家庭理財

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Fatbigball 發表於 18-12-27 11:07
結左3,4年啦。咁又儲唔到咁多,大約1/3左右啦

得1/3,呢筆亦即係你可拎出嚟每月租樓嘅數目?咁租到嘅都可能細。。。我建議埋你去留意下租樓行情先,等自己有個預算,同埋一開始搬開,開支亦可能動用積蓄,水電煤按錯唔係多,但仲有傢電等開支都唔惹少,另外有預計每月水電煤呢d雜費開支嗎?搬開唔係簡單事,仲有要預埋有機會每兩年甚至每年要搬一次呢d麻煩事同開支,計好數,覺得ok, 咪搬出去試下。

琥珀宮

Fatbigball 發表於 18-12-26 10:08
兩公婆收入大約45k 依家同6299 住,最近想搬出去住,想知如果搬出黎住需要幾多支出,睇下負唔負擔到。

想 ...

要睇下打算幾時有小朋友,及儲蓄多唔多!

基本上,而家未搬前,每月起碼也有淨2萬才應該考慮搬

男爵府

多謝大家意見,我諗都係儲多陣錢穩陣啲,睇埋2019年有冇抽獎運,抽唔抽到居屋啦

男爵府

Fatbigball 發表於 18-12-26 10:08
兩公婆收入大約45k 依家同6299 住,最近想搬出去住,想知如果搬出黎住需要幾多支出,睇下負唔負擔到。

想 ...

有得一齊住就緊係一齊住先,搬出黎真係要用好多錢,生活上好多野要自己攪掂晒,儲返多啲錢一定,生小朋友一定開支再大

男爵府

同長老住先儲得1/3 ,即係最多$15000,
我諗你地兩公婆本身都幾大洗

仲諗住新界搬出九龍,
租間勁細既都要$10000/月,都吾知得吾得
無住家飯食,
水電煤另一筆開支
仲諗住生小朋友,可能要搬大啲,
加埋育嬰院,$4000/月

點計都吾岩數

除非你係諗住趁未有小朋友,二人世界,細細地就出去住幾年。
如果係為左多啲空間,俾間房小朋友甘,
你地既經濟能力根本付擔吾到。

又或者係你同先生黎緊人工會有倍數增長

首頁

尾頁

跳至