自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 18-12-25 18:50
行政院主計總處發布「106年薪資中位數及分布結果」顯示,以十等分位組分界點觀察 ...

你個icon乜事呢?物價有高低有乜出奇

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 18-12-25 21:26
人工低,買貴價產品便買不到了?

一定要買貴嘢?
香港都唔見得好好

珍珠宮

回覆樓主:

生活痛唔痛苦就台灣人先知,只見台灣好多節目、新聞好常報導生活艱苦,好多人抓不到全職,學生又要還學貸,又話好多高學歷人士寧願去外地找工作搏一搏等。

寶石宮

olkan 發表於 18-12-26 01:52
生活痛唔痛苦就台灣人先知,只見台灣好多節目、新聞好常報導生活艱苦,好多人抓不到全職,學生又要還學貸, ...

香港果d節目,比外地人見到咪又差不多

子爵府

台灣物價低香港好多
大家睇大家好...要睇你想要咩...
香港人去到台灣要放慢腳步,如果唔係好多時你係咁趕但當地人係唔會明...

屋企有人係台灣讀大學...
食野香港晚餐普通$50起...
但佢話試過食雜扒餐有飯有湯有甜品先台幣180-200...你會覺得抵食(當然唔係日日食)...要平嘅可以食學餐...台幣60已好飽
但台灣同學已經覺得你食得豪...佢地正常只會選台幣60-80做晚餐...
以上係台北...如果台中再平...台南可平一半...

租地方住都係好平,分分中租一個大單位嘅價錢係香港只可以租到位置較好嘅唐樓劏房...

做野方面...佢係台灣有做part time 寫字樓...返香港放假都有做不同part time...
佢話係好大分別,例如以寫字樓計,
台灣~唔好急唔好趕請放慢腳步跟程序做...返9收6,中間午飯之後公司再準備埋下午茶叫你休息下...準時收工
香港~好急好趕,收工前要做起,做埋先可收工(無ot)...返9話收6,(其實日日無準時收工)中間1小時午飯...其他時間打仗...有一半時間返到屋企仲要開電腦繼續做...

大宅

你成天只說別人人工低

但是我所見的:

台灣朋友歐遊次數多過我
存款多過我、房屋大過我
工作壓力少過我⋯
生活物價便過我

且人家只會問「為什麼香港人有錢卻只能住劏房?」

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

香港既有錢人,又何嘗會捨得買貴價產品呢?何必話人?

子爵府

生活指數高,人工高又如何?咪又係生活難

珍珠宮

行政院主計總處發布「106年薪資中位數及分布結果」顯示,以十等分位組分界點觀察 ...

中國大陸的工資中位數在2017年是¥3033即是約$3500港元。
而上海、深圳及北京的樓價大約是¥4000-10000一平方尺(建築面積計),你又會否覺得大陸人好慘?或有問題?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

tester5 發表於 18-12-26 07:53
香港既有錢人,又何嘗會捨得買貴價產品呢?何必話人?

收入少,支出少,儲蓄也少,是正常吧~

什麼話人? 正常討論吧~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

Alex123 發表於 18-12-26 07:59
中國大陸的工資中位數在2017年是¥3033即是約$3500港元。
而上海、深圳及北京的樓價大約是¥4000-10000一 ...

Agree, 收入只係數字,要睇埋當地物價,仲未計交稅,又唔見樓主拎北歐去比

翡翠宮

大力大力 發表於 18-12-26 07:59

話人買唔起貴價產品,自己又會買嗎?唔會又何必要挖苦人?

又例如,香港好多女仔,用幾個月糧買個手袋又點?台灣人想買貴價產品,自不然自己會儲錢去買,又唔可以嗎?

珍珠宮

大力大力 發表於 18-12-26 07:59

錯,呢個理論唔成立。
中國儲備(不包括香港,雖然都高)係全世界最高,主因係華人文化有儲蓄習慣

珍珠宮

tester5 發表於 18-12-26 08:05

又例如,香港好多女仔,用幾個月糧買個手袋又 ...

尋有個post大把有錢jm都話自己唔會好似潮板咁買野,唔通佢地收入低咩。窮人可以幾個月人工買名牌,富貴如誠哥都只係戴citizen

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

tester5 發表於 18-12-26 08:05

又例如,香港好多女仔,用幾個月糧買個手袋又 ...

廢事回妳~

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

goat 發表於 18-12-26 08:10
尋有個post大把有錢jm都話自己唔會好似潮板咁買野,唔通佢地收入低咩。窮人可以幾個月人工買名牌,富貴如 ...

現在是討論整個社會大多生活,而不是個别情況~

買基金真係好傷

珍珠宮

以當地物價來講,都ok呀

珍珠宮

大力大力 發表於 18-12-26 08:12
現在是討論整個社會大多生活,而不是個别情況~

有幾個別?我都只係根據你理論去講,中國入息中位數唔夠一萬,但係奢侈品消費大國,從來消費模式都係各國文化

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

goat 發表於 18-12-26 08:07
錯,呢個理論唔成立。
中國儲備(不包括香港,雖然都高)係全世界最高,主因係華人文化有儲蓄習慣
...

講左去儲備,現在是講消費,如大電視,常出外旅遊,貴價車......

收入少,但物價係平,但對貴價消費便相對低了~

例如:在台灣要儲十年才有10萬,香港可能五年便可以了~

買基金真係好傷

翡翠宮

大力大力 發表於 18-12-26 08:11
廢事回妳~
你自己唸下,我都係講事實啫。

首頁
12345...9

尾頁

跳至