家庭理財

跳至
[家庭理財] 租唔租樓好?

首頁

尾頁

男爵府

兩公婆收入大約45k 依家同6299 住,最近想搬出去住,想知如果搬出黎住需要幾多支出,睇下負唔負擔到。

想搬出黎既原因主要係
1. 將來一有小朋友就唔夠地方住
2. 地方淺窄,同c6既私人空間/時間不足
3. 生活習慣唔同
4. 我自私,想有自己屋企,唔使成日喺房(張床上)

理性啲諗就應該到有小朋友先搬?依家繼續儲下錢,因小朋友洗費都大。
但情感上我係好想搬既,我驚我一時衝動第時會後悔,大家覺得我應該點好?

禁止訪問

伯爵府

最基本要預1萬1個月

大宅

Fatbigball 發表於 18-12-26 10:08
兩公婆收入大約45k 依家同6299 住,最近想搬出去住,想知如果搬出黎住需要幾多支出,睇下負唔負擔到。

想 ...

如果計好條數就當然一家一主好!未有小朋友可以享受下2人世界先,到有左小朋友先搬出黎果種生活完全係兩回事。

同埋你等有小朋友先搬,到時一定係小朋友出左世之後嘅事,到時你老公6299就更加會話有小朋友多開支,叫你唔好搬架喇!依家兩個人搬左出黎先掌握到d洗費係點,所以我支持你搬出黎!

男爵府

回覆樓主:

住開那一區先,新界和港島租金好唔同。生仔要諗埋邊個湊,靠四大長老就要搬近佢地,工人湊又要預租大一點的單位,預工人人工加雜費7千

男爵府

123cheers 發表於 18-12-26 10:46
如果計好條數就當然一家一主好!未有小朋友可以享受下2人世界先,到有左小朋友先搬出黎果種生活完全係兩回 ...

我都擔心有小朋友搬唔到出去

男爵府

123cheers 發表於 18-12-26 10:46
如果計好條數就當然一家一主好!未有小朋友可以享受下2人世界先,到有左小朋友先搬出黎果種生活完全係兩回 ...

我都擔心有小朋友搬唔到出去

男爵府

pswongg 發表於 18-12-26 11:08
住開那一區先,新界和港島租金好唔同。生仔要諗埋邊個湊,靠四大長老就要搬近佢地,工人湊又要預租大一點的 ...

住開新界,九龍返工,諗住搬去九龍。
生仔諗住排育嬰園,因老公唔like 工人。

男爵府

Fatbigball 發表於 18-12-26 12:30
住開新界,九龍返工,諗住搬去九龍。
生仔諗住排育嬰園,因老公唔like 工人。
...

你份工又可以隨時請假嗎? 育嬰園BB多,病就要接返屋企,如果搬近家人,需要時長老可以幫手湊一兩日,或者大人病怕傳比BB,都可以放BB在長老屋企

男爵府

pswongg 發表於 18-12-26 12:50
你份工又可以隨時請假嗎? 育嬰園BB多,病就要接返屋企,如果搬近家人,需要時長老可以幫手湊一兩日,或者 ...

多謝你既提點,真係冇諗到咁遠,咁要再考慮下個地點。

公爵府

結左婚幾耐?一個月儲到一半人工嗎?

水晶宮

一租開樓,好難返轉頭。如果真係想有自己既家,忍幾年同99一齊住啦儲多d錢先上車。同埋仔女細,你兩個又要返工,咁有長老幫手睇下都OK 呀。

大宅

回覆樓主:

結左婚幾耐? 同6299有冇不和?6299人怎樣?

大宅

回覆樓主:

45000真係唔叫多(自己租屋), 如果可以忍下就忍

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

一闊三大喎!如果唔係太難頂嘅頂住先,儲多啲錢先
不要從別人的嘴裡去認識我

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

搬左先, 駛錢當買自由.

如果唔搬住, 咁不如叠埋心水以後一齊住. 生左bb 慣左有人幫手湊又慳到錢, 自然更加唔想搬.

男爵府

bosch 發表於 18-12-27 05:53
搬左先, 駛錢當買自由.

如果唔搬住, 咁不如叠埋心水以後一齊住. 生左bb 慣左有人幫手湊又慳到錢, 自然更 ...

認同!
生完真係更加唔想搬,早搬早享受

男爵府

koko2000 發表於 18-12-26 14:56
結左婚幾耐?一個月儲到一半人工嗎?

結左3,4年啦。咁又儲唔到咁多,大約1/3左右啦

男爵府

Lamlamfong 發表於 18-12-26 16:51
結左婚幾耐? 同6299有冇不和?6299人怎樣?

3,4年左右。
6299 冇不和既,比起婆媳版既case 正常好多
係生活習慣有啲唔同,同埋冇咩私人空間姐。

公爵府

回覆 Fatbigball 的帖子

如果儲的錢只有1/3, 即係15000元左右, 您租左樓就儲唔到錢了, 您接受到嗎? 您生左BB之後, 的支出點算? 您要計埋呢條數.

首頁

尾頁

跳至