自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

阿女剛十二歲,真係可以成個十一歲都無乜點高過 ,高左1cm咁上下

我同老公唔算高亦唔算矮,中等。但阿女已低於生長線,keep住睇家庭醫生follow,早晚牛奶,維他命,適量運動...都無乜起息

聽人講,田七助長高,可一星期一次湯水;
但又聽人講係藥,唔好比發育中小朋友食,怕影響鈣質。

請問有無人真係有實際試過呢?真係有效?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

foggyao 發表於 18-12-26 06:14
阿女剛十二歲,真係可以成個十一歲都無乜點高過 ,高左1cm咁上下

我同老公唔算高亦唔算矮,中 ...

又上網查過,原來有分生同熟
我問藥材舖,佢比左呢d我。咁係生定熟呢?
有無買錯

水晶宮

回覆樓主:

有無貧血?例如面色唔好、易攰。
貧血都有機會影響成長

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

女仔食田七⋯⋯一定要注意荷爾蒙分泌。

珍珠宮

bluetulip 發表於 18-12-26 06:27
有無貧血?例如面色唔好、易攰。
貧血都有機會影響成長

貧血驗過無。不過面色好易白。易攰,都算係。我自己都係嗰d下午三點要瞓下嘅人。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

你女嚟M 未? 幾歲左右開始發育?聽聞田七未開始發育唔好飲,另外你買嗰d 似係熟田七

珍珠宮

caryfox 發表於 18-12-26 06:28
女仔食田七⋯⋯一定要注意荷爾蒙分泌。

佢未來M呀。
我諗住,如果煲左湯水,仔十歲,都會比埋佢飲。因為仔都算中下高度,但仍响生長線內。
女係已跌出生長線

珍珠宮

sunnygirl 發表於 18-12-26 06:30
你女嚟M 未? 幾歲左右開始發育?聽聞田七未開始發育唔好飲,另外你買嗰d 似係熟田七
...

未M呀。發育就好似少少咁,但又停左咁
熟,係咪可以就咁沖水加花旗參?

我完全對中湯/藥材無乜知識

珍珠宮

好媽媽勳章

foggyao 發表於 18-12-26 06:34
未M呀。發育就好似少少咁,但又停左咁
熟,係咪可以就咁沖水加花旗參?

未嚟m 應該仲有得高,有冇去學童保健問下姑娘?

田七可以磨粉加落d 湯度﹑沖水一齊飲,不如你拎返去藥材鋪叫佢幫你磨粉,順便問下呢隻係生定熟田七

珍珠宮

sunnygirl 發表於 18-12-26 06:39
未嚟m 應該仲有得高,有冇去學童保健問下姑娘?

田七可以磨粉加落d 湯度﹑沖水一齊飲,不如你拎返去藥材 ...

佢有家庭醫生跟住呀!都係叫飲奶,運動咁啦!醫生仲話照計生長情況,一定矮過我

磨粉好提議!對我來講易搞d,望住d中藥材,我就投晒降,係後我要的起心肝做嘅事

珍珠宮

好媽媽勳章

foggyao 發表於 18-12-26 06:44
佢有家庭醫生跟住呀!都係叫飲奶,運動咁啦!醫生仲話照計生長情況,一定矮過我

磨粉好提議!對我來 ...

一係你去埋學童保健度問下啦,攞多個意建都好,另外聽聞女仔唔多適合飲田七,因為未嚟m 就會早熟,嚟m 飲就會搞到經期亂,你最好問清楚藥材鋪﹑中醫先

珍珠宮

sunnygirl 發表於 18-12-26 06:48
一係你去埋學童保健度問下啦,攞多個意建都好,另外聽聞女仔唔多適合飲田七,因為未嚟m 就會早熟,嚟m 飲 ...

其實我分別問左兩間藥材舖d人,都話無問題㗎,補健,所以買左。
返到屋企,老公就叫問下先,唔好亂嚟!
我無人問到,得bk
所以想知呢度有無人試過 同認識

男爵府

現在有幾高?

珍珠宮

YuiYeeMa 發表於 18-12-26 07:01
現在有幾高?

139cm

水晶宮

foggyao 發表於 18-12-26 06:53

其實我分別問左兩間藥材舖d人,都話無問題㗎,補健,所以 ...

賣中藥的人怎會說中藥有問題,聽聞都是男仔飲多一點,bk以前都有po講增高飲田七,你search一下,女孩子飲有中藥成份真的要小心,每個人體質唔同反應不一樣,荷爾蒙都不同,你囡囡未有m,小心萬一飲田七而來m,更難高,因田七本身是活血化汝,是有機令發育加快。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

foggyao 發表於 18-12-26 06:14

我同老公唔算高亦唔算矮,中 ...

樓主,我同你一樣呀,正唸緊好唔好比個發育中既女飲下田七幫助增高。
自己所知又不多,問左藥材鋪價錢,但暫時未買。

不過我現在日日拉個女去樓下打波。希望佢做多d運動,係佢黎M前幫佢增高咋。運動冇壞架,好過坐係屋企睇電視,襯唔係好凍帶佢出去做多d運動吧。

珍珠宮

MariaTsui 發表於 18-12-26 07:38
賣中藥的人怎會說中藥有問題,聽聞都是男仔飲多一點,bk以前都有po講增高飲田七,你search一下,女 ...

睇完咁多回覆,都係留返自己飲算喇

珍珠宮

tester5 發表於 18-12-26 07:50
樓主,我同你一樣呀,正唸緊好唔好比個發育中既女飲下田七幫助增高。
自己所知又不多,問左藥材鋪價錢,但 ...

唯有係咁啦

tester5    發表於 18-12-26 08:26

男爵府

foggyao 發表於 18-12-26 07:09
139cm

咁真係幾矮,偏瘦嗎?是否不願吃東西?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

MariaTsui 發表於 18-12-26 07:38
賣中藥的人怎會說中藥有問題,聽聞都是男仔飲多一點,bk以前都有po講增高飲田七,你search一下,女 ...
但之前都post話田七有助增高。。。
如果早左黎M,好大影響喎,但又想個女高d,唔知點做好?
我現在都係叫佢做多d運動咋。。。

首頁
12345...6

尾頁

跳至