自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2019年1月1號開始公共交通補貼計劃唔知大家有冇人知,如果我聽日買都會票即係月票咁,有冇得計算在2019年1月1號,定還是我1月1號之後先至買,因為我聽日買係12月27號,但係就用三日之後就變咗出年再用,其餘使用的次數有沒有得計算在2019年1月1號,thx

侯爵府

tracyyan2015 發表於 18-12-26 18:54
2019年1月1號開始公共交通補貼計劃唔知大家有冇人知,如果我聽日買都會票即係月票咁,有冇得計算在2019年1 ...

有興趣知

珍珠宮

應該計購買金額
唔係計剩餘回數

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

今日係CABLE NEWS 睇到, 俾個文字版你參考下:

以屯門到紅磡的港鐵月票為例,一張要 600 元,其中的 200 元有 25% 補貼,換言之一個月可退回 50 元。每個月的月末買下一個月的月票,一年十二個月就可以取得 600 元補貼。但有一個方法可以節省更多,關鍵是在月票的購買日期,甚麼日子購買,就計算在該月的補貼。

例如一月的月票在月初才買,到月末再買下個月的月票,兩張月票根據購買日期,都是一月的交通費開支,一共 1,200 元。按補貼計劃,其中 800 元會有 25% 補貼,可以取回 200 元。即使二月毋須再買月票,不能申領補貼,但相比逐個月買月票,兩個月合計得到的補貼都多 100 元。如此類推,在單數月份買這個月和下個月的月票,全年取得的補貼合計會有 1,200 元。

九巴月票亦一樣,一張月票賣 780 元,同一個月內買兩張,交通費合計 1,560 元,可以取得 290 元補貼。每名市民乘搭公共交通工具的模式都不同,如何取得最多補貼,要動腦筋,但有一點要記著,每個月的補貼上限是 300 元,如果一個月的交通費超出 1,600 元,超出的部分不會再有補貼。

SOURCE: CABLE NEWS

wcpcelia    發表於 18-12-27 16:52
Candy_CHUNG_LAU    發表於 18-12-26 22:33

珍珠宮

cy101 發表於 18-12-26 21:31

換言之今個月買月票/交通費
都唔會count 到補貼金額之內啦

子爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 18-12-26 22:39

我都想知,如果我聽日買月票,是不是唔會count一月份?最重要係呢個問題?如果我聽日買,一月份才開始那我1月1號先至買,咁咪會抵啲囉

子爵府

Candy_CHUNG_LAU 發表於 18-12-26 21:19
應該計購買金額
唔係計剩餘回數

知道係計購買金額,但我聽日27號買,豈不是唔計今個月1月1號才買會抵啲呢?thx

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 18-12-26 22:39
照理解: 重點係購買日期!

但有一個方法可以節省更多,關鍵是在月票的購買日期,甚麼日子購買,就計算在該月的補貼。

子爵府

cy101 發表於 18-12-26 23:04
照理解: 重點係購買日期!

但有一個方法可以節省更多,關鍵是在月票的購買日期,甚麼日子購買,就計算在該 ...
Thx
即係簡單啲講我聽日唔買月票1月1號才買月票係抵啲

珍珠宮

tracyyan2015 發表於 18-12-26 22:59
知道係計購買金額,但我聽日27號買,豈不是唔計今個月1月1號才買會抵啲呢?thx
...

忍忍手, 過幾日至買啦

不過下個月加價呢

男爵府

回覆樓主:

西鐵又加價

珍珠宮

回覆樓主:

已經買左月票添

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

想請問都會票一般係現金付款,點樣count落八達通?
Latte, 又名臭TE或臭喵

珍珠宮

veronna 發表於 18-12-27 08:49
想請問都會票一般係現金付款,點樣count落八達通?

https://www.ptfss.gov.hk/tc-main.html#/tc-home

https://www.ptfss.gov.hk/tc-side-menu.html#/tc-ope-02

登記指定車船票篇 (只提供中文版本)

https://www.ptfss.gov.hk/video/01-MTR-City-Saver.mp4

子爵府

many many thanks

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Candy_CHUNG_LAU 發表於 18-12-27 10:13
https://www.ptfss.gov.hk/tc-main.html#/tc-home

https://www.ptfss.gov.hk/tc-side-menu.html#/tc-ope- ...

Latte, 又名臭TE或臭喵

大宅

回覆 cy101 的帖子

呢個資訊好有用呀, 多謝你慳家底可以省多幾廿蚊

子爵府

我有查詢過,佢話邊個月買就計落邊個月, 即係1月買2月,計落1月,但係2018年12月買會有一次性安排計落1月
標題可唔可以講清楚D?

點解講2個人相似要話"唔覺, 佢靚D, 佢眼大D..." 而家講相似, 唔係一樣, 唔係鬥靚

珍珠宮

ot3 發表於 18-12-27 14:10
我有查詢過,佢話邊個月買就計落邊個月, 即係1月買2月,計落1月,但係2018年12月買會有一次性安排計落1月 ...

但應該唔係所有指定車船票都可以apply 呢個一次性措施呢

詳見FAQ No. 12
https://www.ptfss.gov.hk/tc-side-menu.html#/tc-use-02#anchor12

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

cy101 發表於 18-12-26 21:31

謝謝分享

首頁

尾頁

跳至