自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

回覆樓主:

但係獅球,芥花仲平過花生,點解?

侯爵府

回覆樓主:

之前消委會做咗個食油報告,檢測食油內塑化劑,雙酚A, 黃曲霉毒素含量,睇完後,我唔會用Olive oil, 塑化劑比其他油高,亦都唔會用調和油。

公爵府

好媽媽勳章

chemlo0920 發表於 18-12-23 01:49
吓,竟然係咁

營養師都不建議用,排名係最高脂嘅油……你話呢

大宅

喺選擇用咩油煮食真令我好頭痛

男爵府

其實我覺得用咩油都好,煮餸唔好落咁多會唔會健康d?

子爵府

chemlo0920 發表於 18-12-22 11:10
還是要揀芥花,葵花油好D?

粟米?

侯爵府

cbeyond 發表於 18-12-23 02:09
亦有唔少資訊反駁椰子油係好油。
睇過文章就係, 用作主要食油的地區, 當地人長年咁食, 無事。
話會因脂肪 ...

我就覺得當地人會有其他飲食文化互補不足,加上氣候、水土有别。若然只抽單一習慣來其他地域人士應用有點不智。
我家常備两種油應付不同菜式。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

oceandeepsea 發表於 18-12-23 12:50
但係獅球,芥花仲平過花生,點解?
因芥花油係合成得黎,所以平。要高溫煮,就用番花生油,米糠油,grapeseed油。 吾好食死1隻,得閒轉下,分散投資。

大宅

芥花子油是好毒的! 上網可SEARCH
(所以現在很少飲金X湯和公X點心了, 因為成分都是芥花子油)

粟米油/OLIVE OIL我覺得OK, 但超市賣的, 九成九是加了化學物質(好似叫HEXANE), 令到可以榨多些油

有個中醫話花生是「野」痰的, 不能長期食, 所以我覺得花生油都不應多吃

通常阿麻仔油, 苦茶油, 椰子油是標榜十分有益的, 加上多數是冷榨(即係無加HEXANE, 但一定要看清楚有無COLD PRESS之類的字眼), 應該是最好的選擇

至於椰子油的飽和脂肪問題, 這實在是現代醫學不解之謎,
因為以前話動物脂肪的飽和脂肪多, 唔健康, 所以叫人吃植物油, 或者那些植物牛油(現在大家都知道這是極無益的氫化物質), 而椰子油是植物油中的異類, 也含有很高比例飽和脂肪.

近二三十年, 普遍人都對豬油牛油, 雞皮避之則吉, 以吃植物油為主, 不飽和脂肪為主, 但心臟病, 心血管病不跌反升.
這究竟是什麼原因, 也很難證實(我覺得食得豐富, 又多垃圾食物, 肯定是一個主因, )
至於和飽和/不飽和脂肪有無關係, 大家只能靠現在的資訊去嘗試猜測.

侯爵府

開心吸收勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

Ononluk 發表於 18-12-23 12:10
其他食油都無。你自己睇完啲資訊依然相信每日食無問題就去吧,反正過去幾十年營養學說法不斷推返之前說法 ...

really?
高溫下,唔係好多油唔會變transfat

子爵府

danad 發表於 18-12-22 11:35
椰子油更健康

https://restaurant.eatsmart.gov.hk/b5/content.asp?content_id=255

侯爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

chantings 發表於 18-12-23 15:09
芥花子油是好毒的! 上網可SEARCH
(所以現在很少飲金X湯和公X點心了, 因為成分都是芥花子油)

我认同你的讲法。
我而家用紧葵花籽油,但亦不肯定是否好油。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Ononluk 發表於 18-12-23 12:10
其他食油都無。你自己睇完啲資訊依然相信每日食無問題就去吧,反正過去幾十年營養學說法不斷推返之前說法 ...

我有段時間本來想轉食油,但係資訊不斷改,市場成日都有“新油”出黎,話佢地更好
我做唔到咁專業分析,放棄左
用返花生油算,反正都食左幾十年
總有離別的時候

珍珠宮

Chowying 發表於 18-12-23 17:36
我有段時間本來想轉食油,但係資訊不斷改,市場成日都有“新油”出黎,話佢地更好
我做唔到咁專業分析,放 ...

其實如果只可用一種油,我都會選擇花生油。但花生油味重,唔太夾西餐

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Ononluk 發表於 18-12-23 17:42
其實如果只可用一種油,我都會選擇花生油。但花生油味重,唔太夾西餐

還好,我唔(識)煮西餐
總有離別的時候

珍珠宮

小曳人 發表於 18-12-23 17:23
really?
高溫下,唔係好多油唔會變transfat

以我所知Tran-fat 主要來自氫化植物油,亦會天然存在喺動物脂肪,例如牛油
高溫煮食反而應該睇返油嘅沸點

首頁

尾頁

跳至