6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

babyyanyanpig 發表於 18-12-24 11:30
如果唔訓練佢訓會點樣呢,佢大啲聽得明人講嘢會唔會就會識得自己訓?因為佢真係喊到拆天,見佢瞓覺咁辛苦, ...

大左就要你陪佢訓

大宅

回覆樓主:

我都分享一下

頭兩個月日頭有陪月,夜晚係點訓覺,我都忘記左,應該唔係難訓著。但陪月完約後,先生homeoffice,佢抱B訓,當時我冇意識到咁有問題。直至家人提醒,咁長遠係唔得,因為BB係會記住訓覺前的影像,晚上如果醒左,會好不安,好難自己訓返

所以,我就訓練佢,不過我冇由佢喊。我用公仔,奶咀,打側身(佢當時中意打側身訓),呢三樣野/行為訓練佢。佢清醒時同佢玩多d,等佢放吓電。

慢慢,B就係冇喊之下習慣自己訓覺了。

大宅

JASPERMOM 發表於 19-1-7 00:16
請問當時Bb 幾大?

當時八個月呀⋯⋯不過真係要好忍心,好難做到....不過見到佢訓得好左真係好開心

別墅

mm512 發表於 19-1-7 09:37
當時八個月呀⋯⋯不過真係要好忍心,好難做到....不過見到佢訓得好左真係好開心
...

我都係嗰陣訓練我個仔,去完美國旅行, 一歲幾又要訓練過, 之後兩歲又無端端爬出Bb 床, 我而家要陪訓,唉(emoji)(emoji)

大宅

JASPERMOM 發表於 19-1-7 15:15
我都係嗰陣訓練我個仔,去完美國旅行, 一歲幾又要訓練過, 之後兩歲又無端端爬出Bb 床, 我而家要陪訓, ...

I know how you feel sis ...哭 ,剛剛去完澳洲同我地訓左幾日,返到屋企又唔識自己訓了,仲痴身左好多好多(emoji)

大宅

siusiumi 發表於 19-1-7 00:34
我都分享一下

頭兩個月日頭有陪月,夜晚係點訓覺,我都忘記左,應該唔係難訓著。但陪月完約後,先生homeof ...
我個B似家同床訓,訓得好左,同有時唔洗抱un拍,大大下,佢好似好左,可能天氣又凍,所以我不打算再訓練佢,由佢自己發展,我估唔會去到4-5歲都要陪訓gua

大宅

babyyanyanpig 發表於 19-1-7 18:48
我個B似家同床訓,訓得好左,同有時唔洗抱un拍,大大下,佢好似好左,可能天氣又凍,所以我不打算再訓練佢 ...

佢自己學識自己訓當然係最完美

複式洋房

回覆樓主:

似乎媽媽都未ready分開訓,咁就安於現狀吧,直到大家覺得是時候才分開訓吧。
利申:我地分床訓,因為仔很影響我睡眠質素。

大宅

ballee 發表於 19-1-7 23:02
似乎媽媽都未ready分開訓,咁就安於現狀吧,直到大家覺得是時候才分開訓吧。
利申:我地分床訓,因為仔很影 ...
當然佢可以訓自己張床固然係好事,因為同BB同床,真係有壓力,不過,我都享受同佢同床,因為,一旱他醒來就看到我笑,佢半夜咸,我拍拍佢,叫BB快D訓,佢又真係會訓. BB已經習慣同我訓了.我都認同你說,大家係時候就分開訓....

可能到夏天,大家就唔想再一同訓了

複式洋房

我bb依家10個月大,
由出世就抱慣,
要抱同行先訓,
日頭每訓一覺都要抱住,
夜晚就放落床2-3個鐘又喊一喊又要抱返起,
辛苦到一個點,
我無俾奶嘴,
到左10個月,
有一晚連抱住佢都喊,
咁我就放落床由佢喊,
10分鐘左右佢自己訓左,
一覺訓天光,
我發現原來已經自己可以訓到,
第二日開始我堅持唔抱,
午睡時自己爆喊左15分左右又訓左,
之後就成功戒左抱訓。
要忍心幾日,
我自己覺得抱訓係一個期黎,
大左自然會識訓,
戒既過程唔太辛苦,爆喊左2次就成功左,
前提係要佢食飽換哂片同有睡意,
每一個bb都唔同,希望幫到你小小。

複式洋房

vivi23berry 發表於 18-12-22 23:57
我仔而家7個半月都有同樣問題。喊眼訓又唔願訓,發哂癲咁我老公每次就忍唔住又搖又un就訓著。久而久之夜晚 ...

我同你情況一樣。但唔知點開始解決

複式洋房

回覆樓主:

請問佢喊到扯蝦都由佢? 定係點?

大宅

Erming 發表於 19-1-19 23:44
我bb依家10個月大,
由出世就抱慣,
要抱同行先訓,
多謝你的分享.

佢依定6個多月,婆婆話佢有時唔洗抱住行,坐係度抱都訓到. 晚上,佢就啜一陣,我唔比佢啜,佢都可以自己訓到,我沒有放佢係自己張床,因為一定會好快醒, 佢醒,比佢啜一陣,佢又會訓. 其實如果佢唔係啜很久,我都可以接受到...只係咁樣.我都唔知幾時收奶,因為已經唔多奶.....

希望慢慢佢有多D安全感,慢慢比佢係自己張床訓.

大宅

janetlks 發表於 19-1-20 08:19
請問佢喊到扯蝦都由佢? 定係點?
半夜好難由佢喊,因為屋企有其它人,佢咸得好大聲,會嘈醒全屋人.所以唔可以由佢咸.

珍珠宮

我阿b因為有食奶咀,所以自己入睡都算容易

複式洋房

我有試過呢個方法,都work既,不過你要好狠心同埋有耐心,我每日試左一個鐘,試左3日,佢就無再扭抱

男爵府

babyyanyanpig 發表於 18-12-21 10:15
BB就來6個月,佢係有嚴重入睡困難,下午因為係工人/婆婆湊,都要抱,UN,行先會訓, 晚上,我們奶睡一齊訓. 婆婆唔 ...

6个月唔建議cry it out ,放佢係床大人係隔離陪訓ok

男爵府

如果你同長老冇共識我勸你慳返啖氣,train完一樣返轉頭

大宅

喊包媽媽 發表於 19-2-18 10:08
如果你同長老冇共識我勸你慳返啖氣,train完一樣返轉頭
HAHAHA...你真的明白.
所有野都控制唔到,食,訓,都控制係長老手中,佢唔會聽我講,所以我唔理啦.....而且好似訓好左D,就來8個月,11PM訓,4:30左右出床,我發現奶睡都開始唔WORK,佢有時周圍趴,有次趴左係我大比訓.所以,BB成日變來變去...我都係順其自然,因為佢喊,真係可以喊很久很久,又好慘.....

大宅

nattynat 發表於 19-2-16 11:49
我有試過呢個方法,都work既,不過你要好狠心同埋有耐心,我每日試左一個鐘,試左3日,佢就無再扭抱

...
我唔可以狼心,忍唔到佢咸,佢個樣好可憐,所以媽媽辛苦D LOR...
同埋唔想半夜全家醒曬.

首頁

尾頁

跳至