0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2019勳章

求救求救!
我係人奶媽,會泵出黎用奶樽餵B仔。
B仔現在14日大,之前黄疸住咗一個星期醫院,醫生建議每餐85ml,每日要餵7餐。
但B仔翻屋企後,無一餐係自然醒要食奶,每三個鐘都要換尿片搞醒佢先食,仲要食下瞓下每餐都搞成90分鐘都未食完60ml, 更唔好講可以食到90ml,真是搞到呀媽身心疲倦咩其他嘢都做唔到,更唔好講休息……但又好擔心食唔足ml黄疸又上升翻。
求各位有經驗媽咪意見!

別墅

2019勳章

ChristyFPM 發表於 18-12-25 14:22
求救求救!
我係人奶媽,會泵出黎用奶樽餵B仔。
B仔現在14日大,之前黄疸住咗一個星期醫院,醫生建議每餐85m ...

叫醒佢囉儘量 bb咁細係會成日訓 吾洗擔心 訓都會長肉

複式洋房

2019勳章

coeyching 發表於 18-12-25 14:37
叫醒佢囉儘量 bb咁細係會成日訓 吾洗擔心 訓都會長肉

同佢掃風佢都會照瞓,點都叫唔醒……

珍珠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

如果佢黃疸未褪既話,真係要頻繁D叫醒佢食

男爵府

回覆樓主:

有黃既bb係會掛住訓吾食奶架!要摷醒佢食呀!

翡翠宮

2019新春慶豚圓 BB防敏心得分享勳章

要叫醒BB,用手指彈下BB對腳,摸下耳仔。

大宅

回覆樓主:

係食食下攰訓左?定係唔鍾意食?
前者可能係黃疸令佢攰要訓覺,唔係厭奶,同佢曬下太陽,眼訓唔啜就用針筒餵奶

後者,試下轉下奶樽/環境/人/埋身,大囝人奶B,試到最後係要我唔係身邊先肯用奶樽食,或者埋身先食

複式洋房

2019勳章

ayi212 發表於 18-12-27 19:42
係食食下攰訓左?定係唔鍾意食?
前者可能係黃疸令佢攰要訓覺,唔係厭奶,同佢曬下太陽,眼訓唔啜就用針筒餵 ...

用奶樽食頭嗰30ml都還可以,到之後就瞓住食,到最後就直頭喊住唔食啜or瞓著點搞佢都無反應含住啲奶。
怕佢啜得攰,已試過換大啲嘅奶嘴,唔得。
埋身啜,又係啜下瞓下,最後仲瞓埋點搞都唔醒。
係廳餵試過,係房餵試過,結果差不多。
我/爸爸/陪月姨姨餵試過,結果都係一樣。

唔食好怕佢脫水……又怕黄疸……唉……

大宅

ChristyFPM 發表於 18-12-27 20:21
用奶樽食頭嗰30ml都還可以,到之後就瞓住食,到最後就直頭喊住唔食啜or瞓著點搞佢都無反應含住啲奶。
怕佢 ...

咁可能太攰喎,夠唔夠濕片?

複式洋房

2019勳章

ayi212 發表於 18-12-27 20:38
咁可能太攰喎,夠唔夠濕片?

尿片屎片都夠

大宅

ChristyFPM 發表於 18-12-27 20:53
尿片屎片都夠

咁應該夠食,唔洗太擔心,你比佢訓下,睇下訓夠又會唔會食返多啲,另外可以遮住眼仔曬下太陽,曬太陽都有助退黃

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊