖就少派。不過有家長會派糖。但我同左老師講唔好比我仔。
而獨立包裝果d。我仔會先拎返屋企。我多數會收起。我地自細都有教佢。人地比食物佢。佢要問過我地先食。so far都合作。

公爵府

回覆樓主:

好在我果個仲未識扭糖食!聖誕party收到朱古力,由我接收左!

大宅

KILW 發表於 18-12-21 11:03

我唔明點解大家(即學校同家長)會好似鼓勵3歲未夠嘅小朋友食 ...

我同意你。所以我從來唔會送食物比小朋友。因為每個家庭都有唔同飲食習慣。但我亦明白有d家長唔同意。覺得冇所謂。食少少唔會死。

其實就好似黃絲同藍絲咁。永遠講唔埋的。你唔會講得明佢地。所以都係教自己小朋友好過。

侯爵府

親子王國15週年勳章

睇學校同家長取態, 有啲覺得食下糖無所謂, 開 party 學校有出通告唔好帶 nuts, 糖, 朱古力, 但依然有個別家長會準備棉花糖之類。

小朋友習慣有人比糖可以收, 收左唔代表可以食, 食前要問。多數收返黎儲埋係櫃, 久不久先比一粒, 習慣左佢又無乜野

大宅

回覆樓主:

我女讀緊K,都成日好多糖攞返黎,我既做法係佢有個零食箱,靚靚地,佢一攞零食返黎就會自己放入零食箱,乖時冇咳時我都會比佢食1.2粒.
因為當佢咳時,我就會話佢知食糖,熱氣野就會咁令你咳得更多,你重食唔食吖?佢就會答唔食啦!我口講有幾辛苦佢地唔會明,比佢自己感受下就明喇!
禮貌上我地會收,阻止唔到人地送咩,唯有教自己小朋友點拒絕引誘。

珍珠宮

我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章

收幾多都唔大問題,最緊要唔好整慣一係手就拆黎食!(我仔女不會即食)
拎左返屋企你處理囉

子爵府

teaspoon 發表於 18-12-21 08:58
對。樓主孩子識拎回家無食到。好乖乖。
外面引誘一定存在,教育想法才是上策。
遲啲面對既,煙、酒、賭博 ...

水晶宮

我會把收到的糖送唒比工人,我女幼稚園成日收到糖我覺得冇所謂

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Angel_Rose 發表於 18-12-21 10:58
有無得講多啲?謝謝你

學得太快,互相影響,要睇彩數,同學仔屋企係點樣的榜樣,係正面定負面影響

大宅

我通常都話幫佢放好,我女好快就唔記得,盡量少食,我都覺得大人係好心俾糖自己小朋友,盛情難卻,唔好意思當面拒絕

首頁

尾頁

跳至