自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近依2個月覺得自己有好嚴重既焦慮症,不停覺得自己有唔同既病,成日不停檢查自己既身體有啲咩唔舒服,喺依2個月已經睇左3、4個唔同既專科,依個月頭連工都返唔到,都唔知係咪因爲生左小朋友後好怕死
自己明知咁樣好辛苦,但就控制唔到自己去咁諗,我知道我咁樣其實應該要睇醫生,但有冇其他JM試過咁樣,可以有咩方法放鬆啲

男爵府

Pokiyim 發表於 18-12-24 00:55
最近依2個月覺得自己有好嚴重既焦慮症,不停覺得自己有唔同既病,成日不停檢查自己既身體有啲咩唔舒服,喺 ...

Me2

複式洋房

yandy.yandy 發表於 18-12-24 00:56
Me2

你而家都係咁?定係曾經試過

男爵府

最近依2個月覺得自己有好嚴重既焦慮症,不停覺得自己有唔同既病,成日不停檢查自己既身體有啲咩唔舒服,喺 ...

如果覺得自己不能放鬆,不如及早找專業人士幫助
其實而家睇心理醫生同精神科都好普遍,不用擔心
祝早日解開焦慮

複式洋房

^^Hannah^^ 發表於 18-12-24 01:01
如果覺得自己不能放鬆,不如及早找專業人士幫助
其實而家睇心理醫生同精神科都好普遍,不用擔心
祝早日解 ...

多謝你,因為自己好唔想食藥,驚一食藥就會依賴左,所以一路都冇去睇

男爵府

Pokiyim 發表於 18-12-24 01:07
多謝你,因為自己好唔想食藥,驚一食藥就會依賴左,所以一路都冇去睇

唔洗擔心喎
醫生係唔會亂開藥比人食嫁
我諗如果你唔係太嚴重,唔會第一次就開藥卦
心理醫生係傾下計,從而解開你嘅焦慮
仲有啊!病向淺中醫麻
又或者你可以去睇下中醫啊!中藥都有藥材係可以幫助精神上嘅問題
例如失眠緊張等等

男爵府

Pokiyim 發表於 18-12-24 01:07

哈哈(emoji)
你未睇醫生又焦慮啦?
又驚會依賴藥物啦?
你未試過點知呢?
同自己講,唔好樣樣野未做先驚
bb仔未學行就驚跌,咁又點會識行呢?
唔好樣樣野諗到最差最壞麻,凡事總有多面。
加油(emoji)(emoji)

複式洋房

^^Hannah^^ 發表於 18-12-24 01:50
哈哈(emoji)
你未睇醫生又焦慮啦?
又驚會依賴藥物啦?

Haha 係呀 好多野未發生已經驚定先
自從bb出左世後自已就變到好細膽,自己又好bb又好 一有啲咩唔舒服就會上網search,愈search就愈驚,我有睇緊中醫呀,但都冇咩特別,仲俾個中醫鬧我咁樣咩都驚一餐點樣活到老
多謝你,其實有人同我傾下會好好多,但始終老公唔係好明白我,覺得我咁樣會影響到呀囡

水晶宮

我試過,不過應該唔係好嚴重,最後係靠自己好,唔係藥物

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

早幾日有幾個JM 講焦慮症, 以前都有人講, 你可以睇下人地既心路歷程, 同埋克服方法.

同埋網上搵資料我傾向睇英文網站多d, 因為較中肯. 另外睇呢d 資料唔好過份盡信, 有問題應該問醫生.

複式洋房

貧窮媽媽 發表於 18-12-24 03:07
我試過,不過應該唔係好嚴重,最後係靠自己好,唔係藥物

想請問你用左幾耐時間?
我都打算set個時間俾自己,唔得就會去正視

複式洋房

bosch 發表於 18-12-24 05:43
早幾日有幾個JM 講焦慮症, 以前都有人講, 你可以睇下人地既心路歷程, 同埋克服方法.

同埋網上搵資料我傾向 ...

唔該哂你 我陣去搵下。

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 睛靈勳章 畀面勳章

回覆 Pokiyim 的帖子

樓主,你要去睇醫生呀,食左藥就好快好的,因為我老公也有焦慮症幾年了,暫時沒有太大後為症,個人又開心返,好過未醫之前,日日話自己頭暈,日日無心機,做人最緊要過的開心,明明有藥可醫,點解唔醫呀,辛苦了自己.
而且食了某斷時間醫生會試停藥的,但我老公不成功,停了幾個月後又話又有頭暈感覺出醫,所以同了醫生講,再吃返血清素半粒,一個一星期已見效,無再話頭暈.依家我地日日去跑步做運動,希望不夠將來可以不靠藥物,都可以正常生活.大家加油

子爵府

做運動,跑步

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我曾經試過, 去咗睇中醫, 食咗兩個月藥,而家無事了.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

Pokiyim 發表於 18-12-24 11:00
想請問你用左幾耐時間?
我都打算set個時間俾自己,唔得就會去正視

計返應該有一年

大宅

我,嚴重時出唔到街,唔睇得新聞,當時連親子王國都唔敢上,怕睇到唔好既負面既野,冇胃口食又瞓唔到,一星期瘦幾磅,亦試過覺得抖唔到氣就死冲左去睇急症,E生只轉介去睇精神科,話我未有傷害人同自己既傾向,暫時未有藥俾我。跟著我發住婢氣咁求佢:我而家好辛苦唔保證會做出D咩,可唔可以開D安眠或放鬆藥俾我,最後開左俾我
之後係健康院遇到個好好既E生,開左血清素每次半粒,佢建議食一年,我食左9個月自己停左,轉睇一排中E,而家好返幾年啦。
所以建議你睇E生,好多嚴重情緒病患者明知自己有事又吾肯面對而造成悲劇。
一個人有病而又肯面對已好左一半,加油

侯爵府

回覆樓主:

請問你有沒有自言自語的情況?
我朋友一開始發現她老公有胡思亂想和自言自語的行為,確診焦慮症。醫生建議入住精神科醫院住一個月,他開頭唔承認有病及拒絕入院,經家人子女勸說先肯入住,現在好番好多,但要覆診食藥。所以焦慮症不是單一胡思亂想,而是有很多怪行為出現,所以一定要有專業人士去判斷,唔好自己比一般人緊張就懷疑自己焦慮診,事情可大可小,祝福,希望你一切安好

禁止訪問

大宅

樓主你係焦慮症嘅疑病症,早d睇醫生,張堅庭都有應該嚴重d。快d睇醫生

首頁

尾頁

跳至