懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019勳章

醫生話少於4mm就無問題,但有一邊有6.3mm,比正常大左,叫腎積水。

由於我已做T21,報告無問題,應該排除唐氏,不過醫生又講到好小事咁,話有可能出世就會無事,同可以解決的問題。

雖然今日醫生照左好多野全部都無問題,羊水,手仔腳仔器官等都無問題。但依家有小小問題我都好擔心。

PS:各位媽媽有冇人試過呀?

由於我做T21先,報告係咪可信?

複式洋房

2019新春慶豚圓

bamamaba 發表於 18-12-24 22:29
醫生話少於4mm就無問題,但有一邊有6.3mm,比正常大左,叫腎積水。由於我已做T21,報告無問題,應該排除唐氏 ...

大仔都係照結構嗰陣話兩邊腎都大左(大幾多唔記得左)

醫生話係常見情況,通常大大下會自然收細返
我30週再返去照結構(淨係照返個腎),比20週時細左但都係比正常大左小小
跟住攞返個結構報告比公院,等出世後公院兒科再跟進

So far 出世後腎size 正常,冇事
唔洗太擔心

別墅

2019新春慶豚圓 2019勳章

醫生話少於4mm就無問題,但有一邊有6.3mm,比正常大左,叫腎積水。由於我已做T21,報告無問題,應該排除唐氏 ...

我果仔又係咁
結構果陣左邊大啲,右邊正常
QE喺我大約30週再安排詳細檢查,都係左邊大過右邊
出世4日後再檢查,左邊1.1;右邊0.6
話要做兩個檢查
我屋企人叫我搵私家睇睇先
3星期大再睇私家,左邊0.6,右邊正常
即係細左

諗住同政府講有一個檢查唔做住(因為由菇菇吉一條管入去再輸入一啲唔知咩液體去檢查,我覺得太痛,唔想佢做)

Check多次超聲波先,睇下會唔會左邊都變正常

大宅

2019勳章

may_lee2007 發表於 18-12-25 02:06
大仔都係照結構嗰陣話兩邊腎都大左(大幾多唔記得左)

醫生話係常見情況,通常大大下會自然收細返

我發覺大部分腎大左都係男b

咁我係私家照架,佢都有比個報告我話比公院
但我之後都係返健康院檢查,係咪照比佢呢?
會唔會政府醫院會安排我照多次呢?

複式洋房

2019新春慶豚圓

bamamaba 發表於 18-12-25 11:53
我發覺大部分腎大左都係男b

咁我係私家照架,佢都有比個報告我話比公院

公院兒科喺出世後會安排照多次超聲波(我出院嗰陣比埋超聲波約期紙我)

我都有問健康院要唔要結構份報告,不過佢地話醫院會跟進就冇要我份copy
健康院除左打針之外真係咩都唔會理

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

醫生話無事,就唔洗太擔心,我朋友依家30+,大細腎。

洋房

我b都係政府第一次照結構話腎盂漲,但就無講比正常大左幾多,即刻安排左一星期後由另一個較有經驗既醫生再照。
中間咁岩我私家又照左結構。同私家講政府check到腎盂漲,咁私家都幫我特別check真啲,發覺真係既,但其他就一切正常。
到第二次政府照結構,醫生先講多少少,話上次度到大左好多,今次度就只係一邊5-6mm,岩岩過左標準,等b到32週再照睇下點。
我有做nifty pro,全部低風險。初時好擔心架,但後尾問左幾個醫生都話無乜大問題,好多男b都係咁,到出世可能就無事,依家都無野做可以幫到,唯有希望阿b平平安安啦。

大宅

2019新春慶豚圓

好小既事黎,我個仔出世後3個月自已細番,一歲再番醫院到照多次如果無漲到就可以byebye

大宅

2019勳章

mango2016 發表於 18-12-27 05:27
我b都係政府第一次照結構話腎盂漲,但就無講比正常大左幾多,即刻安排左一星期後由另一個較有經驗既醫生再 ...

我地程況都好似

你依家幾週呀?

你都好啲有政府幫你check 咁多次

我呢區間政府唔包做結構,我只去私家做咋

下次產檢唔知私家會唔會照多次?

我上網查過好多人同醫生都話可能出左世就無事

又話唔關飲食方面,無咩可以做到

唯有靠呀b睇下佢識唔識排返出黎,

因為個腎未完全成熟,好似到30週左右先算

我地大家同呀b一齊加油啦

大宅

2019勳章

邱優 發表於 18-12-27 08:47
好小既事黎,我個仔出世後3個月自已細番,一歲再番醫院到照多次如果無漲到就可以byebye
...

多謝你!
你仔仔咁叻,一定無事架

洋房

bamamaba 發表於 18-12-27 11:58
我地程況都好似
你依家幾週呀?
你都好啲有政府幫你check 咁多次

我依家27w,咁岩尋日返去睇開既婦科私家普通產檢
同佢講返結構個結果,佢都有幫我照下bb個腎
今次佢照兩邊都係3mm,佢話今次照又無問題喎,有可能同bb姿勢有關,有時咕咕如果屈起可能排唔清尿,到bb換姿勢排得清啲尿就會細返。如果你定期有做開普通超聲波產檢,下次都不防睇下有無改善。
一齊為bb打氣

大宅

2019勳章

mango2016 發表於 18-12-28 07:29
我依家27w,咁岩尋日返去睇開既婦科私家普通產檢
同佢講返結構個結果,佢都有幫我照下bb個腎
今次佢照兩邊 ...

真係好啦bb無事

我唔知係咪擔心得滯,分泌物有啲奇怪?你有冇試過?

咁樣似唔似流啡?使唔使睇醫生?距離下次產檢
仲有差不多一個月,通常小便完抹2,3下就咁既程況!對唔住,比你睇啲奇怪相

洋房

bamamaba 發表於 18-12-28 12:36
真係好啦bb無事

我唔知係咪擔心得滯,分泌物有啲奇怪?你有冇試過?

我又無試過有咁既分泌
仲有咁耐先檢查,擔心既話搵醫生check一check啦
有細菌影響到bb就大件事
睇一睇醫生買個平安呀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊