懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為胎水過少,BB好大機會調唔到頭,但BB一切發育正常,現時BB有有2.6kg.
有沒有方法可以增加到胎水或者休息多d有沒有幫助? 謝謝(emoji)(emoji)

珍珠宮

飲多D湯或者係水都會有幫助架…

珍珠宮

飲多d水呀,我第1胎一直飲多水,係有1,2日飲少左水,醫生照完話胎水少左,我一飲返多d水就冇少到

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

你有冇問醫生飲多D水得唔得?之前都有媽媽胎水少架,你search下可以大家交流

複式洋房

但系醫生話飲多d水都唔會好大作用啊,叫我休息多d囉,但系陪月話唔好食茄紅素同飲多d滋潤湯水,我都唔知邊樣得。

珍珠宮

kristy916 發表於 18-12-21 18:14
但系醫生話飲多d水都唔會好大作用啊,叫我休息多d囉,但系陪月話唔好食茄紅素同飲多d滋潤湯水,我都唔知邊 ...

飲多D水應該有幫助嘅,不過休息多D肯定係要

公爵府

kristy916 發表於 18-12-21 16:37
因為胎水過少,BB好大機會調唔到頭,但BB一切發育正常,現時BB有有2.6kg.
有沒有方法可以增加到胎水或者休 ...

唯有多啲飲水同湯水

複式洋房

我見網上有人教過可以飲豆漿或椰青水,上次照超聲波醫生又是話我羊水少,但我有妊娠糖尿,只是飲無糖豆漿,月尾產檢再睇睇羊水有冇增加或減少。

珍珠宮

環保接龍勳章

回覆樓主:

Fb看到,若有妊娠糖尿就不要試

男爵府

飲多點水係有幫助嘠

複式洋房

多謝各位意見,我都會嘗試休息多點 飲多點水及奶, 其實我個飲食習慣跟未有BB嘅時候差不多,食量真系冇特別增加,第一胎都正常,呢胎第二胎,可能年紀大左又差一截,最緊要BB健康(emoji)(emoji)

複式洋房

我之前36week頭又係胎水少。飲水同休息多也冇幫助。bb一切正常。36week私家醫生寫紙比我攞返QM,即收,中間也要回產前房觀察住,最後比我38week1day催生。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

多D休息,飲食均衡。

複式洋房

DaDaKeKe 發表於 18-12-22 07:54
我之前36week頭又係胎水少。飲水同休息多也冇幫助。bb一切正常。36week私家醫生寫紙比我攞返QM,即收,中 ...

你BB有沒有調到頭?因為我BB調唔到,今日都系頭向上邊,聽左胎心就正常,要27/12聽多次同照多次再決定系咪要開刀。

複式洋房

kristy916 發表於 18-12-24 13:20
你BB有沒有調到頭?因為我BB調唔到,今日都系頭向上邊,聽左胎心就正常,要27/12聽多次同照多次再決定系咪 ...

個時佢已經調左頭。不過最後催生失敗,都係要開刀。 其實果兩星期好鬼膽心,順產開刀都冇所謂,只想bb順利出世。
加油呀!好快就可以見到bb!

男爵府

我嗰陣時21w羊水過少得AFI 4.x
然後每日飲三千毫升水除咗食飯去廁所盡量都瞓低 羊水就變番合格,同埋羊水少到咁BB個頭都倒到,24w羊水就合格了

複式洋房

DaDaKeKe 發表於 18-12-24 21:27
個時佢已經調左頭。不過最後催生失敗,都係要開刀。 其實果兩星期好鬼膽心,順產開刀都冇所謂,只想bb順利 ...

謝謝你(emoji)(emoji) 星期四再睇睇情況 再話你知

複式洋房

kissapplegirl 發表於 18-12-24 21:35
我嗰陣時21w羊水過少得AFI 4.x
然後每日飲三千毫升水除咗食飯去廁所盡量都瞓低 羊水就變番合格,同埋羊水 ...

我系咁岩呢次去私家醫生先話我知羊水過少,我見私家轉介個report得3.6, 我要返工,好難成日訓,因為我個B系跟足週數,15/12醫生話佢已經有5.5磅

男爵府

kristy916 發表於 18-12-24 21:49
我系咁岩呢次去私家醫生先話我知羊水過少,我見私家轉介個report得3.6, 我要返工,好難成日訓,因為我個B ...

如果之前私家檢查羊水係一直冇問題嘅,
有可能係你曾經穿咗羊水是你自己唔知道, 我嗰陣都要返工但我工作時間有八成都可以瞓喺度休息, 但你都已經懷孕後期就唔好博,建議你盡早休息
你份report係寫dvp 3.6定係afi 3.6?
如果係dvp小過3先唔合格,afi小過8就叫羊水小

複式洋房

kissapplegirl 發表於 18-12-24 21:55
如果之前私家檢查羊水係一直冇問題嘅,
有可能係你曾經穿咗羊水是你自己唔知道, 我嗰陣都要返工但我工作 ...

AFI 3.6 但系我冇大量出水 同埋又試過過晒底底, 而家都盡量坐多d 休息多d 不過真系訓得唔好 同埋都盡量飲番多d水

首頁

尾頁

跳至