產前產後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019新春慶豚圓 2019勳章

預產期11.17
Bb仲未肯出嚟,等到11.26號,跟住醫生個期翻去催生,8:30入院,去產前病房,醫生檢查之後話子宮未夠成熟,同我講聽日先會塞藥落個子宮到軟化佢,然後就幫我種鹽水豆同埋用胎心機keep 住check個胎心,然後姑娘會俾個手掣你,BB有郁一下就禁一下,然後我係瞓着咗冇禁到個手制,本來博半個鐘,搞到我博左兩粒鐘。晏晝12點到1點係探病時間,一直到12:15仲未見我老公岀現,原來我老公以為係12點半到1點半,結果我叫佢翻返屋企唔使過嚟,因為過到嚟都係得一陣時間。第一次胎心機,話我bb心跳五正常,不過安全起見,要我晏就再博胎心機,睇下再塞5塞藥,其實應該係移左位續。。(1)

複式洋房

KellyBabykiss 發表於 18-12-24 17:08
預產期11.17
Bb仲未肯出嚟,等到11.26號,跟住醫生個期翻去催生,8:30入院,去產前病房,醫生檢查之後話子 ...

食完醫院餐之後,再博第二次胎心機,ok心跳正常,3:30醫生就走左過黎幫我塞藥,過程有些小五舒服,塞完藥就博第三次胎心機。我老公怕我夜晚肚餓,去買定四盒朱古力曲奇餅,係夜晚嘅探病時間5:30-7:30就拎左黎比我。夜晚10點半已經熄晒燈,其實我好驚黑㗎,到凌晨12點半,有少少痛,2:30有一攤血係護墊到,我驚,不過我冇同姑娘講,因為之前聽醫生講話內診完會有血,哈哈。嗰晚老公同朋友出去食宵夜,好驚佢飲咗酒第二日搵唔到佢,我心諗如果我生點算啊,不過事實係未生得出既。 續。。(2)

複式洋房

KellyBabykiss 發表於 18-12-24 17:11

食完醫院餐之後,再博第二次胎心機,ok心跳正常,3: ...

到第二朝九點半,醫生內診完之後就話產房一有位就推我落去,到11點幾醫生就幫我係產前病房穿水,超級唔舒服仲要有啲痛添,然後幫我打咗催生素,感覺到一直有陣痛既感覺,姑娘行埋黎問我要唔要止痛機,更係要啦,哈哈,止痛機係貼係背脊,連住一個手掣,然後你覺得痛嘅時候你就可以較度數震動,震動嘅時候就可以舒緩你嘅痛楚,一直到晏晝嘅探病時間,我老公睇住我痛左成個鐘,見到佢個樣好似好心痛,但係佢同我講嘢我已經痛到唔想應佢。。續(3)

複式洋房

KellyBabykiss 發表於 18-12-24 17:15
到第二朝九點半,醫生內診完之後就話產房一有位就推我落去,到11點幾醫生就幫我係產前病房穿水,超級唔舒 ...

一個鐘嘅探病時間係好少㗎咋,話咁快佢就要走啦,點知係佢走咗唔夠10分鐘既時候,姑娘行埋黎同我講話可以落產房,叫我通知我老公然後熄電話,我嗱嗱臨打電話俾我老公,叫佢返番轉頭,點知落到產房,個助產士話老公未入得黎,因為我一度都未開,跟住我又打俾我老公,同佢講話未入得,真係好無語。。。。續(4)

複式洋房

KellyBabykiss 發表於 18-12-24 17:17
一個鐘嘅探病時間係好少㗎咋,話咁快佢就要走啦,點知係佢走咗唔夠10分鐘既時候,姑娘行埋黎同我講話可以 ...

時間越嚟越耐,我既痛越嚟越勁,痛到我抖唔到氣,然後啲姑娘就話,我唔抖氣BB都會抖唔到氣,但係我痛到控制唔到自己嘅呼吸,不停聞笑氣,感覺痛楚並沒有減輕,我唯有不斷叫喊,好痛丫好痛丫,姑娘同我講,痛就聞笑氣啦,不過我聞笑氣聞到好想嘔,我冇理佢,佢就鬧我揸住冇用㗎,你痛你就聞啦,之後我嘔到成身都係,幾個幫我抹身。時間好漫長,終於等到探病時間,我老公望住我係張床到掙扎,就學姑娘不停叫我問笑氣,我痛到個身喺度反下反下,望住我老公個下我喊咗,我覺得我忍受唔到,好辛苦唔想生,然而探病時間係過得好快,老公同我講佢係出邊等我,佢唔返屋企啦續。。(5)

複式洋房

KellyBabykiss 發表於 18-12-24 17:21
時間越嚟越耐,我既痛越嚟越勁,痛到我抖唔到氣,然後啲姑娘就話,我唔抖氣BB都會抖唔到氣,但係我痛到控 ...

我感覺到有種好想大便嘅感覺,忍五住想岀黎甘,我不停大嗌,五得啊好急啊我,姑娘見慣見熟,冇理我全部出晒去,仲要熄埋我盞燈。係呢個時候已經打過兩支止痛針,依然冇乜用甘,我好想開刀,一了百了,姑娘入嚟同我講,我捱到10點半就可以去開刀,我當然第一時間通知我老公,終於等到10點半麻醉師過嚟同我講解話半身麻醉,簽完同意書就去手術室啦。麻醉嘅過程中,未搵到啱嘅位又不停咁陣痛,又要抱住個膝頭哥,果刻又要唔敢亂咁郁,好想快啲搞掂,結果丫b 11點岀世lu,出世清潔完之後抱左BB俾我望一眼,同我講話係女仔嚟既,之後就抱走咗,到我埋尾聯針。續。。(6)

複式洋房

KellyBabykiss 發表於 18-12-24 17:24
我感覺到有種好想大便嘅感覺,忍五住想岀黎甘,我不停大嗌,五得啊好急啊我,姑娘見慣見熟,冇理我全部出 ...

到咗產後病房,姑娘一直幫我量住血壓同心跳,發現我心跳快又血壓低。因為我開刀,BB唔係長時間放係我隔離,但係我餵母乳,所以食嘢時間就會抱翻過嚟,不過傷口痛到係轉身都轉唔到,後來因為未上奶覺得BB好可憐冇嘢食,叫咗姑娘補奶粉比佢食,依舊探病時間姑娘係會推翻BB出嚟。如是者,我好似個殘廢甘,插着尿喉,吊住鹽水 足足兩日,m巾丫褲丫刀係有醫院d姐姐換既,我望到條網褲全部血刀五幫我換,淨係換左兩塊新m巾落去。。生完第三日晏晝就幫我拆咗尿喉,然後BB就放左係我隔離la,之後BB嘅尿片同埋奶粉都要自己搞掂,呢啲好快上手,第四日朝早洗完傷口聽完岀院講座就走得lu

珍珠宮

2019勳章

KellyBabykiss 發表於 18-12-24 17:28
到咗產後病房,姑娘一直幫我量住血壓同心跳,發現我心跳快又血壓低。因為我開刀,BB唔係長時間放係我隔離 ...
唔該,想問瑪嘉烈鍡梗邊隻奶粉?

複式洋房

joycehang41010 發表於 18-12-26 11:47
唔該,想問瑪嘉烈鍡梗邊隻奶粉?

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

別墅

2019新春慶豚圓

KellyBabykiss 發表於 18-12-24 17:28
到咗產後病房,姑娘一直幫我量住血壓同心跳,發現我心跳快又血壓低。因為我開刀,BB唔係長時間放係我隔離 ...

謝謝你的詳細分享。可否分享多少少,簡單來說,你大痛左幾多個鐘? 宮頸開到幾多後才決定轉開刀? 開刀後傷口痛嗎?

複式洋房

Rabbit_cat 發表於 18-12-27 16:46
謝謝你的詳細分享。可否分享多少少,簡單來說,你大痛左幾多個鐘? 宮頸開到幾多後才決定轉開刀? 開刀後傷 ...

朝早11點幾穿完水過一陣就開始痛,痛到夜晚10點半到開刀la已經,甘我又冇刻意問宮頸開左幾多,有得開刀太開心..haha,我覺得開完刀係連大笑小小刀痛,仲有咳都會痛

珍珠宮

2019勳章

KellyBabykiss 發表於 18-12-27 13:03
唔該哂

珍珠宮

2019勳章

KellyBabykiss 發表於 18-12-27 19:16
朝早11點幾穿完水過一陣就開始痛,痛到夜晚10點半到開刀la已經,甘我又冇刻意問宮頸開左幾多, ...
開刀幾耐好返?

複式洋房

joycehang41010 發表於 18-12-27 20:18
開刀幾耐好返?

開完刀果一個星期會痛d,之後慢慢好快好

珍珠宮

2019勳章

KellyBabykiss 發表於 18-12-28 02:16
開完刀果一個星期會痛d,之後慢慢好快好
咁都快喎,我朋友係政府開刀痛左2個幾月先好返,所以好驚政府開刀

複式洋房

joycehang41010 發表於 18-12-28 02:23
咁都快喎,我朋友係政府開刀痛左2個幾月先好返,所以好驚政府開刀

我岩岩一個月,已經五係好痛

珍珠宮

2019勳章

KellyBabykiss 發表於 18-12-28 15:18
我岩岩一個月,已經五係好痛
咁就好,傷口唔同心情照顧bb都靚d

複式洋房

joycehang41010 發表於 18-12-28 22:31
咁就好,傷口唔同心情照顧bb都靚d

大宅

joycehang41010 發表於 18-12-28 02:23

我喺QM食全餐生, 凌晨生咗, 第2日下晝都落到床, 好好喎....有止痛藥食完可以忍受喎, 一星期都行動自如, 我老公都話邊有人開刀行得快過佢架

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊