自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章

請問大家知唔知道坐和諧號高鐵動車,大連——長春——哈爾濱這幾段,有關行李箱尺寸有限制,在國內段行李箱過大,是否罰款便可解決?
謝謝各位解答

男爵府

2019勳章

kamanma 發表於 18-12-23 19:26
請問大家知唔知道坐和諧號高鐵動車,大連——長春——哈爾濱這幾段,有關行李箱尺寸有限制,在國內段行李箱 ...

據我所知,我搭過好多次國內高鐵,超大行李箱都可以上高鐵。好多民工拖幾個行旅箱都無問題

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章

dxf920 發表於 18-12-23 20:00
據我所知,我搭過好多次國內高鐵,超大行李箱都可以上高鐵。好多民工拖幾個行旅箱都無問題
...

謝謝解答
咁就好了,我下星期出發HK 坐 Ca 去只限寄倉一個喼,之後高鐵又話有尺寸限制,旅行社提供資料不可超過158 釐米,咁細個喼天寒地凍放件褸加對雪boots , 個喼都冇乜位淨
請問行李是否好似HK 機鐵咁放頭尾二邊,放行李地方沒有鎖....都係要自己小心釘住,提防有高鐵老鼠?

Hello...

男爵府

2019勳章

kamanma 發表於 18-12-23 20:18
謝謝解答
咁就好了,我下星期出發HK 坐 Ca 去只限寄倉一個喼,之後高鐵又話有尺寸限制,旅行社 ...

高鐵頭尾車廂連接地方有擺放超大行李箱,但真需要時刻睇住行李箱,怕有人順手牽羊。
如果手提行李箱可以放在自己座位上方,或者座椅下面。

水晶宮

dxf920 發表於 18-12-23 23:35
高鐵頭尾車廂連接地方有擺放超大行李箱,但真需要時刻睇住行李箱,怕有人順手牽羊。
如果手提行李箱可以放 ...

清楚明白曬. Thanks
Hello...

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

原則上無限制
不過太大未必上到上邊嘅行李架
太大嘅話有可能被要求放近車門嘅行李位
問題不大,不過要看管財物
貴重嘢都係跟身…

水晶宮

rabbit75 發表於 18-12-24 09:41
原則上無限制
不過太大未必上到上邊嘅行李架
太大嘅話有可能被要求放近車門嘅行李位

我個喼28寸左右,屋企人就有大有中,蝦子餅話今天去買把類似單車鎖,將二三個喼個handle 位穿在一起鎖住希望好D 喎。
就係怕被安排的座位多數都望唔到D 喼...邊有咁好彩個位會望到。
謝謝提醒

Hello...

男爵府

2019勳章

kamanma 發表於 18-12-24 09:59
我個喼28寸左右,屋企人就有大有中,蝦子餅話今天去買把類似單車鎖,將二三個喼個handle 位穿在一起鎖住希 ...

如果高鐵上多空位,你可不按票座位就坐,隨便任坐空位座,就可以坐近行旅箱的位置睇住行旅箱。

水晶宮

dxf920 發表於 18-12-24 18:04
如果高鐵上多空位,你可不按票座位就坐,隨便任坐空位座,就可以坐近行旅箱的位置睇住行旅箱。
...

very good 非常的提示....thank you so much n
Merry christmas (emoji)
Hello...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊