自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

如題

大宅

C6 想中老年創業喎,其實有冇可能?

男爵府

2019新春慶豚圓

做飲食你要唸清楚,差唔多成日都唔洗訓,人又難請,計清楚條數先好

大宅

thomas_so33 發表於 18-12-23 21:14
做飲食你要唸清楚,差唔多成日都唔洗訓,人又難請,計清楚條數先好

佢想我搵課程比佢學下怎樣整車仔麵先。

他說現在搵吾到邊度有得去學

男爵府

2019新春慶豚圓

最好係去做下,一來知回做,二來真實知到咩一會事

wcpcelia    發表於 18-12-27 17:01
Poyau    發表於 18-12-26 01:06

男爵府

tusenwanee 發表於 18-12-23 21:17
佢想我搵課程比佢學下怎樣整車仔麵先。

他說現在搵吾到邊度有得去學

工聯會睇下有無

男爵府

tusenwanee 發表於 18-12-23 20:56
如題

應該冇得學掛,最好自己去搵份車仔面工黎做下,做做下就會識...
不過我都想開間車仔面檔......過多幾年先
本身我老公都開左間茶記,我就想自己試下

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

回覆樓主:

我之前去油麻地星廚學校學過蛋糕、月餅知道佢地都有中式個d學,但現在近新年唔知佢開唔開車仔麵班,你可查一下係唔係你想學個d。

琥珀宮

tusenwanee 發表於 18-12-23 20:56
如題

erb

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。  

討厭衣来伸手 ,  饭来张口者 , 伸手党者。及想攻擊性就別討論交流吧。

大宅

回覆樓主:

家人好多年前試過,我有幫手,捱咗年半結業,結論: 飲食唔易做,要守又要好捱得,早起晚睡,身心都好大壓力,舖租又貴,仲要有人幫手,請人好勞氣,sorry,唔係潑冷水,係要諗清楚,無家庭負擔還可,否則......

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

學課程無咩用,好多時間係上理論課,
要知適唔適合自己做,去啲車仔麵店打工最實際,
點營運,點煮,過程,實際體會,
最緊要自己計好條數,開業容易守業難

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊