自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

男爵府

回覆樓主

好好(emoji)
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

伯爵府

Mm233 發表於 18-12-22 17:36
https://viu.tv/encore/where-you-live

尼個世界邊有免費午餐,人地交稅多

大宅

angiehouse 發表於 18-12-22 18:01
有福利有退休金唔怕交

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

好吸引, 好好睇...

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

移民囉

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

https://viu.tv/encore/where-you-live

丹麥好正

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

我地交稅比人用,唔係自己

大宅

2019新春慶豚圓

人哋交稅多,生活好樸素
無乜話買名牌,好少出去食飯

子爵府

2019新春慶豚圓

chengcheung 發表於 18-12-22 19:36
人哋交稅多,生活好樸素
無乜話買名牌,好少出去食飯

同意

伯爵府

咁外國始終地大麻,又吾同既。我喜歡香港既特色:地少、屋細但交通勁方便、服務又快、食物選擇又多

大宅

2019新春慶豚圓

Mm233 發表於 18-12-22 18:12
有福利有退休金唔怕交

當你人工嘅一半交咗税,你就唔會咁諗,平時出街消費係好高,無咩事都唔會出街食飯

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

lam133 發表於 18-12-22 19:32
我地交稅比人用,唔係自己

大宅

ctsang 發表於 18-12-22 20:26
當你人工嘅一半交咗税,你就唔會咁諗,平時出街消費係好高,無咩事都唔會出街食飯
...
我又唔覺出國旅行既西人少,人地地方大餐廳遠當然少出街食飯

講真好似香港咁普遍出街食飯少見就真(因為人地超市平好多,出街食同屋企食相差5,6倍,但香港差2-3倍)。

而且你覺得香港番工交少2X%稅真係慳好多咩? 人地又唔駛俾家用父母、又唔駛為自己退休儲錢、醫療教育福利又夠(除美國)

翡翠宮

2019新春慶豚圓

ctsang 發表於 18-12-22 20:26
...

佢地根本吾會下下出街食飯

大宅

SaBB 發表於 18-12-22 19:54

咁外國始終地大麻,又吾同既。我喜歡香港既特色:地少、屋細 ...
前兩日有單400呎住7個人不過你喜歡屋細香港又真係好岩你。只能講人人口味唔同

大宅

2019新春慶豚圓

Mm233 發表於 18-12-22 20:46
我又唔覺出國旅行既西人少,人地地方大餐廳遠當然少出街食飯

講真好似香港咁普遍出街食飯少見就真(因為人 ...

都係個句,你睇我好,我睇你好,我就係嫁咗去歐洲福利國,税就真係交唔少,睇醫生係平D,自己比25%,政府出75%,我99得200euro退休金,因為要做滿42年先可以有full pay,佢做唔滿42年
係福利國,最好係百無,靠政府養,你有少少錢,政府就會抽税,咩電視税,住屋税,差响,仲有遺產税都唔少,諗住有間屋傳比個仔,政府都要收你20%遺産税,如果想張間屋傳比非親屬關係嘅人,政府收60%税

公爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

香港人只是生存而己。

珊瑚宮

回覆樓主:

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

依家我有交稅,但d公屋係俾唔做野既人住喎,咁比較。。唔一樣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊