自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

chichiho 發表於 18-12-25 21:32
賓?
佢哋做做下就會不甘工人身份,我遇過2個

不如升佢呢為經理或CEO,只是一個名稱罷了!
明明打工仔咪打工仔,我返工叫我老闆唔好再話我係打工,因為我接受唔到囉,叫我做總裁啦!佢都傻傻地,明明係閒又要想做庒,有病!比我唔會睬佢,唔撈過主啦

翡翠宮

回覆樓主:

唔鐘意做姐姐就唔應該嚟打工

水晶宮

回覆樓主:

佢地係嗰邊係大學生,過到嚟做工人,而係香港確實係有隱形的階層觀念,係外國就少呢個情況,外國地方佢地僱傭與僱主的關係,係helper(幫手) 請人返嚟係幫手,是平等,如同國際象棋沒一隻棋子是王道,只有唔同功能的琪,而姐姐們就是這樣的心理,僱主有的是錢,工人有的是時間和體力 ,只是供與求的平等關係

下次有人提工人姐姐這名詞,你加一句,佢唔係工人而係我的 good helper 讓佢知你並沒睇唔起佢

有仇視姐姐的,曾遇過衰姐姐的,當睇我唔到,別回應我,別咬住我唔放,我只是發噏風

子爵府

ope 發表於 18-12-25 00:39
我家有個本來好串但算幾好的姐姐 A 已經做了幾年,但因為越來越串所以我揾了個新姐姐 B 來,點知 B 是弱聽 ...

咁嘅情况,個人係唔夠自信,所以自悲,用傲慢態度來掩飾自己嘅自悲,佢係睇唔起自己做傭工,或者不甘心做傭工

冇人幫到佢,我唔會理,費事嘥精神,盡量利用佢嘅長處。如果佢係屋企做到嘢,就用盡佢

另一工人就出街幫手

公爵府

ope 發表於 18-12-25 01:02
這個唔懶,好勤力、醒目、有 sense , 清潔、除了太串之外,在家85 分

但出街她好似唔願意應我咁

要視乎自己小朋友有幾大,不帶工人出街,也是好事,但她自己也不認同自己的工作,不尊重自己的職業,她想怎樣呢?態度也是重要的,也怕影響小朋友

男爵府

回覆樓主:

我諗佢想加人工或者駁炒,拎埋長服返去做有萬人敬仰嘅顧問。

侯爵府

ope 發表於 18-12-25 01:00
另一個就是買餸煮飯㷛湯淸潔,一天 10 小時好勤力,但湊小朋友好「拿西」,可能因為佢未生過

這個是好媽 ...

湊小朋友好「拿西」咁點會係好媽媽?
佢已經搵夠錢上咗岸,食住你,快手搵新人吧。

侯爵府

chichiho 發表於 18-12-25 21:32
賓?
佢哋做做下就會不甘工人身份,我遇過2個

係,好要面子,好驚人睇少,第三年開始不甘心是姐姐,出街我叫佢幫手什麼她也不會即時應我

侯爵府

她好要面,不懂用的電器全部亂來,8Kg 的洗衣機她放一件 T shirt 入去 spin , 問佢一件 t shirt 點解唔手扭?佢話唔夠力

然後有一天,部洗衣機出煙

她說:這部洗衣機一直也「嘭嘭聲」(因為佢每天下午冲涼後也只 spin 兩件衫)現在出煙也是很正常

佢個人好有自己一套,已經唔會話得聽,玻璃心、自尊心好強、也很喜歡講是非

我還忍佢是因為佢今次再返香港打工是我叫的,她好似「豪比我」咁款,覺得自己屈就、好大支嘢為了幫我而返來,佢和另一姐姐是親戚,二人擕手天天 chat 個不停我見佢地做到嘢也忍

侯爵府

canies 發表於 18-12-25 00:49
你好似唔止一個工人?
如果有其他可以帶出街幫手嘅,
咁佢喺屋企做其他嘢都ok嘅。

另一個好 green, 個女個頭痴住一堆米粉她也看不到,在家淸潔是好勤快,會用沙粉省地,會手洗窗䈴布,但出到街好似眼矇耳聾咁

男爵府

ope 發表於 18-12-27 23:58
係,好要面子,好驚人睇少,第三年開始不甘心是姐姐,出街我叫佢幫手什麼她也不會即時應我

直接問佢:如果你幫唔到手,你覺得自己仲有無價值留係呢度?
佢地當自己係公主,一味要take,無諗過要give

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

我唔明點解仲要留個工人, 仲當係寶, 莊閒都未識分, 佢以為自己是高級管家? 自己仔女都係咁依懶咁樣的工人湊?

侯爵府

bbasco 發表於 18-12-28 00:59
我唔明點解仲要留個工人, 仲當係寶, 莊閒都未識分, 佢以為自己是高級管家? 自己仔女都係咁依懶咁樣的 ...

我沒有留她,也試了揾新姐姐,但新姐姐來了一個月又返家鄉了,所以舊姐姐才依然咁串

我都好想快d揾得啱

禁止訪問

侯爵府

cinda72. 發表於 18-12-28 01:04
升佢做管家咪得囉

Cinda 姐玩我啦 我念在佢湊大兩個細才忍,我也有衝動 唔俾長服叫佢走、她已經唔同哂,俾咗佢佢可能以為自己試飛

我用多排先,起碼新姐姐來似樣我才出招

伯爵府

畀面勳章

ope 發表於 18-12-28 00:07
她好要面,不懂用的電器全部亂來,8Kg 的洗衣機她放一件 T shirt 入去 spin , 問佢一件 t shirt 點解唔手扭 ...

如果咁嘅工作表現值85分
樓主的標準定得過低吧

大宅

bongbongpatty 發表於 18-12-25 03:37
好姐姐難求
睇你點睇
比我會留

絕對同意

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

ope 發表於 18-12-28 08:22
Cinda 姐玩我啦 我念在佢湊大兩個細才忍,我也有衝動 唔俾長服叫佢走、她已經唔同哂,俾咗佢佢可 ...
你太淋善同怕煩,呻完都係一樣唔炒得,個公主工人食硬你,佢揀野做,睇心情做,你唔企番高過佢,有氣勢過佢,佢一定變本加厲!
一係你改變心態,當佢係top sales,公司無佢唔得,賣佢怕,更加容忍佢,讓下佢,你就好過d。

大宅

你都有份縱到個工人咁樣。咁嘅行為你都忍到

首頁

尾頁

跳至