夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同老公拍拖13年,結左婚八個月,岩岩發現佢有外遇,佢聲稱只係一齊左兩個月,佢好堅決要同我離婚,原因係已經唔愛我,同我一齊佢面對唔到我面對唔到自己對我做過既傷害,同埋覺得大家好唔夾,根本行唔到落去。其實一個月前佢已經堅決地提出離婚,果陣我未知有第三者,佢果陣既理由係我喺佢低潮時唔關心佢令佢好失望令佢對我無左愛,同埋大家好唔夾,我果陣求佢再試,去見婚輔導,但原來一切只係hea我,佢打算試兩個月再同我講離婚。
我地而家分左居,我好想佢能夠回頭,但而家佢一啲挽留既心都無,我地又分開左,似乎我無咩可以做到,只能等佢自己覺醒回心轉意,就算我有所改變佢而家都唔會睇得到。
我好灰,好無力,想挽救但根本無野可以做到,可唔可以比啲意見我,以呢個情況其實佢回頭機會係咪好低,我係咪應該要放棄,我可以點做
我係睇到佢地既合照而揭發件事,相入面既佢地係好sweet好sweet,兩個都唔似係玩,事實c6都認有投放感情落去,呢啲相好困擾我,成日諗起佢地好sweet既畫面,好痛苦

大宅

回覆 babyjane09 的帖子

我覺得佢話同你唔夾係藉口,拍拖1咁耐,係唔夾就唔好結婚,佢因為有小三,搵唔到理由同你離婚先咁講啫

侯爵府

個女人未必知佢結左婚
一知可能就分手

未絕望的

珍珠宮

得嗰幾個月貨仔,有新鮮感興奮得多啦,同你一齊十幾年所有嘢變成習慣,悶好多,但係一齊十幾年好多嘢都磨合好,你估再同一條新女磨合容易嗎?
唔好理佢,增值自己,睇吓d外遇男心路歷程,當時間一耐同條女有問題就會諗起你,到時你先決定要唔要佢啦

男爵府

babyjane09 發表於 18-12-22 12:52
我同老公拍拖13年,結左婚八個月,岩岩發現佢有外遇,佢聲稱只係一齊左兩個月,佢好堅決要同我離婚,原因係 ...

你放手佢都仲有可能玩厭咗返嚟
死纏住唔放只會令佢討厭你
先置諸死地而後生,就算最後挽救唔到,都叫放生自己

男爵府

熱血金章

其實當初結婚是由誰人先提出呢?

一齊13年零8個月是一段不短的日子,彼此的優缺點大家應該心中有數吧!我覺得他再無法忍受,才會行這一步;冰封三尺非一日之寒,第三者只是你們之間的導火線。

此刻的妳一定很傷心和痛苦,找家人或朋友傾下吧!壞情緒屈在心𥚃好容易抑鬱的。呢段基本上妳乜都做唔到,先好好調整心情吧!有d事情係需要時間去沉澱,妳想急也急不來呢!

努力加油!

複式洋房

Bob_Lennon 發表於 18-12-22 16:23

一齊13年零8個月是一段不短的日子,彼此的優缺點大家應該心中有數吧!我 ...

結婚前兩三年我問過幾次有咩plan,都無實際講幾時,都係等佢求婚

複式洋房

Bob_Lennon 發表於 18-12-22 16:23

一齊13年零8個月是一段不短的日子,彼此的優缺點大家應該心中有數吧!我 ...

你講得好岩,我回望返我有好多位都做得唔好,所以今次件事我唔會完全話係佢責任,我都要承擔部分
我今次真係上左寶貴既一課

大宅

我同老公拍拖13年,結左婚八個月,岩岩發現佢有外遇,佢聲稱只係一齊左兩個月,佢好堅決要同我離婚,原因係 ...

你有2個月時間,因為香港婚姻制度,要結婚滿1年先可提出離婚的……

子爵府

回覆樓主:

如果對方咁決斷
我會放手
因為我想自己盡快能療傷
然後從新出發
十幾年感情,個男人都可以咁兒戲
無諗去修補就話斷
我會成全佢
尤其無仔女
我會找過個更好
找唔到都總好過同個衰人一齊

男爵府

為什麼不找第二個呢?

子爵府

畀面勳章

男人做到咁堅決,是好難挽救的。。
既然已經唔愛你,不如及早放手,去找尋新愛

大宅

留到個人,都留唔到個心,既然你都明知佢去意已決,做乜都冇用。

男爵府

其實你除左對自己好啲唔好再比佢拖垮情緒之外,基本上你無咩做到,呢個男人對左你咁耐原來都唔係想同你行落去,一有機會佢就可以離開你不再留戀,我明白你而家好沮喪充滿無力感,佢已經有另一個她取代左你,你還等什麼?沒有她都會有別人,呢次當係比你上一課睇清一個相處了十多年既枕邊人,有時面對呢啲事好無奈,婚姻都是一場賭博,而家可以做係盡快收拾心情對自己好一點,有能力就換個新環境重新出發

男爵府

熱血金章

這個世上沒有任何完美的人和事,而且兩個人相處這門最艱深的學問更加是邊學邊行邊探索呢!
雖然現在是艱難傷心的時刻,但藉著這件事讓妳能更加認識自己,從而改善自己,悅變一個全新的妳。

babyjane09 發表於 18-12-22 18:57
你講得好岩,我回望返我有好多位都做得唔好,所以今次件事我唔會完全話係佢責任,我都要承擔部分
我今次真 ...

公爵府

只能講妻不如妾,妾不如偷,偷不如偷唔到,宜家你c6係熱戀期,過咗一樣嘅,以後佢就知

子爵府

算吧,放下,新一年新開始

男爵府

就算佢現在回頭, 你真的能接受嗎? 以後就可以當無野發生過嗎? 表面上回頭, 實質上無斷....到時咪仲傷....

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

可以做D咩?傻豬嚟嘅,梗係列張清單同佢分身家啦,諗深一層,男方噤決絕都係好,好過拖泥帶水,離又離唔到,個心又悟係你到,今次當作經驗,買個教訓,下次就做得更好了,哩D就係唯一嘅得著……祝好
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

其實你早發現……開心先係!!亦好彩你冇小孩,走可以好安心!!!找一個对你更好的男人!!加油……………………

首頁

尾頁

跳至